Riksteatern

Riksteatern och Aejlies lockar urfolkskonstnärer till Tärnaby

Dela

För andra året välkomnas konstnärer från världens urfolk att söka till residensprogrammet Jårrh! i Tärnaby – ett samarbete mellan det samiska kulturcentret Aejlies och Riksteatern. Residenset erbjuder en unik möjlighet att utforska koreografiska idéer och rörelser mitt i det samiska kulturlandskapet.

Woman dancing on floor.
Tanja Andersson, uppvuxen i Umeå med rötter i Sápmi och Tornedalen, utforskade kulturella mellanförskap i Jårrh-residenset 2024. Foto: Samuel Pettersson

– Vår ambition är att skapa ett tryggt urfolkssammanhang, där koreografer, dansare och andra konstnärer med rörelse som uttryck kan utveckla sina praktiker i lugn och ro. Men också i ett givande samspel med det samiska lokalsamhället och regionens konstliv. Naturligtvis spelar också naturen en stor roll för upplevelsen, säger Marit-Shirin Carolasdotter, projektledare för Jårrh! på Aejlies.

Andra året
Under 2024 arbetade två danskonstnärer i Tärnaby: Baden Hitchcock, uppvuxen i Australien med rötter i Papua New Guinea och Torres Strait Islands och Tanja Andersson, uppvuxen i Umeå med rötter i Sápmi och Tornedalen.

Under hösten 2025 kommer en eller flera konstnärer erbjudas två till fyra veckors betalt residens med boende och fullt utrustade arbetslokaler i anslutning till Sameskolan i Tärnaby.

Lärorikt utbyte
Genom att bjuda in konstnärer från olika kulturer och bakgrunder hoppas arrangörerna på en öppen dialog och ett lärorikt utbyte som gynnar konstnärer, publik och de lokala Riksteaterföreningarna som på olika sätt deltar i samarbetet.

– Med ett starkt kongressbeslut i ryggen vill vi i Riksteatern förbättra förutsättningarna för scenkonst med och för urfolket samer. Tillsammans med Aejlies har vi möjlighet att skapa genuina och lärorika möten mellan människor från olika håll i världen. Det är berikande för alla inblandade och möjliggör också en intressant utveckling av koreografin som konstform, säger Tina Eriksson-Fredriksson, verksamhetsutvecklare på Riksteaterns dansavdelning.

FAKTA:
Ansökan och viktiga datum
Residenset äger rum under hösten 2025. Sista ansökningsdag är 26 januari 2025. För mer information om ansökan och urvalskriterier, läs mer här.

Om konstnärsresidenset Jårrh!
Residenset innebär att den utvalda konstnären får en betald vistelse i Tärnaby, med tillgång till arbetslokaler och boende. Tärnaby ligger i den västerbottniska fjällvärlden och nära gränsen till Norge. Residensplatsen kan sökas av konstnärer som identifierar sig som urfolk och arbetar med koreografi och rörelse. Jårrh! betyder dansa eller snurra på sydsamiska.

Om Aejlies
Aejlies är ett samiskt kulturcentrum i Tärnaby som sedan starten 2020 erbjuder en samisk mötesplats med utställningar, kurser, kulturhändelser samt en expanderande residensverksamhet med internationellt fokus.

Om Riksteaterns regionala dansresidens
Riksteatern har sedan 2015 arbetat med regionala dansresidens på olika håll i landet. I samarbete med lokala aktörer ges professionella utövare möjlighet att utveckla sina konstnärliga idéer tillsammans med publik och arrangörer på en specifik plats. I Jårrh! samarbetar dansavdelningen i Hallunda med Riksteatern Västerbotten.

Residenset Jårrh! genomförs med stöd av Region Västerbotten, Konstnärsnämnden IASPIS och Statens kulturråd.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Woman dancing on floor.
Tanja Andersson, uppvuxen i Umeå med rötter i Sápmi och Tornedalen, utforskade kulturella mellanförskap i Jårrh-residenset 2024.
Foto: Samuel Pettersson
Ladda ned bild
Woman dancing on floor.
Tanja Andersson samarbetade med tonsättaren Ánndaris Rimpi i Jårrh-residenset 2024.
Foto: Samuel Pettersson
Ladda ned bild
Man dancing
Baden Hitchcock – uppvuxen i Australien med rötter i Papua New Guinea och Torres Strait Islands – var den första residenskonstnären i Jårrh 2024.
Samuel Pettersson
Ladda ned bild
Man dancing
Urfolkskoreografen Baden Hitchcock, bosatt i Taiwan, var den första residenskonstnären i Jårrh 2024. Här i en uppskattad visning för lokalbefolkningen i Tärnaby.
Samuel Pettersson
Ladda ned bild
Buildings in Tärnaby
Aejlies arbetslokaler vid Sameskolan i Tärnaby. Här finns förutom dansstudio två fullt utrustade slöjdsalar och en eldstad utanför.
Samuel Pettersson
Ladda ned bild
Landscape in Tärnaby.
Tärnafjällen i höstskrud. I Jårrh-residenset är naturen alltid nära.
Jonas Berglund
Ladda ned bild
Portrait of project manager
Marit Shirin Carolasdotter är projektledare i det koreografiska residenset Jårrh – ett samarbete mellan Aejlies och Riksteatern.
Privat
Ladda ned bild
Kvinna i svart skjorta och glasögon
Tina Eriksson Fredriksson är verksamhetsutvecklare på Riksteaterns dansavdelning
Sören Vilks
Ladda ned bild
Man in sami clothes
Oskar Östergren Njajta är verksamhetschef på Aejlies, samiskt centrum i Tärnaby.
Nina Andersson
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteatern Crea tilldelas internationell utmärkelse för sin innovation3.12.2024 15:42:05 CET | Pressmeddelande

Riksteatern Crea tilldelas det prestigefulla Zero Project Award för sina innovationer världen över. Bland 522 nominerade bidrag från 90 olika länder korades 77 vinnare. Riksteatern Crea är det enda vinnande bidraget från Sverige. Zero Project är ett globalt och researchdrivet initiativ som stöttar tillämpningen av FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Teater live på bio – Ny föreställning om kvinnliga erfarenheter, moderskap och tystnadens bördor14.11.2024 12:00:40 CET | Pressmeddelande

Mitt enda hem, Ainoa kotini utforskar de komplexa och ofta osynliga erfarenheterna av moderskap, kvinnlighet och de hemligheter som går i arv genom generationer. Föreställningen är baserad på Hanna Brotherus självbiografiska roman och flätar samman dans, fysisk teater och drama i en stark berättelse om smärta, hemligheter och den tystnad som omger många kvinnors liv. Nu visas den på bio i Sverige med premiär den 16 november.

Dear Winnie, gestaltar Sydafrikas komplexa landsmoder16.10.2024 10:24:49 CEST | Pressmeddelande

Den kritikerhyllade föreställningen Dear Winnie, gör intåg i Sverige efter succéartade framträdanden över Europa. Berättelser om motstånd, feminism och om att vara svart kvinna idag, flätas samman med Winnie Madikizela-Mandelas livshistoria. Från terrorstämplad och hyllad apartheidmotståndare, till landsmoder och fallen hjältinna. Sverigepremiär 31 januari 2025 på Riksteatern i Hallunda.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye