Nu blir det enklare att rapportera misstänkta biverkningar av djurläkemedel
Läkemedelsverket har en ny e-tjänst för rapportering av misstänkta biverkningar efter läkemedelsbehandling av djur. Myndigheten uppmanar alla djurägare att rapportera misstänkta biverkningar. Rapporterna är viktiga och används för att övervaka och förbättra säkerheten för djurläkemedel.
I den nya e-tjänsten kan djurägare rapportera misstänkta biverkningar vid användning av läkemedel till djur. Hit räknas också misstänkta biverkningar hos människa som kan uppkomma efter exponering för djurläkemedel. Även biverkningar som redan finns beskrivna i produktresumén eller bipacksedeln bör rapporteras.
Hoppas på fler rapporter
– E-tjänsten gör det enklare och säkrare för alla att rapportera in misstänkta biverkningar och vi hoppas att det kommer att leda till att fler djurägare rapporterar. Det är en viktig del i arbetet för att snabbt kunna upptäcka allvarliga eller tidigare okända biverkningar, säger Susanne Lindahl, enhetschef på Läkemedelsverket.
Biverkningsrapporterna registreras, handläggs och skickas till den europeiska biverkningsdatabasen EudraVigilance Veterinary. Varje rapport bidrar till data som kontinuerligt övervakas av de företag som innehar godkännande för försäljning för ett läkemedel och av olika länders läkemedelsmyndigheter.
Nyckelord
Kontakter
Läkemedelsverkets presstjänst
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder
Länkar
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Läkemedelsverket utvecklar nationell lägesbild över medicinteknik9.12.2024 09:26:19 CET | Pressmeddelande
Den första delrapporten i uppdraget om att möjliggöra en nationell lägesbild och en produktionskartläggning av medicintekniska produkter i Sverige, är överlämnad till regeringen. Det är tre tidigare regeringsuppdrag som nu blir ett.
Kraftig ökning av samtal om missbruk av lustgas bland tonåringar9.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Antalet samtal till Giftinformationscentralen om skador kopplat till lustgasberusning slår i år flera rekord. Förutom att det totala antalet lustgasrelaterade samtal har fördubblats jämfört med förra året, märks det även i åldersgruppen 15–19 år där samtalen har mer än fördubblats.
Ökad risk för leverskador av klimakterieläkemedlet Veoza2.12.2024 09:42:31 CET | Pressmeddelande
EMA:s säkerhetskommitté PRAC har identifierat en ökad risk för leverskador vid användning av läkemedlet Veoza (fezolinetant).
Gemensamma nordiska förpackningar för bättre tillgänglighet2.12.2024 09:03:46 CET | Pressmeddelande
Från och med årsskiftet startar ett pilotprojekt med engelskspråkiga samnordiska förpackningar. Syftet är att förbättra tillgängligheten genom att förenkla produktion och distribution.
Kunskapsfördjupningar ska ge säkrare läkemedelsanvändning2.12.2024 08:46:52 CET | Pressmeddelande
I Läkemedelsverkets pågående regeringsuppdrag om psykisk hälsa och suicidprevention har fokus för flera av årets aktiviteter varit att fördjupa kunskap och kartlägga beteende kopplat till läkemedelsanvändning inom området.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum