Rester efter nyårsfester – så tar du hand om skräpet
Nyårsfirandet är en härlig tradition men som tyvärr lämnar efter sig en hel del skräp – allt från fyrverkerirester och tomtebloss till konfetti och champagneflaskor. För att göra det enkelt att ta hand om allt på rätt sätt har Håll Sverige Rent samlat några återvinningstips som både underlättar och gör gott för miljön.

– Nyårsfirandet kan vara glittrande och roligt – utan att lämna skräp efter sig. Genom att ta hand om fyrverkerirester, partytutor och marschaller på rätt sätt kan vi tillsammans skapa en renare start på det nya året, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
Fyrverkerier och raketer
Fyrverkerier som brunnit ut kan slängas i brännbart restavfall på en återvinningscentral. Om de inte har brunnit ut måste de hanteras på ett säkert sätt. Då kan du kontakta återförsäljaren som kan ha möjlighet att returnera dem. Du kan också kontakta din lokala återvinningscentral eller Polisen för att se om de kan ta emot dem.
Tänk också på att fyrverkerier kan påverka djur och människor runt omkring – ibland kan det finnas andra sätt att fira in det nya året.
Svävande lyktor
Svävande lyktor är vackra, men det är bra att tänka på var de landar. Metalltråden kan skada kor allvarligt om lyktan landar i en kohage. Fundera gärna på om det finns andra stämningsfulla alternativ för nyårsfirandet.
Metalltrådarna ska sorteras som metallskrot på kommunens återvinningscentral och pappersdelar kan läggas i pappersåtervinningen.
Marschaller och värmeljus
Tomma metallkoppar från marschaller sorteras som metallförpackning. Har de stearin eller paraffin kvar? Då kan det slängas i hushållssoporna eller som brännbart.
Värmeljus sorterar du som metallskrot på en återvinningscentral, eftersom de inte räknas som en förpackning. Vekeshållaren och metallkoppen ska separeras från varandra, annars kommer den dyrbara aluminiumkoppen att följa med den magnetiska vekeshållaren och brinna upp i stålets smältprocess.
Tomtebloss
Använda tomtebloss kan slängas i hushållssoporna eller som brännbart restavfall, så länge de har svalnat helt. Enkla att ta hand om – bara släng dem när de svalnat.
Konfetti, partytutor och partyhattar
Konfetti ska slängas i hushållssoporna, men själva förpackningen kan du källsortera på din återvinningsstation. Tänk på att städa upp konfettin och kom ihåg att plastkonfetti är förbjudet att använda utomhus. Partytutor och partyhattar slänger du i hushållssoporna om du inte vill återanvända dem.
Champagneflaskor och korkar
Glasflaskor ska lämnas i glasåtervinningen, där färgat glas sorteras för sig och ofärgat för sig. Aluminiumkorkar och metallkapsyler hör hemma i metallåtervinningen, medan korkar av naturlig kork kan slängas i hushållssoporna.
Med dessa tips kan du bidra till att göra nyårsfirandet både festligt och mer hållbart!
Nyckelord
Kontakter
Johanna RagnartzVDHåll Sverige Rent
Tel:076-941 01 89johanna.ragnartz@hsr.seOm oss
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Skräpet – en festmåltid för råttorna16.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Vårsolen lockar fler människor ut på stan, och med uteserveringar och picknick ökar också mängden skräp i våra städer. Men det vi lämnar efter oss blir en festmåltid för en oönskad gäst – råttan.
Här är de bäst i Sverige på att engagera barn i skräpplockning14.4.2025 08:35:00 CEST | Pressmeddelande
Håll Sverige Rents stora Skräpplockardagar har varit i gång sex veckor och redan nu är nästan 600 000 personer anmälda, varav 500 419 barn. I Stockholm plockar nu drygt var tredje barn skräp, i Göteborg var fjärde och i Malmö var femte. Bäst av alla är de just nu i Arjeplog i Norrbottens län där 9 av 10 barn i åldern 1–16 år i kommunen plockar skräp.
Nya siffror: så mycket skräpar vi ner i Sverige8.4.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
I dag släpper Håll Sverige Rent sin årliga Skräprapport med ny statistik, fakta och analyser om nedskräpningen i Sverige. Rapporten följer trender kring nikotinskräp – fimpar, snus och vejps – samt lustgastuber, och granskar det förbjudna och reglerade skräpet, såsom plastkorkar, engångsmuggar och plastpåsar. Nya mätningar visar hur många skräp du passerar under en kilometers promenad till jobbet, och en djupdykning i skräpet på svenska stränder avslöjar alarmerande nivåer längs Västerhavets kust. LADDA NER SKRÄPRAPPORTEN 2025 - KLICKA HÄR
Håll Sverige Rent lanserar "Fräschify 3000" – ett aprilskämt om ett verkligt skräpproblem31.3.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Fimpar, snus och godisförpackningar är inte bara en vanlig syn i svenska städer – det är ett miljöproblem som kostar samhället över en halv miljard kronor om året. Skräpet skadar djur, natur och får människor att känna sig mindre trygga och trivsamma i sin omgivning. Ändå är det många som låter bli att slänga sitt skräp i papperskorgen – ofta för att det känns för kladdigt och ofräscht att hantera. Därför lanserar Håll Sverige Rent den 1 april kampanjen Fräschify 3000 – en humoristisk kommunikationskampanj med ett allvarligt budskap.
Så hög är kommunernas nota för skräpstädning24.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Senast den 31 mars ska alla Sveriges kommuner rapportera in sina kostnader för att hantera nedskräpningen. Detta enligt en förordning som bygger på principen att förorenaren betalar. Nu ska de som producerar vissa engångsplastprodukter stå för sin del av skräpnotan. Den senaste rapporteringen visar att kostnaderna för nedskräpning översteg en halv miljard kronor. Här kan du se vad skräpet kostar i varje kommun.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum