Mattias Andersson gör Bergmans Skammen
Ingmar Bergmans film Skammen från 1968 handlar om ett konstnärspar som lever i en orolig tid där ett krig plötsligt bryter ut. Mattias Andersson, regissör, teaterchef och konstnärlig ledare på Dramaten, har här bearbetat filmen för vår samtid. I rollerna syns Adam Lundgren, Sofia Pekkari och Peter Andersson. Premiär på Stora scenen 1 februari.

Jan och Eva är ett ungt musikerpar som flyttat ut till en sommarstuga på landet för att endast leva för sin kärlek och sin konst. Samtidigt kryper omvärldens konflikter allt närmare och plötsligt är kriget ett faktum. Men istället för att agera hjältemodigt och ta tydlig ställning i konflikterna blir huvudpersonerna förlamade av sin ångest och skräck. De fylls av skam över sin egen oförmåga och låter sina mörkaste sidor ta över.
– Skammen handlar om människor som aldrig tidigare behövt förhålla sig till vapen och krig. Det handlar också om de yttre kraven på konstnären som uppstår i en polariserad och brutaliserad omvärld. Sällan under min livstid har kriget känts så närvarande inom konsten och på den europeiska kontinenten som nu, säger Mattias Andersson.
Ingmar Bergman skapade filmen Skammen 1968, troligen som en reaktion på att länge kritiserats för att vara alltför samhällsfrånvänd och opolitisk. I filmen sågs Liv Ullman och Max von Sydow i huvudrollerna.
– Min bearbetning handlar också om en större berättelse om Sverige idag. Ett land som varit neutralt i 200 år och som nu måste förhålla sig till en akut krigsretorik. Hur vi som enskilda individer och som nation ska navigera i detta.
Mattias Andersson har tidigare satt upp Skammen på Thalia Teater i Hamburg 2024 och gör nu en ny och uppdaterad version för Dramaten.
Nyckelord
Kontakter
Lena TörnerPressansvarig/Head of press
Tel:0046 (0)703-72 61 47lena.torner@dramaten.seBilder


Om oss
Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Kitte Wagner och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.
Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.
Följ Dramaten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Dramaten
Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj till Dramaten12.3.2025 09:04:29 CET | Pressmeddelande
Den 25 mars, på Belarus frihetsdag, presenterar Dramaten.Doc Svetlana Aleksijevitjs bok Tiden Second hand som gestaltad läsning. Därefter sker ett exklusivt samtal mellan författaren och Dmitri Plax. På Lilla scenen.
Juloratoriet i regi av Linus Tunström27.2.2025 09:08:17 CET | Pressmeddelande
Relationen far och son är i fokus när Linus Tunström sätter upp Göran Tunströms minnesrika skildring av en familj i tre generationer. – Jag är nyfiken på vad denna rika familjeberättelse kan locka fram ur mig nu, själv pappa, i en annan tid, i ett helt annat sammanhang, säger Linus Tunström. Premiär på Stora scenen den 22 mars.
Hinkemann – absurd tragedi om krig och kärlek20.2.2025 09:24:12 CET | Pressmeddelande
Dramaten sätter för första gången upp Hinkemann, av den tyska dramatikern Ernst Toller. I händerna på den uppmärksammade regissören Anja Suša blir det en färgstark, samhällskritisk och absurd uppsättning i cirkusmiljö. Premiär på Lilla scenen 13 mars.
Dramaten och Nationalmuseum inleder samarbete18.2.2025 09:01:20 CET | Pressmeddelande
Carl Larssons takmålning Dramats skapelse visas för bebisar mellan 3-11 månader och medföljande vuxna under ledning av Nationalmuseums konstpedagoger. Högstadieelever erbjuds workshop om kroppsideal i utställningen Kroppen efter att ha sett Sandra Beijers pjäs Glow up på Dramaten. Detta är två inledande samarbeten mellan Unga Dramaten och Nationalmuseum under våren och hösten.
Dramaten sätter fokus på Ukraina6.2.2025 08:55:00 CET | Pressmeddelande
Dramaten.Doc, konceptet som presenterar gestaltade läsningar med anledning av aktuella händelser i världen, återkommer den 19 februari med Män i dagsljus av den ukrainska författaren Iryna Serebriakova. Hon skriver om att tvingas göra val, att stanna och strida eller lämna och rädda sitt liv.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum