De fick årets Lyrapris och stipendier
Nu har Linköpings kommun delat ut årets Sven Lyra-pris och även tre honnörsstipendier och ett kulturstipendie till personer som gjort avtryck i och för Linköping. Den 5 december fylldes Passagen med kulturentusiaster och kommunrepresentanter och dagen inleddes med ett varmt välkomsttal av Lars-Ove Östensson, konstchef på Passagen, följt av prisutdelningen som leddes av Maria Modig, kulturchef, och Lotta Bäckman, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Lyra-priset
Regissören Nils Poletti mottog årets Sven Lyra-pris, som förutom äran inkluderade ett konstverk i form av en purjolök, designad av Göran Littorin. Nils uttrycker att han inte har varit ensam i sitt arbete.
– Jättekul med pris, trodde inte teaterchefer fick sådana. Jag delar detta pris med alla anställda på Östgötateatern för vi ägnar oss åt kollektiv scenkonst och vi är inget utan varandra.
Honnörsstipendiater
Honnörsstipendierna tilldelades tre framstående personer som gjort betydande insatser för kulturlivet i Linköping.
Björn Rallare fick ett stipendium för sitt dokumentära arbete med film och foto, där han lyfter människors berättelser och skildrar Linköping ur nya perspektiv.
– Jag har en förmåga att ständigt bara se framåt, utan att stanna upp och reflektera över vad jag skapat genom åren. Trevligt att någon annan gjort det åt mig, säger Björn när vi frågar honom hur det känns.
Bodil Davidsson fick också ett honnörsstipendium. Hon har skapat en levande konstscen i Vreta Kloster, där lokala och internationella konstnärer får ta plats.
– Jag känner mig hedrad och uppmuntrad. Jag hoppas också att det bidrar till att fler får upp ögonen för - och glädje av - all kulturverksamhet som spirar här och där i kommunen, uttryckte Bodil.
Det tredje honnörsstipendiet delades ut till Fredrik Strage för hans insatser inom musikjournalistik och sin passionerade hyllning av Linköpings kulturliv. Han delade med sig av ett minnesvärt ögonblick från sin ungdom:
– Jag var prao på Fastighetskontoret i Linköping när jag gick i åttan. Min handledare sa att jag inte var “kommunalt anpassad”. Men att få det här honnörsstipendiet är ett tecken på att jag äntligen blivit det. Det är nåt som verkligen är bra, för att citera Winnerbäck.
Kulturstipendiater
Kulturstipendier på 50 000 kronor vardera delades ut till Mahsa Malek Marzban vars projekt "I Won't Come Back" lyfter dolda berättelser om exil och tillhörighet och till Lydia Halldorf som genom Babettes Kafferi skapat en plats där kultur och mat möts.
– Det känns otroligt hedrande att få ett sånt här pris! Det är ett erkännande av all kultur vi berett plats för på Babettes genom åren - men också en uppmuntran i den fas vi nu är i, då vi satsar för att göra Babettes till kulturhus. Våra arrangemang är möjliga tack vare alla eldsjälar och lagarbetet på Babettes. Inte bara jag, utan mina kollegor Christina Eveborn och Julia Magnusson, alla hjältar som är med i vår kulturförening och all vår personal. De syns inte alltid på scen eller så men jobbar minst lika hårt med andra delar inom verksamheten och gör kulturen möjlig på Babettes, säger Lydia.
Mahsa uttryckte sin tacksamhet i ett tacktal:
– Jag är djupt hedrad över att få detta kulturpris - ett erkännande som har oerhört stor betydelse för mig. Detta ögonblick tillåter mig att stå bland de hårt arbetande, hängivna och anmärkningsvärda individerna i denna stad, och jag är djupt tacksam för detta privilegium. Jag kommer alltid att uppskatta den varma och välkomnande attityd jag fick som gästskribent. Den här gemenskapen erbjöd mig en fristad när jag behövde den som mest, och för det är jag evigt tacksam.
Kontakt:
Lyra-priset
Lars-Ove Östensson
Konstchef, Linköpings kommun
Telefon: 013-20 73 12
E-post: lars-ove.ostensson@linkoping.se
Kultur- och honnörsstipendium
Malin Forsling Parborg
Sakkunnig Kultur, Linköpings kommun
Telefon: 013-20 62 73
E-post: Malin.Forsling-Parborg@linkoping.se
Bilder
Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 167 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.
Följ Linköpings kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun
Pressinbjudan: Satsningar i tilläggsbudgeten för 202513.1.2025 07:32:32 CET | Pressmeddelande
Mot bakgrund av en förbättrad skatteprognos presenterar S-M-styret tillsammans med Centerpartiet en tilläggsbudget för 2025. Medverkar gör Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande, Niklas Borg (M), kommunstyrelsens vice ordförande och Lars Vikinge (C), kommunalråd.
Så skyddas skattemedel i Linköping mot kriminella aktörer9.1.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Polisen uppskattar att välfärdsbrottsligheten i Sverige omsätter uppemot 75 miljarder kronor årligen. Därför storsatsar Linköpings kommun på att bekämpa och motverka välfärdsbrott genom en rad insatser och åtgärder på flera nivåer.
Pressinbjudan: Så skyddas skattemedel i Linköping mot kriminella aktörer7.1.2025 14:00:00 CET | Pressinbjudan
Varje dag utsätts det svenska välfärdssystemet för olika former av stöldförsök genom fusk eller bedrägerier, under ett år handlar det om tiotals miljarder kronor. Utan adekvata åtgärder riskerar välfärden att utarmas.
Kortare väg till egen försörjning genom ny satsning på yrkesutbildning i kombination med SFI27.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Från och med 2025 utökas kombinationsutbildningarna i Linköpings kommun där undervisning i svenska för invandrare (SFI) kombineras med en yrkesutbildning. På så sätt kommer fler kunna nå egen försörjning och integreras bättre i samhället.
Nu får alla ukrainska flyktingar möjlighet att läsa på komvux19.12.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan 2022 har endast ukrainska flyktingar som uppfyller kraven för att bli folkbokförda i Sverige rätt att läsa på Kommunal vuxenutbildning (Komvux). Efter beslut i arbetsmarknadsnämnden utökas nu denna rättighet genom att möjligheten att studera på komvux, och inte minst ta del av yrkesutbildningar, omfattar alla ukrainska flyktingar i Linköpings kommun.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum