Akademiska sjukhuset

Forskning visar: Kontaktsjuksköterska viktigt för återhämtning efter operation av komplexa bråck på aorta

Dela

Den medicinska forskningen på komplex sjukdom i stora kroppspulsådern (aorta) har avancerat snabbt de senaste tio åren, med utveckling av operationsmetod och ökad överlevnad. Ny forskning vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet visar dock att omvårdnaden behöver stärkas för att återhämtningen ska bli optimal. På Akademiska har en ny funktion som kontaktsjuksköterska införts och forskarna efterlyser fler insatser.

Illustration: Oda Enqvist

– Studierna visar att patienter som genomgått operation för komplexa bråck på stora kroppspulsådern (aorta) har stora behov av omvårdnad som inte alltid uppfylls. Detta kan leda till onödigt lidande. Därför har det rätt nyligen införts en ny funktion som kontaktsjuksköterska på kärlkliniken för att stötta patienterna före, under och efter operation, säger Linda Haakseth, sjuksköterska inom geriatrik på Akademiska sjukhuset och forskare vid Uppsala universitet.

– Vi blev förvånade över att patienterna upplever både fysiska och psykiska bakslag efter sin operation, och att detta kunna hålla i sig flera år efter operationen. Dessa patienter genomgår centraliserad specialistvård, och som sjuksköterska på vårdavdelning träffar man inte rutinmässigt patienterna, varken före eller efter operationen. Så patienternas stora omvårdnadsbehov utöver inneliggande vård kom som en överraskning, fortsätter Linda Haakseth.

Inom ramen för sin avhandling, som presenterades i höstas, har hon genomfört fyra vetenskapliga studier med fokus på patienters återhämtning efter komplex operation av bråck på stora kroppspulsådern (komplex EVAR).

– Kunskapsläget har varit bristfälligt. Omvårdnadsrelaterad forskning inom vård av dessa patienter har varit sparsam. I studierna valde vi att utforska patienters återhämtning med fokus på deras upplevelser, förklarar Linda Haakseth.

Totalt genomfördes fyra vetenskapliga studier mellan 2018 och 2024. I den första studien utforskades patienternas upplevelser av återhämtning efter komplex EVAR. Därefter gjorde forskarna en kvantitativ enkätstudie för att undersöka hur patienternas hälsa och livskvalitet påverkas av operationen över tid och i relation till deras hälsa samt i relation till exempelvis kön, ålder och civilstånd. I den tredje studien ingick individuella intervjuer med patienter och fokusgrupper med sjuksköterskor, undersköterskor och läkare. Här var syftet att utforska vad som kan förbättra patienternas återhämtning och identifiera relevanta och genomförbara interventioner. I den sista studien analyserades ånyo fokusgrupperna med vårdpersonal, med fokus på deras beskrivningar av vilka faktorer i vårdsammanhanget som påverkar patienternas återhämtning, med stöd av det teoretiska ramverket för omvårdnad ’The Fundamentals of Care framework’.

– Min förhoppning är att resultaten kan leda till en översyn och etablering av rutiner för överföring av patienter mellan universitetssjukhus och lokalsjukhus, där man tillgodoser patienternas behov av information och delaktighet, men även kontinuitet och uppföljning. Vidare hoppas jag att forskningen kan bidra till att man ser över resurser och rutiner, samt strukturer för återkoppling både från patienter och personal, så att patienternas upplevelser av återhämtning beaktas, avrundar hon.  

Nyckelord

Kontakter

Linda Haakseth, sjuksköterska inom Verksamhetsområde Geriatrik, Rehabiliteringsmedicin och Smärtcentrum på Akademiska sjukhuset och forskare vid Uppsala universitet;
018 611 70 03
linda.haakseth@uu.se

Bilder

Linda Haakseth, sjuksköterska inom geriatrik på Akademiska sjukhuset och forskare vid Uppsala universitet.
Linda Haakseth, sjuksköterska inom geriatrik på Akademiska sjukhuset och forskare vid Uppsala universitet.
Privat bild. Ok att använda i media.
Ladda ned bild

Om Akademiska sjukhuset

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Akademiska får bedriva nationell högspecialiserad vård vid lymfödemkirurgi och tillstånd som påverkar könsutvecklingen19.3.2025 14:55:35 CET | Pressmeddelande

Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får två nya tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård, dels vid lymfödemkirurgi, dels vid DSD (Differences in Sex Development), tillstånd som påverkar könsutvecklingen. Båda tillstånden är komplexa och kräver multiprofessionell kompetens. Beslutet att koncentrera vården fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 19 mars och innebär att Akademiska sjukhuset nu har 22 NHV-tillstånd.

Självscreening i hemmet ska minska sjuklighet i hjärtkärlsjukdom3.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kan självscreening av hjärtkärlhälsa i hemmet hitta risktillstånd som högt blodtryck och förebygga allvarliga komplikationer såsom stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och försämrad blodcirkulation? Det ska utvärderas i en klinisk studie vid Akademiska sjukhuset som startar i mars 2025. I studien kommer patienterna själva få mäta blodtryck, samt ta ett blodprov för att mäta kolesterol, blodsocker och njurfunktion. Om screeningprogrammet visar sig kostnadseffektivt kan det införas i vården och leda till att färre drabbas av allvarliga hjärtkärlsjukdomar.

Akademiska fortsatt rankat som ett av världens 100 bästa sjukhus27.2.2025 11:50:29 CET | Nyheter

Akademiska sjukhuset klättrar på den internationella tidskriften Newsweeks rankning World's Best Smart Hospitals 2025, från plats 54 till 53. Rankningen speglar hur sjukhusen ligger till med digitalisering och implementering av ny medicinsk teknologi. I en annan rankning över världens bästa sjukhus hamnar Akademiska på plats 82. Endast tre svenska sjukhus placerar sig bland de 100 främsta i världen enligt undersökningen.

Rapport om Gränbyprojektet: Patienterna uppskattar cancervård i köpcentrum och kostnaden per behandling har halverats19.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Gränbyprojektet är ett utvecklingsprojekt där Akademiska sjukhuset, tillsammans med läkemedelsföretag och vårdutvecklingsföretag, skapat en behandlingsavdelning i Gränby köpcentrum för patienter med blod- och tumörsjukdomar där patienterna bland annat får blodtransfusion, enklare cytostatikabehandling och immunterapi. En ny rapport visar att patienterna uppskattar den lugna och lättillgängliga miljön och att kostnaden per behandling är cirka 50 procent lägre i Gränby jämfört med på sjukhuset.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye