Endast två av fem husägare litar på kommunens åtgärder för extremväder
Naturorsakade skador väntas öka med klimatförändringarna. En ny Sifo-undersökning från If visar att endast två av fem husägare litar på att kommunen har gjort tillräckligt för att skydda sina invånare mot skador orsakade av oväder. Och varannan husägare har litet förtroende för att myndigheter skyddar vid väderskador.

Försäkringsbolag betalade under 2023 ut 1,6 miljarder kronor i ersättning för naturorsakade skador runtom i Sverige, enligt statistik från branschorganisationen Svensk Försäkring.
Med klimatförändringarna väntas extremväder, till exempel översvämningar och värmeböljor, bli ett allt större problem. I vissa delar av Sverige förväntas risken för skogsbränder öka. En ny Sifo-undersökning, som If gjort tillsammans med Verian, bland 1 000 husägare visar att endast två av fem husägare litar på att den kommun man bor i vidtagit nödvändiga åtgärder för att skydda invånare och företag mot väderskador.
"Många kommuner släpar efter"
Philip Thörn, hållbarhetschef på If, är inte förvånad över resultatet.
– Klimatanpassningsarbetet måste öka takten och här har kommunerna en central roll. Vissa kommuner har kommit igång ordentligt med detta, men alltför många kommuner släpar efter, säger Philip Thörn.
Sifoundersökningen visar också att hälften (52 procent) av de tillfrågade husägarna har ganska litet eller mycket litet förtroende för att svenska myndigheter har tillräckliga resurser för att skydda hälsa, privat egendom och infrastruktur i händelse av större väderskador.
Philip Thörn tror att det låga förtroendet kan kopplas till det flertal extrema väderhändelser som drabbat Sverige under senare år, bland annat skyfallet i Gävle och stormen Hans, som orsakat omfattande skador.
– Samtidigt har flera undersökningar visat att klimatanpassningsarbetet går alldeles för långsamt. Regeringens egna expertråd för klimatanpassning konstaterar att de insatser som hittills har gjorts inte förmått skapa nödvändiga förändringar i samhället och att krafttag behövs för att på allvar säkerställa att vårt samhälle ställer om i en klimatsäker riktning, säger Philip Thörn.
Kostnaderna kan dra iväg snabbt
Naturskadorna varierar väldigt mycket från år till år. Med en svår storm eller en stor översvämning drar kostnaderna snabbt i väg.
– Som enskild husägare har man ett ansvar att skydda sin fastighet och det finns skadeförebyggande åtgärder som kan genomföras på enskild fastighetsnivå. Men många av klimatanpassningsåtgärderna behöver genomföras på kommunal nivå för att få mesta möjliga effekt för samhället. Här vilar ett stort ansvar på kommunerna, säger Philip Thörn.
Det handlar om till exempel förbättrad dagvattenhantering, att bygga skyddsvallar i riskområden och att se till att avlopp och brunnar hålls fria från skräp. Den här typen av åtgärder, kombinerade med långsiktig planering och investeringar, kan hjälpa kommuner att minska risken för skador och bygga motståndskraft mot extremväder.
Kontakta kommunen för information
För att ta reda på vad den egna kommunen vidtagit för klimatanpassningsåtgärder rekommenderar Philip Thörn att besöka kommunens officiella webbplats eller att kontakta de avdelningar på kommunen som hanterar miljöfrågor och stadsplanering. Mer information finns även genom IVL Svenska Miljöinstitutets och Svensk Försäkrings kommunrankning, som ger en översikt över hur långt Sveriges kommuner har kommit i sitt arbete med klimatanpassning.
LÄS MER: Svenska husägare är inte rustade för extremväder
LÄS MER: If låter familj testa varningssystem vid extremväder
Om undersökningen
Drygt två av fem (43%) husägare är trygga med att kommunen man bor i har vidtagit nödvändiga åtgärder för att skydda invånare och företag mot väderskador.
52 procent av de tillfrågade husägarna har ganska litet eller mycket litet förtroende för att svenska myndigheter har tillräckliga resurser för att skydda hälsa, privat egendom och infrastruktur i händelse av större väderskador.
Undersökningen är genomförd av Verian (tidigare Kantar Public/Sifo) på uppdrag av If i den riksrepresentativa och slumpmässigt rekryterade sifo-panelen. Totalt samlades det in 1 032 svar på webb-enkäten. Urvalet kommer från bakgrundsfrågor om boendeform och respondenterna screenades fram genom en inledande kontrollfråga för att säkerställa att de som svarar på enkäten äger sin villa/radhus. Målgrupp, svenska husägare 18–79 år. Resultatet i undersökningen är vägt på kön, ålder och region. Fältperioden för undersökningen är 10 – 15 oktober 2024.
Kontakter
Pressfrågor
Tel:08-410 023 03press@if.seBilder

Om oss
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
If varnar för ökat antal fysiska bedrägerier mot äldre19.2.2025 07:01:00 CET | Pressmeddelande
Ett flertal If-kunder har den senaste tiden utsatt för fysiska bedrägerier där gärningspersonerna gör hembesök och utger sig från att komma från bland annat If. De drabbade kunderna är främst äldre personer. – Vi vill understryka att varken vi eller andra seriösa aktörer gör hembesök på det sätt som sker i dessa fall, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på If.
Backventil den mest hållbara åtgärden enligt unikt forskningsprojekt18.2.2025 08:02:00 CET | Pressmeddelande
Tillsammans med forskningsinstituten CICERO och IVL Svenska Miljöinstitutet har If låtit undersöka hur hållbara olika åtgärder är för att skydda hem mot extrem nederbörd och för att förebygga skador. Analysen visar att backventilen är den åtgärd som mest sannolikt både minskar kostnader och utsläpp.
If uppmanar till försiktighet under sportlovet – knäskador ökar markant13.2.2025 14:13:28 CET | Pressmeddelande
Under sportlovet ökar risken för skador, för såväl barn som vuxna. Några av de vanligaste skadorna under perioden, enligt Ifs skadestatistik, är snedvridet knä och fraktur på knä eller ben. – De flesta av oss ställer sig på ett par skidor endast ett fåtal gånger per år, så var rädd om dig och överskatta inte din förmåga, säger Ifs personskadechef Jenny Grimstig.
If levererar starkt resultat för året och stärker sin nyckelroll i att hantera samhällsrisker6.2.2025 07:40:11 CET | Pressmeddelande
2024 var ett år med fortsatt stark tillväxt för If. Vi fortsatte att hjälpa våra kunder under ett år som präglades av en hård vinter och ett flertal större skador. Ifs roll i att främja det skadeförebyggande arbetet blir allt viktigare i dagens föränderliga risklandskap, kommenterar Ifs vd Morten Thorsrud.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum