Lantbrukarnas Riksförbund

Var rädd om naturen i jul – en påminnelse om allemansrätten

Dela

Julen närmar sig och med den kommer traditionen att dekorera hemmet med granris, mossa och kanske en vacker julgran. Men, vad får man egentligen plocka i skogen? 

”Den svenska allemansrätten är unik och något vi ska vara stolta över och rädda om. Den ger oss en fantastisk frihet att kunna röra oss fritt i skog och mark, men med allemansrätten följer också ett stort ansvar. Vi behöver visa respekt både för naturen och för den markägare som äger och brukar marken.” Säger Anna Karin Hatt, vd och koncernchef på Lantbrukarnas Riksförbund. 

Den svenska allemansrätten ger oss möjlighet att plocka bär och svamp, eller slå upp ett tält någon enstaka natt och övernatta i naturen. Men den gäller inte allt. Grundregeln är att man bara får ta sådant som är reproducerbart och som naturen kan återskapa snabbt.  

”Allemansrätten bygger på en grundregel. Plocka bara sådant som naturen kan återskapa snabbt, som bär och svamp. Använd sunt förnuft och ställ dig frågan om det du vill ta kan växa tillbaka till nästa år.” Säger Anna Karin Hatt, vd och koncernchef på Lantbrukarnas Riksförbund. 

Skogen och jordbruksmarken är inte bara vacker natur, den är också mångas egendom och arbetsplats. Träden i skogen har inte hamnat där av en slump utan har oftast planterats av en skogsbrukare för att en dag kunna avverkas och bli byggmaterial, förnybara förpackningar eller fossilfri energi. Att visa respekt för det arbetet och den skog andra äger och brukar är en viktig del av allemansrätten. 

”Sveriges många tusen markägare lägger ner oerhört mycket arbete och stor omsorg på att bruka och vårda sin mark. Genom att visa hänsyn kan vi bevara den unika svenska allemansrätten och säkerställa att skog och mark fortsätter vara en tillgång för oss alla, nu och för kommande generationer.” Säger Anna Karin Hatt, vd och koncernchef på Lantbrukarnas Riksförbund. 

Detta gäller i skogen vid jul (och alla andra dagar):  

  • Det är inte tillåtet att hugga en gran i skogen utan lov från markägaren. Gör man det kan det betraktas som stöld eller snatteri. Kontakta därför alltid markägaren om du vill hugga en gran på någon annans mark. 

  • Tall- och granris får inte tas från träden och att bryta kvistar är inte heller tillåtet. 

  • Du får plocka kottar, nötter och ollon som ligger på marken, men du får inte skörda från träd eller buskar. 

  • Mossa och lavar växer långsamt och kan ta 30–40 år att återhämta sig. Lämna gärna dem för att visa respekt för både naturen och markägaren. 

  • Misteln är fridlyst i hela landet, med vissa undantag. Fridlysningen gäller hela växten, inklusive bär som fallit till marken. Vare sig misteln eller dess bär får plockas. 

Vet du inte vem som äger marken? Via Lantmäteriets tjänst Vem äger fastigheten? kan du enkelt hitta ägaren och fråga om lov. 

Kontakter

För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70

Bilder

Anna Karin Hatt, vd och koncernchef Lantbrukarnas Riksförbund
Anna Karin Hatt, vd och koncernchef Lantbrukarnas Riksförbund
Kate Gabor Inga restriktioner
Ladda ned bild

Om oss

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med drygt 120 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen.

LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. http://www.lrf.se/

Följ Lantbrukarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund

Grundlagskommitténs misslyckande får betalas av enskilda jord- och skogsbruk15.1.2025 09:48:39 CET | Pressmeddelande

Trots tydliga regeringsdirektiv till grundlagskommittén om att egendomsskyddet i grundlagen skaförstärkas har kommittén inte lagt fram förslag inom alla delar av sitt uppdrag. Detta trots att regeringen och Socialdemokraterna är överens i sakfrågan – att markägare som skyddar sin skog och mark ska få ersättning för det. Nu behöver regeringen och Socialdemokraterna i kommande behandling av ändringarna i regeringsformen säkerställa att enskilda jord- och skogsägare får det skydd som grundlagen är menad att ge.

1995: En stabil grund för införande av naturrestaureringslagen i Sverige20.12.2024 16:02:20 CET | Pressmeddelande

Regeringen klargör i regleringsbrevet till Naturvårdsverket att referensarealen för att en skoglig naturtyp ska anses ha god bevarandestatus ska utgå från 1995 års nivå. Detta har stor betydelse för 10 000-tals jord- och skogsbrukare och påverkar Sveriges implementering av EU:s Naturrestaureringslag. Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har tidigare uppskattat kostnaden till närmare 100 miljarder kronor för att uppnå målen enligt Sveriges tidigare sätt att rapportera. Sveriges rapportering har skiljt sig från övriga EU-länder. Med 1995 som referensmål innebär det att Sverige får liknade ambitionsnivå som flertalet EU-länder.

Ersättningsrätt i Skogsutredningens delbetänkande19.12.2024 15:55:39 CET | Pressmeddelande

Skogsutredningens förslag kan skapa ett tydligt regelverk för skogen och öka rättssäkerheten för landets skogsägare. Positivt för landets enskilda skogsägare vars förutsättningar de senaste åren har varit osäkra. Dyra och långdragna rättsprocesser påverka stabilitet och långsiktighet inom skogen. Vilket sin tur riskerar att svenska skogsägare tappar investeringsvilja och konkurrenskraft. LRF välkomnar förslag för långsiktigt och konkurrenskraftigt skogsbruk som bidrar till tillväxtfrämjande åtgärder likväl som insatser som främjar naturvård och biologisk mångfald.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye