4 400 allmänläkare saknas i primärvården
För att nå de nationella målen om antal specialistläkare per invånare krävs nästan en dubblering av antalet läkare på vårdcentralerna. Kostnaden för att anställa tillräckligt många läkare uppgår till över 7,5 miljarder kronor. Det visar en ny rapport från Läkarförbundet som vill se skarpare lagstiftning och att statliga medel villkoras.
– Trots att Sverige i ett decennium haft en lagstiftning som ska ge patienter rätt till en fast läkarkontakt går utvecklingen trögt. Regionerna prioriterar inte frågan. Om regeringen menar allvar med att bygga ut primärvården behöver de ställa tydligare krav på regionerna, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet.
I en ny rapport från Läkarförbundet granskas målet om fast läkarkontakt. Socialstyrelsens riktvärde är satt till 1 100 invånare per specialistläkare. Förbundets analys visar att 4 400 specialistläkare i allmänmedicin skulle behöva anställas för att nå det målet. Kostnaden för rekryteringarna uppskattas till minst 7,5 miljarder kronor, årligen. Granskningen visar samtidigt att endast tre regioner har fattat beslut om att nå riktvärdet på 1 100 invånare per specialistläkare och antagit handlingsplaner för att nå målet.
Det finns samtidigt ett stort glapp mellan vad regionerna uppger och hur befolkningen upplever tillgången till en fast läkare. Vård- och omsorgsanalys presenterade i slutet på oktober 2024 en uppföljning av omställningsarbetet där de konstaterade att endast 3 av 10 svenskar uppger att de har tillgång till en fast läkare. En uppföljning från Socialstyrelsen visar att regionerna 2023 uppgav att nära 60 procent av invånarna hade en namngiven fast läkarkontakt.
Läkarförbundet efterlyser en lagändring som innebär att patienter ska listas på en namngiven läkare, inte bara på en vårdcentral. Förbundet vill också att de medel som staten avsätter för att stärka primärvården villkoras, exempelvis genom att krav ställs på att regionerna tar fram handlingsplaner för hur de ska nå det nationella riktvärdet om en läkare på 1 100 invånare.
– Att alla svenskar ska kunna välja en namngiven läkare är den enskilt viktigaste åtgärden för att förbättra kontinuiteten och tillgängligheten i vården. Regeringen behöver sätta ett hårdare tryck på regionerna, genom att ställa tydligare krav hur medlen används och ta initiativ till en skärpt lagstiftning som innebär att invånare listas på läkare, säger Sofia Rydgren Stale.
Rapporten: Läkarförbundet granskar: God och nära vård
Om beräkningen
Uträkningen av behovet av fler allmänläkare utgår från antalet specialistläkare sysselsatta inom primärvården, sammanställt av Socialstyrelsen och Nationella vårdkompetensrådet (2022). I beräkningen har också antalet ST-läkare i primärvården inkluderats, utifrån siffror från SKR (2022). Hänsyn har tagits till genomsnittlig tjänstgöringsgrad och att ST-läkare ansvarar för hälften så många invånare som färdiga specialistläkare, i enlighet med Socialstyrelsens riktvärde. Beräkningen visar att om alla regioner ska uppnå det nationella riktvärdet, 1 specialistläkare på 1 100 invånare och en ST-läkare per 550 invånare, så krävs 4 400 fler specialistläkare i primärvården.
Uträkningen av kostnaden är baserad på årslönekostnaden för en specialistläkare i allmänmedicin, inklusive kostnader för arbetsgivaravgifter och avtalad tjänstepension. Beräkningen tar inte hänsyn till andra utgifter som är kopplade till en anställning, såsom lokalkostnader. Att anställa 4 400 läkare skulle sammantaget öka primärvårdens kostnader med drygt 7,5 miljarder kronor per år.
Kontakter
Björn LundellPresschef
Tel:070-927 91 16bjorn.lundell@slf.sePressjour
Tel:08-790 33 32press@slf.seOm oss
Sveriges läkarförbund är läkarnas professions- och fackförbund med över 58 000 medlemmar. Läkarförbundet har till uppgift att tillvarata medlemmarnas yrkesmässiga, sociala och ekonomiska intressen och verka för en god och värdig anda inom läkarkåren. Förbundets uppgift är också att främja medlemmarnas utbildningsmässiga och vetenskapliga intressen samt arbeta för en ändamålsenlig utveckling av hälso- och sjukvården.
Följ Sveriges läkarförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges läkarförbund
Engångsinsatser för kortare vårdköer kan både hjälpa och stjälpa20.1.2025 11:44:50 CET | Pressmeddelande
Idag överlämnade utredaren Anna Nergårdh en promemoria till sjukvårdsminister Acko Anckarberg Johansson med förslag på statliga engångsinsatser som syftar till att korta väntetiderna i vården. Förslaget är att staten under 2025 finansierar tillfälliga satsningar för att beta av köer till katarakt-, höft- och framfallskirurgi.
Krafttag krävs för att lösa bristen på vårdplatser2.1.2025 08:48:36 CET | Pressmeddelande
Bristen på vårdplatser är ett stort hot mot patientsäkerheten. På uppdrag av regeringen har Socialstyrelsen lagt fram en nationell handlingsplan för fler vårdplatser. Enligt myndigheten kan vårdplatsbristen vara löst redan 2026. Läkarförbundet delar inte den bedömningen utan vill att staten ska ställa hårdare krav på regionerna.
Dags att satsa på läkarna!20.12.2024 15:02:29 CET | Pressmeddelande
Nu börjar avtalsrörelsen för 33 000 läkare inom Sveriges kommuner och regioner. Utöver löneökningar minst i nivå med industrins märke kräver Läkarförbundet riktade lönesatsningar mot de läkargrupper vars löneutveckling halkat efter de senaste åren. Dessutom yrkar förbundet högre ersättning för jour och beredskapsarbete.
Förtydliga ansvaret för klinisk forskning12.12.2024 15:15:18 CET | Pressmeddelande
Idag presenterades forsknings- och innovationspropositionen. Läkarförbundet vill se att sjukvårdens ansvar för den kliniska forskningen förtydligas och att möjligheterna för läkare att forska förbättras.
Läkare undantas från förslag om anmälningsplikt26.11.2024 10:41:51 CET | Pressmeddelande
Idag presenterades utredningen om offentliganställdas plikt att rapportera papperslösa till polisen och Migrationsverket. Läkarförbundet har från början varit kritiska till initiativet. Utredningen föreslår nu en rad undantag, bland annat för vården.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum