G som i geologi – Sveriges geologiska undersökning får helt nytt utseende
Ny logotyp, nya färger och former. I dag, den 5 december, lanserar myndigheten Sveriges geologiska undersökning (SGU) ett helt nytt grafiskt utseende. I myndighetens nya visuella identitet hämtas inspiration från jordartskartor och topografi och i den nya logotypen är geologin och staten i centrum.
Sveriges geologi har aldrig varit mer aktuell i samhällsdebatten än vad den är i dag. Det återspeglas i SGU:s nya utseende där myndigheten nu sätter geologin i tydligt fokus. I logotypen kan det lilla g:et föra tankarna till en jordglob eller ett mikroskop som behövs för att få syn på olika mineral som krävs för grön omställning, teknologi och försvar.
– Vår kunskap och information om Sveriges geologi är essentiell för hela samhällsutvecklingen och det vill vi bli tydligare med i vår kommunikation. Vi har varit lite blygsamma hittills, men nu har vi en ändrad verksamhetsinriktning och strategi. Vi vill nå ut mer med vår expertis i samhällsdebatten och stärka vårt anseende, samtidigt som vi vill vara mer synliga och attraktiva som arbetsgivare, säger SGU:s kommunikationschef Charlotte Nilsson Kylesten.
Den nya visuella identiteten signalerar den förändring och de värden som SGU vill förknippas med – kompetens, öppenhet och samarbete – samtidigt som den inger förtroende. Det nya utseendet är också mer avpassat för den digitala tidsålder vi lever i. Myndighetens nya logotyp innehåller en specialritad kunglig krona, som vid sidan om det lilla riksvapnet med tre kronor, är den enda skyddade symbolen för statlig verksamhet.
– Att manifestera att SGU är en statlig myndighet genom logotypens krona har varit ett viktigt beslut för oss att ta, särskilt då det inte framgår av vårt namn att vi är en myndighet. En tydligare myndighetskoppling är också något som efterfrågats av våra medarbetare, inte minst i samband med fältarbete, säger Charlotte Nilsson Kylesten.
Arbetet med att ta fram en ny logotyp och visuell identitet för myndigheten har genomförts i samarbete med SGU:s upphandlade kommunikationsbyrå Differ.
Nyckelord
Kontakter
Cecilia Irefalk LifPressansvarigSveriges geologiska undersökning
Tel:018-17 90 90press@sgu.seBilder
Om SGU
Sveriges geologiska undersökning (SGU) samlar in, analyserar, förädlar och tillhandahåller geologisk information utifrån växlande samhällsbehov. Allt vårt arbete syftar i förlängningen till att bidra till hållbart nyttjande av Sveriges geologi och att främja företagande och hållbar tillväxt.
Följ Sveriges geologiska undersökning
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning
Ny upptäckt av sällsynta jordartsmetaller i Småland14.1.2025 10:32:32 CET | Pressmeddelande
Sveriges geologiska undersökning (SGU) kan nu visa upp en tidigare helt okänd förekomst av sällsynta jordartsmetaller i Småland. Fyndet gjordes i samband med de undersökningar som sker inom ramen för regeringsuppdraget om att kartlägga malmpotentiella områden.
Värdefulla mineralfyndigheter får fortsatt status som riksintressen19.12.2024 10:15:00 CET | Pressmeddelande
Tre fyndigheter med bland annat guld, zink och tellur i Västerbottens län, kvarstår som riksintressen för värdefulla ämnen eller material. Det efter beslut från Sveriges geologiska undersökning (SGU). Gruvverksamheten i riksintresset Åkulla-Kankberg står i dagsläget för EU:s största produktion av tellur, en halvmetall som behövs i solceller.
SGU tilldelas Offentlighetspriset 202411.12.2024 11:50:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges geologiska myndighet (SGU) var tidigare i år den första myndighet i Sverige att släppa alla sina data öppna och kostnadsfria. För detta tilldelas myndigheten Offentlighetspriset 2024. Priset överlämnades i dag, den 11 december.
Viktig litiumfyndighet pekas ut som riksintresse9.12.2024 13:51:19 CET | Pressmeddelande
Litiumfyndigheten Bergby i Gävle kommun blir riksintresse. Det efter beslut av Sveriges geologiska undersökning (SGU) i dag, den 9 december. Området bedöms innehålla litium i sådan omfattning att det ska skyddas mot åtgärder som försvårar framtida utvinning.
Norden samarbetar kring spårbarhet och cirkularitet inom mineralnäringen20.9.2024 08:35:00 CEST | Pressmeddelande
För att du ska kunna göra ansvarsfulla val som konsument behöver du veta varifrån metallerna i till exempel din mobiltelefon kommer. Tillsammans med övriga nordiska länder arbetar Sveriges geologiska undersökning (SGU) för bättre spårbarhet, hållbara värdekedjor och ökad cirkularitet för kritiska råvaror. I dag samlas experter från hela Norden i Helsingfors för att summera projektet Nordic Sustainable Minerals.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum