LRF om krishandbok för Sveriges lantbrukare: Välkommen handledning, men full ersättning måste utgå till företagen
I torsdags lanserades broschyren Om krisen eller kriget kommer – till Sveriges lantbruksföretagare, ett nytt stöd som ska hjälpa lantbrukare att stärka krisberedskapen på gård.
"Broschyren är välkommen och kan utgöra ett bra stöd för att stärka beredskapen på gårdsnivå, men för att lantbrukare ska kunna genomföra extra investeringar i ökad krisberedskap krävs att staten tar fullt ansvar och ersätter företagen för till exempel lagerhållning av insatsvaror eller säkrad el – och vattenförsörjning.” Säger Anna Karin Hatt, vd på Lantbrukarnas Riksförbund.
Broschyren Om krisen eller kriget kommer – till Sveriges lantbruksföretagare har tagits fram av Sveriges veterinärmedicinska anstalt (SVA) i samarbete med en rad andra organisationer, däribland LRF. Den innehåller bland annat en checklista och åtgärdsförslag som ger lantbrukare en överblick över vad de kan göra för att stärka företagets beredskap och minska sårbarheten på gården.
"Det är bra att det nu finns ett konkret verktyg som visar hur den enskilda företagaren kan stärka beredskapen på Sveriges gårdar. Kunskapshöjande insatser behövs, med det måste också finnas tillräcklig finansiering på plats för att åtgärderna ska kunna genomföras i praktiken.” Säger Anna Karin Hatt, vd på Lantbrukarnas Riksförbund.
Broschyren är den första delen av projektet ”När krisen eller kriget kommer – beredskap i primärproduktionen av svenska livsmedel” där LRF är en av deltagarna. Projektet drivs av SVA på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Inom projektet kommer mer material tas fram som stöd för beredskapsarbetet på gårdsnivå.
"De enskilda lantbruksföretagen kan inte förväntas bära kostnaden för att investera i beredskapsåtgärder som inte är lönsamma under normala omständigheter. För de investeringarna måste staten ta ansvar för finansieringen. Jordbruksverkets regeringsuppdrag att under 2025 införa ett investeringsprogram i syfte att stärka robustheten inom svensk primärproduktion är ett lovande exempel och viktigt första steg." Säger Anna Karin Hatt, vd på Lantbrukarnas Riksförbund.
Broschyren från SVA kan laddas ned här.
LRF om beredskapshöjande åtgärder på gårdsnivå:
-
LRF anser att beredskapsåtgärder på gårdsnivå ska finansieras och ansvaras av staten. Beredskapsåtgärder av karaktären samhällsnytta ska inte belasta enskilda företag och ska finansieras utanför EU:s gemensamma jordbrukspolitik, CAP. Full ersättning ska utgå till företag för dessa åtgärder.
-
För att stärka lantbruksföretagens förmåga att fortsätta producera livsmedel och foder vid en allvarlig kris krävs kunskapshöjande arbete (t.ex. rådgivning kring beredskapsplan på gård) i kombination med statlig finansiering av beredskapsåtgärder på gårdsnivå.
Läs mer om LRF:s arbete med livsmedelsberedskap här.
Kontakter
För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70
Om oss
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med drygt 120 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen.
LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. http://www.lrf.se/
Följ Lantbrukarnas Riksförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund
LRF kommenterar: Grönt ljus för gårdsförsäljning av alkoholdrycker i Sverige9.1.2025 09:45:11 CET | Pressmeddelande
EU-kommissionen har nu dragit slutsatsen att Sveriges förslag till gårdsförsäljning är tillräckligt proportionerligt och inte kommer ha någon reell inverkan på den gemensamma marknaden. Detta innebär att gårdsförsäljning kan införas i Sverige redan i sommar (den 1 juni 2025).
1995: En stabil grund för införande av naturrestaureringslagen i Sverige20.12.2024 16:02:20 CET | Pressmeddelande
Regeringen klargör i regleringsbrevet till Naturvårdsverket att referensarealen för att en skoglig naturtyp ska anses ha god bevarandestatus ska utgå från 1995 års nivå. Detta har stor betydelse för 10 000-tals jord- och skogsbrukare och påverkar Sveriges implementering av EU:s Naturrestaureringslag. Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har tidigare uppskattat kostnaden till närmare 100 miljarder kronor för att uppnå målen enligt Sveriges tidigare sätt att rapportera. Sveriges rapportering har skiljt sig från övriga EU-länder. Med 1995 som referensmål innebär det att Sverige får liknade ambitionsnivå som flertalet EU-länder.
Ersättningsrätt i Skogsutredningens delbetänkande19.12.2024 15:55:39 CET | Pressmeddelande
Skogsutredningens förslag kan skapa ett tydligt regelverk för skogen och öka rättssäkerheten för landets skogsägare. Positivt för landets enskilda skogsägare vars förutsättningar de senaste åren har varit osäkra. Dyra och långdragna rättsprocesser påverka stabilitet och långsiktighet inom skogen. Vilket sin tur riskerar att svenska skogsägare tappar investeringsvilja och konkurrenskraft. LRF välkomnar förslag för långsiktigt och konkurrenskraftigt skogsbruk som bidrar till tillväxtfrämjande åtgärder likväl som insatser som främjar naturvård och biologisk mångfald.
Sänkt styrränta - stor betydelse för lantbrukets framtidstro19.12.2024 09:31:25 CET | Pressmeddelande
LRF ser positivt på att Riksbanken sänker styrräntan med 0,25 procentenheter till 2,50 procent. Det är motiverat av allmänna ekonomiska skäl och räntesänkningen har stor betydelse för framtidstron inom de gröna näringarna.
Var rädd om naturen i jul – en påminnelse om allemansrätten13.12.2024 10:08:00 CET | Pressmeddelande
Julen närmar sig och med den kommer traditionen att dekorera hemmet med granris, mossa och kanske en vacker julgran. Men, vad får man egentligen plocka i skogen?
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum