Dåligt förslag om minskat strandskydd
Naturskyddsföreningen avvisar regeringens förslag att ta bort strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag i remissvaret till promemorian ”Strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag”, som lämnas in idag. Om förslaget genomförs försvinner naturskydd för så mycket som 5–10 procent av Sveriges yta.
– Strandskyddet är ett mycket viktigt verktyg för att skydda viktig natur och skapa motståndskraft mot klimateffekter. Det är därför anmärkningsvärt att regeringen vill göra så stora ingrepp när viktiga ekosystem redan försvagas och klimatkrisen tilltar. Dessutom skulle friluftslivet drabbas om förslagen blir verklighet, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.
Om strandskyddet slopas för små sjöar och vattendrag försvinner naturskydd för 5–10 procent av Sveriges yta, vilket kommer att skada den biologiska mångfalden allvarligt. Den allemansrättsliga tillgången till fria bad och friluftsliv försämras också. Dessutom riskerar förslaget att försvåra möjligheten för Sverige att nå flera viktiga miljökvalitetsmål.
– Möjligheten att kunna bada och vandra längs strandkanten – oavsett om det är en stor eller liten sjö – är en viktig frihet för det svenska folket. Det är märkligt att regeringen vill inskränka den, säger Karin Lexén.
Naturskyddsföreningen avvisar regeringens förslag att ta bort strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag i remissvaret till promemorian ”Strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag". Föreningen anser att det generella strandskyddet vid små sjöar och vattendrag ska vara kvar. Föreningen understryker i sitt remissvar att storleken på en sjö eller ett vattendrag inte har någon betydelse när det gäller biodiversitet eller värde för friluftslivet.
Samtidigt tar inte regeringen hänsyn till det faktum att klimatförändringarna kan skapa problem när det byggs strandnära i framtiden. Skyfall och därmed översvämningar vid sjöar och vattendrag kommer att bli vanligare i framtiden.
– Att inte ens referera till klimatförändringen och strandskyddets viktiga roll för minskad sårbarhet visar att förslagen baseras på ett väldigt svagt kunskapsunderlag i stort och att de slutsatser som dras är dåligt underbyggda. Därför avvisar vi förslaget säger Karin Lexén.
FAKTA STRANDSKYDDET
Strandskyddet har funnits i snart 75 år. Från början var syftet att trygga allmänhetens tillgång till naturen. Senare utvidgades syftet med strandskyddet att omfatta också goda livsvillkor på land och i vatten för djur- och växtlivet. Strandskyddet är enkelt uttryckt ett förbud att bygga något 100 meter från strandlinjen, åt båda håll. Det är inte heller tillåtet att exempelvis muddra eller gödsla ifall det kan skada växt- och djurliv.
Men det byggs ändå. Dispenser är vanligt, och störst exploateringstryck finns längs Sveriges kuster - men även i inlandet ökar exploateringen.
Huvudregeln är att små insjöar och smala vattendrag omfattas av det generella strandskyddet. Ungefär hälften av länsstyrelserna har dock, med stöd av tidigare bemyndiganden, generellt undantagit små insjöar och smala vattendrag från strandskydd eftersom de har bedömts uppenbart sakna betydelse för strandskyddets syften. I övriga län gäller strandskydd i stor utsträckning vid sådana vatten.
Kontakter
Petra HolgerssonPressekreterare
Tel:072-565 44 05petra.holgersson@naturskyddsforeningen.se
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
SM i fågelholk: Nu avslöjas finalisterna18.3.2025 15:03:57 CET | Pressmeddelande
Tisdag den 25 mars presenteras årets finalister i SM i fågelholk på Skansen i Stockholm. Bland de 750 bidrag som skickats in av skolelever från hela Sverige har nu 15 fågelholkar valts ut av juryn. Välkommen till pressträffen!
Kommentar om OECD:s kritik av svensk miljöpolitik12.3.2025 10:10:45 CET | Pressmeddelande
Den svenska miljöpolitiken får hård kritik av den internationella organisationen OECD. Naturskyddsföreningen kommenterar här OECD:s utvärdering.
Ansvarslöst att tillåta licensjakt på lodjur26.2.2025 14:07:31 CET | Pressmeddelande
Sverige tillåter licensjakt på lodjur år efter år – trots att det bryter mot EU:s skyddslagar och hotar lodjurets överlevnad i Sverige på sikt. Idag skickar Naturskyddsföreningen ett öppet brev till EU:s miljökommissionär Jessika Roswall och kräver att EU stoppar den årliga licensjakten. Årets jakt startar den 1 mars.
Pressinbjudan till seminarium: "Framtiden för EU:s hållbarhetslagar"19.2.2025 15:47:26 CET | Pressmeddelande
Välkomna till ett seminarium med representanter från näringslivet, juridiken, politiken, fackförbund och civilsamhället för att diskutera vad EU-kommissionens Omnibusförslag kan få för konsekvenser för det nyligen antagna EU-direktivet Corporate Sustainability Due Diligence, CSDDD. Hur kan det säkerställas att hållbarhetsarbetet i EU och medlemsländerna ska vara fortsatt ambitiöst?
Stark kritik mot Miljömålsberedningens förslag14.2.2025 11:06:06 CET | Pressmeddelande
Miljömålsberedningen har inte gått i mål med sitt uppdrag att ta fram en strategi för att rädda den biologiska mångfalden, vilket är under all kritik enligt Naturskyddsföreningen. Med Miljömålberedningens förslag kommer bara en bråkdel av naturskogen skyddas, samtidigt som det saknas etappmål och styrmedel för en rad internationella åtaganden, som exempelvis kolinlagring i skog och mark samt naturrestaurering.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum