Säkerheten viktigast om du vistas i stormskadad skog
Hela Västerbottens kustland har påverkats av ovädret som drog fram för drygt en vecka sedan. En preliminär bedömning är att volymen skadad skog omfattar mellan 50 000 - 130 000 m3. Det är viktigt att beakta riskerna om man vistas i stormskadad skog.
Det värst drabbade området följer Västerbottenskusten från Skellefteå till Umeå där området öster om E4an är mest drabbat. Lokalt har enskilda markägare drabbats hårt av omfattande skador i gallringsbestånd och fröträdsställningar. Enskilda träd och beståndskanter har blåst ned i en stor geografi längs hela Västerbottenskusten. Den totala volymen stormfälld skog bedöms vara betydligt mindre i jämförelse med stormen Hans som slog hårt mot Västerbottens inland i augusti 2023.
− Det är viktigt för alla som rör sig inom områden med stormskadad skog att beakta riskerna. Lutande och instabila träd kan välta omkull efter en tid, särskilt under perioder av hård vind. Det är bra att enskilda skogsägare bildar sig en uppfattning om skador på sin skog men det är mycket viktigt att tänka på säkerheten, säger Tobias Gramner, regional skogsskadesamordnare på Skogsstyrelsen.
Säkerheten först
Att arbeta i stormskadad skog kräver specialkunskap då det lätt kan hända olyckor. Som självverksam skogsägare är det alltid bättre att anlita professionell hjälp om man inte har gedigen kunskap och erfarenhet. I en stormfälld skog är det också viktigt att aldrig arbeta ensam utan alltid ha med sig någon som kan hjälpa till i händelse av ett tillbud eller olycka.
Samlad bedömning av skadorna
I samverkan med skogsbolag, skogsägarföreningar och privata skogsägare har en första preliminär bedömning gjorts av hur stora skadorna efter ovädret är. I detta tidiga skede uppskattas mellan 50 000 – 130 000 m3 blåst ned. Siffrorna kan komma att justeras i takt med att fler uppgifter kommer in. Ostnäs, Norrfjärden, Ratu och Ratan är hårt drabbade, där har hela bestånd blåst ned ven i Lövånger har Skogsstyrelsen fått rapporter om omfattande skador.
− Det kan vara besvärligt och svårt att ta sig fram och viktigt att tänka på säkerheten. I området finns det många små fastighetsägare och skogsägare som är påverkade så åtgärderna behöver samordnas, säger Mikael Forsman, Norra Skog.
Avverkningsanmälan och undantag från 6 veckors regeln
Enligt gällande regelverk behövs avverkningsanmälan även vid stormfälld skog för områden större än en halv hektar. Åtgärden får påbörjas tidigast 6 veckor efter att en giltig anmälan har kommit in till Skogsstyrelsen. Det är möjligt att begära undantag från den rådande sex-veckors regeln för varje avverkningsanmälan. Skogsstyrelsen uppmanar till att göra en bedömning om det verkligen finns behov av ett sådant undantag innan man lämnar in en begäran. Att skicka in en avverkningsanmälan så snart som möjligt är alltid bra. Det går även att i ett senare skede att begära ett undantag om det visar sig nödvändigt. Anledningarna till behovet av undantag ska beskrivas utförligt.
− För att vi ska ha möjlighet att bevilja ett undantag behöver alla kriterier vara uppfyllda, vilket inkluderar alltifrån hur undantaget kan vara till påtaglig fördel för miljön eller skogsskötseln till att det inte medför olägenheter för naturmiljön, kulturmiljön eller rennäringen, förklarar Marcus Pettersson, tillsynshandläggare på Skogsstyrelsen.
Enligt gällande regelverk för skydd mot skadeinsekter i skogen ska träd eller träddelar som överstiger fem kubikmeter per hektar och som riskerar att utgöra yngelmaterial för skadeinsekter vara utplockat innan den 15 juli.
Nyckelord
Kontakter
Tobias GramnerRegional skogsskadesamordnare
Tel:0970-64345Tel:072-5146611tobias.gramner@skogsstyrelsen.seMarcus PetterssonTillsynshandläggare
Tel:0930-398 34marcus.pettersson@skogsstyrelsen.sePresstjänst: vardagar 8.00-16.30Presskontakt
Tel:036-35 94 91pressjour@skogsstyrelsen.seLänkar
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Fyra av tio fornlämningsområden skadade vid skogsbruk17.12.2024 09:34:13 CET | Pressmeddelande
38 procent av de fornlämningsområden som finns i skogen har skadats i samband med skogsbruk. Det visar inventeringar som Skogsstyrelsen har gjort. Fornlämningsområdet är lagligt sett en del av fornlämningen och många miljöer som berättar människors historia riskerar att bli förstörda för all framtid.
Granbarkborrens rekordangrepp över - kraftig minskning visar inventering10.12.2024 07:41:16 CET | Pressmeddelande
Det långa utbrottet av granbarkborreangrepp som startade 2018 i Götaland och Svealand är över för denna gång. En färsk inventering visar att skadorna gått ned med 95 procent jämfört med toppåret 2021.
Ny statistik: Fem gånger fler kända kulturlämningar i tätortsnära skogar5.12.2024 07:51:40 CET | Pressmeddelande
Ny statistik från Skogsstyrelsen visar att skogar nära våra tätorter innehåller fem gånger fler kända kulturlämningar än i övriga skogar. Lämningarna sträcker sig från stenåldern till nutid och ger en unik inblick i hur människor har levt och brukat landskapet genom tiderna.
Nationell skogskonferens med skogsutredaren, färsk omvärldsanalys och nya innovationer20.11.2024 08:20:35 CET | Pressinbjudan
Dags för en av årets stora skogshändelser: 27 november hålls nationella skogsprogrammets årskonferens 2024, den här gången på Linnéuniversitetet i Växjö. På programmet står bland annat intervju med skogsutredaren Göran Örlander, Skogsstyrelsens omvärldsanalys presenteras och det blir senaste nytt om innovationer och digitalisering i skogen.
Så kan svensk biomassa från skogen klara nya EU-krav2.9.2024 07:54:35 CEST | Pressmeddelande
En ny deklarationsplikt för skogsägare som visar om biomassan från skogen är hållbar bör införas. Informationen ska sedan finnas tillgänglig för berörda aktörer. Det är några av förslagen från Skogsstyrelsen över hur Sverige ska kunna uppfylla EU:s skärpta krav för förnybara energikällor (förnybartdirektivet) och som nu lämnats över till regeringen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum