Informationsplikt skapar oro på myndigheter
Fackförbundet ST ser inga skäl till att införa det förslag till informationsplikt för vissa myndigheter som regeringens utredare lade fram idag. Det framstår mer som ett symbolpolitiskt förslag ägnat att signalera stram migrationspolitik. Eftersom det enligt utredaren själv bara är i undantagsfall som lagen kommer behöva åberopas, riskerar det enbart att skapa onödig stress och osäkerhet hos myndighetsanställda.
- Det är bra att stora grupper av de offentliganställda inte inkluderades i informationsplikten enligt förslaget. Men de myndigheter som ändå omfattas av förslaget kommer bara i undantagsfall behöva hantera frågor av den här typen, och då blir hela förslaget meningslöst. Det skapar bara oro och stress bland våra medlemmar, säger Britta Lejon, förbundsordförande för Fackförbundet ST.
Utredningen konstaterar själv att det inte är informationsplikten för vissa myndigheter som får stora effekter på återvändandet, utan andra delar av utredningens förslag. Därför framstår förslaget om informationsplikt mer som ett symbolpolitiskt förslag som signalera att Sverige har en stram migrationspolitik. Den mer allvarliga effekten av förslaget är att det riskerar att sänka förtroendet för myndigheterna hos utsatta grupper i samhället. De anställda på de utpekade myndigheterna arbetar precis som andra offentliganställda för att skapa förtroende för sitt arbete, och för att en kontakt med offentliga företrädare inte ska behöva få ödesdigra konsekvenser. Bland de utvalda myndigheterna finns några av de myndigheter som de allra flesta svenskar har kontakt med.
- Problemet är att förslaget om informationsplikt raserar förtroendet för alla myndigheter även bland grupper som har rätt att vistas i landet, som har rätt till de tjänster som myndigheter erbjuder eller arbetar med, menar Britta Lejon.
Informationsplikten innebär också att myndighetssanställda kommer behöva utföra uppgifter som inte är i linje med myndighetens huvudsakliga uppdrag, vilket också påverkar arbetet och effektiviteten negativt.
Kontakter
Anders MaxsonPress- och opinionsansvarig
Tel:08-790 52 73Tel:070-3145273anders.maxson@st.orgOm oss
Fackförbundet ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med över 99 000 medlemmar som arbetar inom statliga myndigheter och verk, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser.
Fackförbundet ST är Sveriges enda fackförbund som organiserar alla inom statlig verksamhet. Det ger oss en unik kunskap om hur det är att arbeta på samhällets och statens uppdrag. Vi är övertygade om att alla anställda tjänar på att vara medlemmar i samma fackförbund istället för att dela upp sig i olika yrkesförbund.
Följ Fackförbundet ST
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fackförbundet ST
Svåra avtalsförhandlingar väntar i staten2.12.2024 10:03:26 CET | Pressmeddelande
Fackförbundet ST befarar att avtalsförhandlingarna inom staten kommer att bli mycket besvärliga. Arbetsgivarverkets inställning att sifferlösa avtal skulle göra staten till en mer attraktiv arbetsgivare och säkra kompetensförsörjningen underkänns helt av fackförbundet, som istället menar att det är konkurrensmässsiga löner, goda arbetsvillkor, och bra arbetsmiljö som avgör om staten kan rekrytera och behålla kompetens.
Ökad positiv attityd till distansarbete inom staten – Riksrevisionens nya rapport visar att arbetet är lika effektivt på distans12.11.2024 09:34:41 CET | Pressmeddelande
Riksrevisionens nya granskningsrapport om distansarbete på myndigheter visar att det inte påverkar arbetets effektivitet. I Fackförbundet STs nyligen släppta arbetsmiljörapport är trenden tydlig, 41 procent av de svarande ser inga som helst problem med att delvis jobba på distans. Det är en positiv ökning med 20 procent på fyra år.
Hot och våld mot anställda inom staten riskerar rättssäkert beslutsfattande21.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nästan 4 av 10 som jobbar inom statlig verksamhet svarar att hot och våld förekommer på arbetsplatsen, visar Fackförbundet STs stora arbetsmiljöundersökning. Undersökningen visar att risken för hot och våld leder till att myndighetsutövning utsätts för otillåten påverkan och ett mindre rättssäkert beslutsfattande inom staten.
Väntat avslag för Tesla11.10.2024 11:11:15 CEST | Pressmeddelande
Solna tingsrätt har idag avslagit Teslas stämning av Postnord för att de inte delar ut post till Tesla. Fackförbundet ST anser att ärendet hade en självklar utgång, men att tingrätten inte borde ha behövt hantera detta överhuvudtaget. Den blockad som ST beslutat om är en fullt laglig sympatiåtgärd i en arbetsmarkandskonflikt, och då gäller principen att staten ska förhålla sig neutral mellan parterna.
Ytterligare utvidgning av postblockaden mot Tesla9.10.2024 14:25:18 CEST | Pressmeddelande
Fackförbundet ST har fått kännedom om att sympatiåtgärderna än en gång har kringgåtts av Tesla. Därför utvidgas nu återigen Fackförbundet ST:s sympatiåtgärder vid PostNord Sverige AB, i form av blockad mot utdelning, utlämning och avhämtning av försändelser, brev, paket och pall adresserade till TM Sweden AB på de nya post- och leveransadresser inklusive c/o-adresser som TM Sweden AB har registrerade hos Transportstyrelsen. De utvidgade stridsåtgärderna träder i kraft den 18 oktober 2024 kl. 15.00.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum