Så prioriterar hushållen i fattiga januari
Efter julklappsköp och festligheter är många plånböcker tunnare än vanligt i januari. En ny undersökning från Arla visar att svenskarna anpassar sina matvanor för att spara, men att det finns vissa livsmedel som de inte vill kompromissa med.

Dagen innan januarilönen kallas ofta för årets fattigaste dag. För den som brukar få lön den 25:e är det 32 dyra dagar mellan decemberlönen och utbetalningen i januari, och många söker efter sätt att minska på utgifterna. På Arlas receptsidor, som har cirka 300 000 besök om dagen, ökar trafiken till billiga recept med 75 procent i januari jämfört med genomsnittet för resten av året.
Samtidigt visar en ny undersökning på sajten att det finns vissa mejeriprodukter som svenskarna inte är villiga att kompromissa med, oavsett plånbokens status. I undersökningen svarar en tredjedel (32 procent) att de inte kan tänka sig att vara utan smör och nästan lika många (30 procent) uppger att de håller fast vid osten.
– Smör och ost är basvaror som används till mycket. Förutom att de är goda håller de länge, vilket också kan vara en anledning till att de prioriteras även i kärvare tider, säger Tony Fredriksson innehållschef för Arla.se.
Svenskarnas sparstrategier
Men svenskarna verkar ha andra strategier för att spara in på utgifterna. I undersökningen svarar 32 procent att de lagar mer hemlagad mat, 18 procent gör mer storkok, 16 procent köper storpack och fryser in, och 16 procent drar ner på godis och snacks.
– När vi letar efter billigare alternativ är det lätt att glömma att maten inte bara ska mätta oss, utan också ge oss rätt mängd energi och de näringsämnen vi behöver. Men svenska folket verkar ha koll på läget och göra sunda prioriteringar. Ytterligare ett bra tips är att lita på sina sinnen och titta, lukta och smaka innan man slänger mat, säger Elin Boll, hälso- och nutritionsexpert på Arla.
Hur kommer det firas när lönen väl trillar in då? Hela 63 % svarar att de kommer fira genom att laga något extra gott hemma. Exakt vilken rätt det blir förtäljer tyvärr inte undersökningen.
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes via en frivillig enkät på Arlas receptsajt Arla.se. Enkäten var öppen mellan den 15 och januari 2025 och besvarades av 486 personer.
Nyckelord
Kontakter
Arla Sveriges presstjänst
Tel:070-884 42 90SEpress@arlafoods.comOm oss
Arla – böndernas eget mejeri
Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 000 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 146 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.
Följ Arla
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arla
Proteinrika kvargnyheter från Arla6.2.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu lanseras två nya kvargprodukter från varumärket Arla Protein. De har högt innehåll av protein och finns i blåbärs- och jordgubbssmak. Den praktiska portionsförpackningen kommer med en sked. Perfekt inför eller efter träning eller när du bara vill ha ett gott mellanmål.
Mjölkpriset till bönderna oförändrat i februari31.1.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Efter tio höjningar under 2024 lämnar Arla för andra månaden i rad mjölkpriset till bönderna oförändrat i februari, både för konventionell och ekologisk mjölk.
Semifinalisterna utvalda i tävlingen Arla Guldko 202527.1.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu har semifinalisterna utsetts i Arla Guldko 2025 i tävlingskategorierna Bästa matglädjeförskola, Bästa matglädjeskola, Årets frukostlyft samt Bästa seniormatglädje. Den prestigefyllda tävlingen firar 25 år i år. Syftet är att sätta ljus på vardagshjältarna som lyckas skapa en verksamhet som genomsyras av matglädje.
Klimatvinster när Arla Falkenberg blir fossilfritt16.1.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Arlas KESO©-mejeri i Falkenberg är nu helt fossilfritt. Samtidigt slimmar anläggningen sin energianvändning och minskar sitt koldioxidutsläpp med cirka 3 000 ton per år. – Det är en viktig milstolpe för oss, säger mejerichef Christian Svensson.
Starbucks® lanserar ny proteindryck med kaffe9.1.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Starbucks® fortsätter att utveckla sitt Ready-to-Drink-sortiment med en spännande nyhet: Starbucks® Protein Drink with coffee. Detta är den första proteinrika drycken i Ready-to-Drink-serien som lanseras i Sverige och finns tillgänglig i tre smakrika varianter från och med den 10 februari 2025. Skidåkare i Duved, Sälen, Vemdalen och Åre har chansen att provsmaka redan från den 20 januari.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum