Ny avtalsrörelse: Vårdförbundet vill se jämställda villkor som möjliggör hållbara heltider och god arbetsmiljö
Vårdförbundet har idag lämnat in sitt yrkande till Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona. Yrkandena syftar till att uppnå jämställda villkor för Vårdförbundets kvinnodominerade yrkesgrupper inom hälso- och sjukvården – barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor.

Deltidsarbetet har ökat ytterligare bland Vårdförbundets medlemmar – från 30 till 34 procent på ett år. Det visar en ny Novus-undersökning som Vårdförbundet låtit göra. Behovet av vila och återhämtning är den främsta orsaken. Bristande arbetsmiljö, hög arbetsbelastning och oregelbundna arbetstider påverkar hälsan och gör det svårt att kombinera arbete med privatliv, vilket gör det svårt att få ihop livspusslet.
– Det här är en bekymmersam utveckling. Vårdförbundets medlemmar ska självklart kunna arbeta heltid under hela sin karriär utan att riskera sin hälsa, säger Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet och fortsätter:
– Ett viktigt steg mot hållbara heltider är arbetstidsförkortning, men även schyssta scheman och att slippa bli störd när man är ledig är avgörande. För att attrahera och behålla kompetent personal i vården behövs också rätt bemanning, framförhållning i schemaläggning och att anställda har möjlighet till återhämtning och reflektion under arbetsdagen. Utvilade livsviktiga yrken ger en god och säker vård och det måste vara målet.
Ett växande jämställdhetsproblem
Kvinnodominerade yrken inom vården halkar efter mansdominerade yrken både vad gäller löner och arbetsvillkor. Löneskillnaderna förstärks av att kvinnor ofta arbetar deltid. En sjuksköterska som jobbar 75 procent av en heltid går i genomsnitt miste om minst 7 miljoner kronor i lön under sitt yrkesliv. Det påverkar även pensionerna, där kvinnokollektivets pensioner i genomsnitt är 30 procent lägre än männens.
– Vi kan inte acceptera att våra kvinnodominerade yrken fortsätter att bära de tyngsta bördorna både mentalt, fysiskt och ekonomiskt. I praktiken är ett heltidsarbete i vården idag nästan omöjligt med hälsan i behåll. Jämställdhet måste vara en central del av lösningen för att skapa hållbara villkor, säger Sineva Ribeiro.
I samband med yrkande har lämnats har Vårdförbundet även sagt upp Huvudöverenskommelsen HÖK 24.
– Vårdförbundets medlemmar gör sitt yttersta varje dag för att kunna ge patienter god och säker vård. De gör det dessutom genom att betala med sin hälsa, sin ekonomi och i det långa loppet med sina pensioner. Det är inte hållbart. Det är hög tid att regionpolitiker tar sitt ansvar och skapar bättre villkor för vården, avslutar Sineva Ribeiro.
Vårdförbundet ser fram emot en konstruktiv dialog med SKR och Sobona för att säkra framtidens vård och medlemmarnas hälsa genom jämställda och hållbara villkor.
Vårdförbundets prioriterade områden i avtalsrörelsen
-
Jämställda villkor som möjliggöra heltider och god arbetsmiljö
-
Möjlighet till ett socialt liv genom att begränsa antalet arbetspass på helger och nätter
-
Säkra hälsa och fritid genom förkortad arbetstid
-
Rätt till förutsägbara scheman och ostörd fritid genom att begränsa användningen av förskjuten arbetstid, övertid och beredskap
-
Höjda relativlöner och god löneutveckling för att attrahera och behålla kompetens
-
Övertidsersättning för deltidsarbetande, på samma sätt som för heltidsarbetande
Nyckelord
Kontakter
Vårdförbundets presstjänst0703 10 30 09 (ej sms)
Presstjänsten vardagar 09-17 måndag till fredag.
Om oss
Vårdförbundet är ett yrkesförbund som samlar cirka 114 000 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Tillsammans utvecklar vi vården, våra arbetsvillkor och våra professioner. Från sjukdom och diagnos till hälsa och helhet. www.vardforbundet.se
Följ Vårdförbundet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vårdförbundet
Två av tre chefer i vården tycker inte att de har tillräcklig bemanning13.3.2025 10:07:59 CET | Pressmeddelande
Nästan två av tre chefer i vården, 64 procent, har inte tillräcklig bemanning för att bedriva verksamheten på ett hållbart sätt. Det är en situation som inte bara påverkar de anställdas arbetsmiljö, utan även patientsäkerheten. Det visar Vårdförbundets nya rapport ”Heltider som inte håller”.
Schemaändringar i vården ger orimlig arbetsmiljö13.3.2025 09:35:19 CET | Pressmeddelande
Nästan sex av tio offentligt anställda medlemmar i Vårdförbundet upplever att schemat ändras under pågående schemaperiod – så kallad förskjuten arbetstid. En ny rapport från Vårdförbundet visar att det skapar osäkerhet för familjer och en pressad arbetsmiljö för vårdanställda.
Sju av tio inom vården störs ständigt på sin fritid - återhämtningen uteblir19.2.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
En stor majoritet, 69 procent, av Vårdförbundets medlemmar blir kontaktade av arbetsgivaren på sin lediga tid. Ambulanspersonal och anställda på förlossningsavdelningarna är värst drabbade, visar en färsk rapport från Vårdförbundet.
Vårdförbundet vill se inkomstbaserat högkostnadsskydd17.2.2025 07:27:18 CET | Pressmeddelande
Regeringens förslag att höja taket i högkostnadsskyddet för läkemedel kan göra livsnödvändig medicin till en ekonomisk omöjlighet. Vårdförbundet vill nu att regeringen tänker om – ingen patient ska behöva välja mellan att vara sjuk eller att betala hyran. Förslaget hotar en jämlik hälsa i Sverige.
Vårdförbundet välkomnar förslag som ger barnmorskor utökad självständighet4.2.2025 11:00:00 CET | Pressmeddelande
Utredaren Inga-Maj Andersson överlämnade idag betänkandet "En förändrad abortlag – för en god, säker och tillgänglig abortvård (SOU 2025:10)" till regeringen. Förslaget innebär att barnmorskor får utökade möjligheter att självständigt handlägga aborter, något som Vårdförbundet har drivit länge.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum