VTI utreder samhällsekonomin i nya elfärjor
Kan eldrivna färjor bli samhällsekonomiskt lönsamma som en del av kollektivtrafiken i städer med mycket vatten? Hur skulle resvanor, restider och andra trafikslag påverkas av en sådan båttrafik? De frågorna ska en ny forskningsstudie av VTI börja besvara.

Eldrivna färjor kan ha stor potential att förkorta restider, minska koldioxidutsläpp och avlasta annan kollektivtrafik. I slutet av oktober startade ett fysiskt försök i Stockholm med en elfärja från företaget Candela Technology vars bärplansteknik ska minska energiförbrukningen med 80 procent jämfört med konventionella fartyg.
I projektet Vattenkoll – Flexibel vattenburen kollektivtrafik, där VTI samarbetar med Candela Technology och företaget Cstrider, ska forskarna granska effekterna i ett bredare perspektiv av ett system med mindre eldrivna båtar i Stockholms lokaltrafik.
Studien görs genom datasimuleringar av hur trafiken på både potentiella och befintliga båtlinjer, till exempel Ekerö-centrala Stockholm, skulle utvecklas om eldrivna färjor användes. Effekterna som studeras är framför allt påverkan på restider, resenärernas val av trafikslag och vilka grupper av resenärer som påverkas mest.
– Studien ska också ge en grund för samhällsekonomiska analyser av trafiken. Vet vi vilka nyttor och vilka kostnader som finns kan vi också få svar på om ett system med eldrivna färjor är samhällsekonomiskt lönsamt, säger projektledaren Henrik Sjöstrand, senior utredare på VTI.
Oavsett drivmedel har vattenburen kollektivtrafik vissa uppenbara fördelar som att resorna ofta blir kortare och att mycket av infrastrukturen (vattnet) redan finns på plats. Men samtidigt finns stora nackdelar. Förutom i rusningstrafik går stora färjor ofta tomma och fossila drivmedel innebär stora utsläpp. Samtidigt kan attraktiv bostadsbebyggelse nära vatten göra det svårt att hitta utrymme för kajer och hamnar.
– På ett sätt är det lite märkligt att Stockholm, som har så mycket vatten, inte har mer vattenburen kollektivtrafik. Men i värsta fall blir båttrafik både dyrare, sämre för miljön och är svår att få plats med, säger Henrik Sjöstrand.
De båtar som kommer att användas i simuleringarna är den eldrivna färjan P-12 från Candela Technology och mindre automatiserade småfärjor från Cstrider. Läs mer om företagen och deras båtar via länkarna nedan.
Projektet Vattenkoll är en förstudie som finansieras av Trafikverket. Den kan följas av ett större projekt där även ett fysiskt pilotförsök genomförs. Även om studien görs utifrån förutsättningarna i Stockholm ska resultatet vara så generellt att det kan användas i andra städer med mycket vatten.
Läs mer om företagen i projektet:
Nyckelord
Kontakter
Henrik SjöstrandSenior utredare
Tel:08-55536772Tel:070-9430413henrik.sjostrand@vti.seBilder


VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, är ett oberoende och internationellt framstående forskningsinstitut inom transportsektorn. Vår huvuduppgift är att bedriva forskning och utveckling kring infrastruktur, trafik och transporter. Vi arbetar för att kunskapen om transportsektorn kontinuerligt ska förbättras och är på så sätt med och bidrar till att uppnå Sveriges transportpolitiska mål. VTI har kontor i Linköping, Stockholm, Göteborg och Lund.
Följ VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut
Fyra regioner visar vägen mot fossilfria godstransporter16.6.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hur kan svensk logistik ställas om till fossilfria transporter utan att riskera elbrist? Det är den centrala frågan i forskningsprojektet REGENT. Med fokus på Skåne, Östergötland, Skaraborg i Västra Götaland och Södermanland kartlägger projektet samspelet mellan regionala godstransporter och energiförsörjning.
Lina Nordin ny avdelningschef för infrastruktur på VTI12.6.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Lina Nordin har utsetts till chef för avdelningen Infrastruktur, INFRA, på Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI. Hon tillträder uppdraget, som är en av fyra tjänster som avdelningschef på VTI, den 1 augusti.
Krockprov, simulatorer och massor av forskning - VTI fyller 50 år i Linköping28.5.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den 1 juni är det 50 år sedan VTI flyttade från Stockholm till Linköping. Under det halva seklet har transportforskningen utvecklats snabbt – med världsledande simulatorer och krockprov och allt fler studier om beteende, samhällsfrågor och framtidens teknik. VTI rymmer i dag kort sagt det mesta inom modern transportforskning.
Äldre i Trelleborg får tycka till om mobilitet och tillgänglighet21.5.2025 10:31:24 CEST | Pressmeddelande
Nu bjuds boende i Trelleborg över 65 år in för att berätta hur de rör sig i staden, på vilka tider och till vilka aktiviteter. Enkätsvaren blir en viktig del i forskningsprojektet MARLENE som ska öka kunskapen om vardagsaktiviteter, resande och tillgänglighet för äldre.
Ny handledning ska minska utsläppen av mikroplaster8.5.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Slitage av vägmarkeringar orsakar varje år betydande utsläpp av mikroplaster. Det medför också stora kostnader och påverkar klimatet negativt. Men nu finns en ny handledning med åtgärder för att minska slitaget och därmed spridningen av mikroplaster.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum