Dofter, ljud och minnen av kriget i Tjetjenien
The Sky Wept Fire är den tjetjenske kulturjournalisten Mikail Eldins skildring av Tjetjenienkriget som officiellt började för 30 år sedan, den 11 december 1994. Inom ramen för Dramaten.Doc ges en gestaltad läsning av utdrag ur boken. Dramaten.Doc: The Sky Wept Fire i Dramatenbaren den 10 december.
It is only possible to write beautifully about war if you have never witnessed it from within. Mikael Eldin, The Sky Wept Fire
Mikail Eldin var en ung kulturjournalist när första Tjetjenienkriget började. Tillsammans med tiotusentals andra flyktingar lämnade han den tjetjenska huvudstaden Groznyj. Kort därefter anslöt han sig till rebellerna men betraktade alltid sin roll som journalist och vittne.
Han blev tillfångatagen av ryska soldater, svårt torterad och sedan överförd till fångläger. Där kämpade han för att övervinna självmordstankar och den följande sinnesrubbningen. Han kunde så småningom lämna Tjetjenien och fick politisk asyl i Norge, där han fortfarande bor. Mikail Eldin har inte gett ut fler böcker efter The Sky Wept Fire (My Life as a Chechen Freedom Fighter), som kom 2013 på Granta Books.
Dmitri Plax, konstnärlig ledare för Dramaten.Doc, har översatt och bearbetat ett utdrag ur boken som nu presenteras som en gestaltad läsning med skådespelarna Alexander de Sousa, Nina Fex och Magnus Roosmann på scen.
Dramaten.Doc fortsätter i vår med nya gestaltade läsningar, datum meddelas senare.
Dramaten.Doc
startade våren 2023 under konstnärlig ledning av regissören och författaren Dmitri Plax och har hittills gett fjorton gestaltade läsningar. Den senaste var Ikaros dröm av palestinska Wesam Al Madani som framfördes tillsammans med texter av Muhammad al-Zaqzouq och dikter av Somaya El Sousi. Dessförinnan gavs, i samarbete med Sveriges Radio, USApodden live på scen samt en nyskriven pjäs baserad på intervjuer med den amerikanska spelutvecklaren Jim Stewartson. Tidigare har texter av bl.a. ukrainska Nina Zachozjenko, tjeckiske Bohumil Hrabal, ukrainske Serhij Zjadan framförts, liksom en specialskriven text av den burmesiska journalisten och författaren Wendy Law-Yone och texter av ukrianske Stanislav Asejev, armeniska Lika Zakarjan, kurdiske Firat Ceweri, belarusiska Ales Bjaljatski och Maksim Znak, ryska Svetlana Petrijtjuk och filippinska Maria Ressa, samt Navalnyj: Rättegången – en aldrig tidigare spelad pjäs baserad på faktiska domstolsförhandlingar, skriven av Peder Carlquist och Dmitri Plax.
Nyckelord
Kontakter
Lena TörnerPressansvarig
Tel:0703-72 61 47lena.torner@dramaten.seBilder
Om oss
Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Kitte Wagner och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.
Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.
Följ Dramaten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Dramaten
Dramaten presenterar förbjuden georgisk pjäs16.1.2025 08:55:00 CET | Pressmeddelande
Dramaten.Doc, som presenterar gestaltade läsningar om aktuella händelser i världen, fortsätter under våren med fem nya läsningar. Vid första tillfället framförs den georgiske författaren Davit Gabunias pjäs Hur jag blev kär i oligarkens dotter. Den 30 och 31 januari i Dramatenbaren.
Mattias Andersson gör Bergmans Skammen15.1.2025 09:27:32 CET | Pressmeddelande
Ingmar Bergmans film Skammen från 1968 handlar om ett konstnärspar som lever i en orolig tid där ett krig plötsligt bryter ut. Mattias Andersson, regissör, teaterchef och konstnärlig ledare på Dramaten, har här bearbetat filmen för vår samtid. I rollerna syns Adam Lundgren, Sofia Pekkari och Peter Andersson. Premiär på Stora scenen 1 februari.
En skådespelare porträtterar en dansare10.1.2025 09:57:29 CET | Pressmeddelande
Jérôme Bel är en självbiografisk monolog av och om den hyllade franske koreografen och dansaren Jérôme Bel. Den handlar om hans försök att hitta dansens nollpunkt, om de föreställningar han gjort och om misslyckanden och framgångar. Skådespelaren David Book gör rollen som Jérôme Bel. Två föreställningar den 21 och 24 februari på Tornrummet.
Grand final för Arv och nypremiär för Sammanflätade18.12.2024 09:48:40 CET | Pressmeddelande
Den åtta timmar långa succéföreställningen Arv av Matthew Lopes har spelat för fulla salonger sedan premiären 2022. Nu släpps en sista föreställning med de två delarna tillsammans. På Lilla scenen den 2 februari. Biljetterna släpps idag klockan 13.00. Dessutom kommer America Vera Zavalas uppmärksammade pjäs Sammanflätade tillbaka med tretton nya föreställningar i vår.
Julens stipendiater utsedda17.12.2024 16:20:00 CET | Pressmeddelande
I dag, tisdagen den 17 december, delades julens stipendier ut vid en tillställning i Marmorfoajén på Dramaten. Stipendierna och mottagarna var denna gång:
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum