Energimyndigheten beviljar stöd för att skapa koldioxidinfrastruktur i södra Sverige
Malmö CO₂ Hub, ett samarbete mellan flera industri- och energiföretag i södra Sverige, har beviljats 5,3 miljoner kronor i stöd från Energimyndigheten, inom ramen för satsningen Industriklivet. Projektet syftar till att utveckla en gemensam infrastruktur i regionen förtransport och lagring eller användning av koldioxid.
Malmö CO₂ Hub är ett projekt mellan flera aktörer inom energi, hamnlogistik och avfallshantering: Copenhagen Malmö Port, E.ON, Nordion Energi, Sysav och Uniper, med stöd av Växjö Energi och Öresundskraft. Stödet från Energimyndigheten ska användas till att ta fram en fördjupad förstudie om gemensam koldioxidinfrastruktur i Sydsverige, inklusive transport och slutlig geologisk lagring. Förstudien ska vara klar i juni 2025.
Samarbete som sänker kostnader och öppnar för fler aktörer
Genom ett gemensamt system för transport och lagring eller användning av koldioxidkan företag inom koldioxid-hubben dela på investeringskostnader, vilket skulle göra CCUS* mer ekonomiskt tillgängligt och på så sätt öka utsläppsminskningarna. Målet är att utveckla en hållbar CCUS-infrastruktur som är öppen för fler aktörer.
– Genom att samarbeta kring CCUS-infrastruktur kan vi skapa betydande klimatnytta för både industri och Sverige som helhet, säger projektledare Henrik Norgren. Projektet ger skalfördelar och minskade kostnader för alla deltagande företag, vilket underlättar för oss att bidra till Sveriges klimatmål. Stödet från Energimyndigheten och våra partners gör detta möjligt och skapar en modell som andra regioner kan inspireras av.
En lösning för hållbar industriutveckling och klimatomställning
Koldioxidinfångning har pekats ut som en viktig komponent för att nå de klimatmål som har satts upp av Sverige och EU. Projektet är tänkt att etablera Malmö som en knutpunkt för koldioxidlogistik, där koldioxid kan samlas in och transporteras vidare för slutlig lagring exempelvis i Norge eller Danmark. Tillsammans arbetar aktörerna i Malmö CO₂ Hub för att bygga en infrastruktur som möjliggör att 1–2 miljoner ton koldioxid årligen kan avskiljas och lagras. Detta skulle på så sätt bidra till negativa utsläpp (negativa utsläpp betyder att utsläppen av växthusgaser är mindre än noll) och en mer hållbar industriell produktion i Sverige.
– Samarbetet inom Malmö CO₂ Hub är viktigt för att möta både dagens och framtidens klimatutmaningar. Genom att skapa en gemensam koldioxidinfrastruktur kan vi minska utsläppen från industrin samtidigt som vi också inspirerar fler aktörer att delta i omställningen mot ett fossilfritt samhälle. Stödet från Energimyndigheten är avgörande för att förverkliga denna vision och positionera södra Sverige som en föregångare inom hållbar industriutveckling, säger Johan Mörnstam, vd på E.ON Sverige.
Fakta: CCUS* – koldioxidinfångning, användning och lagring
CCUS står för Carbon Capture, Utilization and Storage, en teknik som fångar upp koldioxidutsläpp från industriella källor och kraftverk. Syftet är att förhindra att CO2 släpps ut i atmosfären, vilket bidrar till klimatförändringar. Processen involverar tre huvudsteg: infångning, transport och lagring eller användning av koldioxiden. Koldioxiden fångas antingen direkt vid utsläppskällan eller ur atmosfären. Efter fångst transporteras den till en lagringsplats, ofta ett mellanlager för vidare transport. Slutdestinationen för lagring är vanligtvis geologiska formationer under jorden, som uttömda olje- eller gasfält. Koldioxiden kan också användas, som råvara i bränslen eller nya material. CCUS är en viktig teknik för att nå klimatmål, speciellt i sektorer där utsläppsminskning är utmanande.
Fakta: CNetSS
Malmö CO₂-hub är en vidareutveckling av samarbetet CNETSS. CNetSS har som långsiktigt mål att öka potentialen för utsläppsminskning och negativa utsläpp. I Fas 1 och 2 deltog Sysav, CMP (Copenhagen Malmö Port), E.ON, Växjö Energi, Öresundskraft, Nordion Energi, Kraftringen, Höganäs, Kemira och Stora Enso. Dessa faser resulterade i att hamnen i Malmö utpekades som mest lämplig plats för ett mellanlager av koldioxid. Projektet har fastställt storlek och tidplan för de mängder koldioxid som ska fångas in av deltagarna, mest lämpliga transportmetoder till mellanlagret, samt mellanlagrets storlek och fysiska krav för lagring. Projektet har skett med stöd av Industriklivet.
Fas 3 projektleds av Nordion Energi, och målet är att konkretisera affärsmodell, teknik, kostnader och juridiska aspekter inför upphandling av en systemlösning.
Fakta: Industriklivet
Industriklivet är en satsning från regeringen för att stötta den gröna omställningen. Inom projektet kan Energimyndigheten bevilja bidrag till förstudier, forsknings-, pilot- och demonstrationsprojekt och investeringar inom olika områden.
Industriklivet omfattar 1 457 miljoner kronor 2024 och kan finansiera projekt som pågår till och med 2031.
Kontakter
Linn JohanssonPress Officer
E.ON Sverige
Bilder
Om oss
Vi bygger det hållbara samhället
E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.
Följ E.ON Sverige AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB
20 år sedan stormen Gudrun - E.ON har investerat 36 miljarder i elnäten8.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag är det 20 år sedan stormen Gudrun svepte in över södra Sverige. Förstörelsen blev den största i mannaminne. Mer än 260 000 E.ON-hushåll blev utan el - många i flera veckor - då vindar på över 30 meter per sekund fällde mer än 250 miljoner träd och förstörde elnätet i grunden.
Jessica Svantesson blir ny affärsområdeschef på E.ON18.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Den 1 januari 2025 tillträder Jessica Svantesson som affärsområdeschef för Energy Retail, tillika vd E.ON Energilösningar och E.ON Kundsupport, och tar samtidigt plats i E.ONs nordiska ledningsteam. Hon efterträder därmed Klaas de Gier, som går vidare till en ny roll som CCO E.ON Energy Infrastructure Solutions International.
E.ON investerar stort i Norrköping – 400 miljoner kronor i ny rökgasrening vid Händelöverket17.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
E.ON satsar närmare 400 miljoner kronor på en ny anläggning för rökgasrening och rökgaskondensering vid Händelöverket i Norrköping. Investeringen beräknas minska koldioxidutsläppen och återvinna värmeenergi till tusentals hushåll.
E.ON mer än fördubblar satsningen på flexibilitet under vintern – avsätter 20 miljoner kronor13.12.2024 09:25:23 CET | Pressmeddelande
E.ON Energidistribution utökar sin satsning på lokala flexibilitetsmarknader och avsätter 20 miljoner kronor för marknadsperioden november 2024 till mars 2025. Det är en kraftig ökning jämfört med förra vinterns budget på 8 miljoner kronor. Genom lokala flexibilitetsmarknader kan leverantörer, som exempelvis fastighetsägare och företag, bidra till att avlasta elnätet under höglasttimmar, vilket frigör utrymme i befintliga elnät. Detta innebär att fler kunder kan anslutas till elnätet, utan att först behöva vänta på att elnätskapaciteten ska byggas ut.
E.ON gör förändringar för ökat fokus på investeringar i kärnverksamheten3.12.2024 16:17:35 CET | Nyheter
En strategisk översyn av verksamheten har lett fram till ett beslut om att fokusera på de områden där E.ON har en stark marknadsposition, ledande expertis och goda tillväxtmöjligheter. E.ON meddelar därför ett antal förändringar i syfte att kraftsamla resurser för stora investeringar inom elnät och kraftvärme och fortsatt utveckling av erbjudandet inom flexibilitet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum