Ny undersökning: Fortsatt stor kompetensbrist enligt svenska arbetsgivare
Hela 76 procent av arbetsgivarna i Sverige uppger att de har svårt att hitta den kompetens de behöver. Det är nästan en fördubbling jämfört med för tio år sedan, då andelen var 39 procent. Arbetsgivarnas främsta strategier för att motverka kompetensbrist är att erbjuda flexibla arbetstider och högre lön. Det visar ManpowerGroups nya undersökning Talent Shortage.

– Arbetsmarknaden har förändrats enormt snabbt till följd av teknologiska framsteg och digitalisering, och kompetensutvecklingen har helt enkelt inte hängt med. Exempelvis har i princip samtliga branscher ett allt större behov av IT-kompetens, vilket leder till en bestående kompetensbrist som är svår att råda bot på enbart genom rekrytering, säger Per Johansson, vd ManpowerGroup Sverige.
Tre av fyra arbetsgivare i Sverige, 76 procent, uppger att de har ganska eller mycket svårt att hitta rätt kompetens. Det visar Talent Shortage, en undersökning bland 40 413 arbetsgivare i 42 länder, varav 788 arbetsgivare i Sverige. Siffran är likvärdig med det globala genomsnittet på 74 procent, och innebär att den svenska arbetsmarknaden sett en fördubbling sedan 2015 då 39 procent av arbetsgivarna uppgav att de led av kompetensbrist. Kompetensbristen har legat stabilt på en hög nivå sedan 2019.
Globalt är den vanligaste strategin för att motverka kompetensbrist att erbjuda de anställda kompetensutveckling och omskolning, en metod som 28 procent av arbetsgivarna använder. I Sverige är motsvarande andel endast 17 procent, vilket gör det till den tredje vanligaste strategin efter att erbjuda flexibla arbetstider (20 procent) och högre löner (19 procent).
– Kompetensbristen på den svenska arbetsmarknaden är hög, branschöverskridande och bestående. För att motverka problemet bör arbetsgivarna se över sina metoder. När det är svårt att rekrytera den kompetens som behövs kan företagen arbeta på fler fronter, bland annat med att kompetensutveckla befintliga medarbetare, säger Per Johansson.
Den största kompetensbristen finns inom branscherna hälsa, sjukvård och Life science (84 procent), energi- och samhällsservice (83 procent) samt IT-branschen (83 procent), men samtliga branscher har en kompetensbrist på minst 60 procent. Den största bristkompetensen i Sverige är IT-kompetens, som 26 procent av landets arbetsgivare uppger att de lider av.
Lista: Största bristkompetenserna i Sverige
(Andel arbetsgivare i Sverige som uppger att de har ganska eller mycket svårt att hitta respektive kompetens)
1. IT-kompetens, 26 procent
2. Ingenjörskompetens, 17 procent
3. Logistik, 17 procent
4. Sälj och marknadsföring, 16 procent
5. Tillverkning och produktion, 14 procent
6. HR, 14 procent
7. Administration, 12 procent
8. Hållbarhet, klimat och miljö, 12 procent
9. Kundbemötande, 12 procent
10. ESG-risker och laglig efterlevnad, 11 procent
Lista: Vanligaste strategierna för att locka kompetens i Sverige
(Andel arbetsgivare i Sverige som uppger att de använder respektive metod för att motverka kompetensbrist, flera svarsalternativ per svarande möjliga)
1. Erbjuda mer flexibilitet vad gäller arbetstid (deltid och flexibla timmar), 20 procent
2. Ökade löner, 19 procent
3. Kompetensutveckling, 17 procent
4. Leta efter nya grupper av talang, 16 procent
5. Öka tillfälliga eller projektbaserade anställningar samt hyra in personal, 16 procent
6. Erbjuda mer flexibilitet på arbetsplatsen (hybrid och distans), 15 procent
7. Ökad budget för annonsering av nya tjänster, 13 procent
8. Minskade krav på eftersökta kompetenser, 12 procent
9. Lägga ut fler funktioner på entreprenad, 11 procent,
10. Använda sig av en extern rekryterare helt och hållet, 10 procent
Om undersökningen Talent Shortage
Talent Shortage är en undersökning som genomförs av ManpowerGroup. Totalt har 40 413 arbetsgivare i 42 länder, varav 788 arbetsgivare i Sverige, besvarat följande frågor:
1. Hur svårt har ni att fylla roller?
2. Vilka kompetenser är svårast att hitta och varför?
3. Vad gör ni för att lösa kompetensbristen?
Undersökningen genomfördes den 1–31 oktober 2024.
Nyckelord
Kontakter
Jenny HawkesKommunikatör, ManpowerGroup
Tel:0722048609jenny.hawkes@manpowergroup.seOm ManpowerGroup ManpowerGroup™ är världsledande inom kompetens- och HR-tjänster. Vi hjälper organisationer att omvandla sig i en snabbt föränderlig värld, genom att hitta och utveckla talanger som gör det möjligt för våra kunder att utvecklas. Vi bidrar genom att hitta rätt kompetens samtidigt som vi sätter miljontals människor i arbete. ManpowerGroup™ är sedan många år erkända för vår mångfald, inkludering, jämställdhet och 2024 utsågs vi till ett av världens mest etiska företag för femtonde året. I Sverige har vi omkring 5 000 medarbetare på drygt 50 orter över hela landet med varumärkena: Manpower®, Experis®, Talent Solutions® och Jefferson Wells®. Varje år sätter vi 18 000 personer i jobb i Sverige.
Följ ManpowerGroup
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup
Tydlig nedgång i IT-branschens jobbprognos inför Q310.6.2025 08:07:43 CEST | Pressmeddelande
Arbetsgivarna inom den svenska IT- och techbranschen förväntar sig ett tydligt tapp på arbetsmarknaden inför det tredje kvartalet 2025. Branschens jobbprognos ligger för första gången på tre år under genomsnittet på svensk arbetsmarknad, och hela 30 procentenheter lägre än motsvarande period i fjol. Det visar Experis Arbetsmarknadsbarometer.
Hoppfullt på arbetsmarknaden inför sommaren – men ojämna jobbprognoser regionalt10.6.2025 08:02:09 CEST | Pressmeddelande
De svenska arbetsgivarna visar optimism inför tredje kvartalet, sysselsättningstrenden ligger på starka +24 procent. Det är en viss ökning jämfört med kvartalet innan, samtidigt är skillnaderna i landet och mellan olika branscher stora. Det visar ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer.
Dom gällande anställning utan giltigt arbetstillstånd 202219.5.2025 12:39:44 CEST | Pressmeddelande
Dom har avkunnats 14 maj i Borås tingsrätt gällande anställning utan giltigt arbetstillstånd. Konsulten som medger att han arbetat utan giltigt arbetstillstånd och Manpowers tidigare konsultchef får båda två dagsböter. Manpower AB åläggs att betala en särskild avgift. Domen kan komma att överklagas.
IT-chefernas huvudvärk 2025: att säkerställa datasäkerhet och underlätta innovation10.4.2025 08:02:00 CEST | Pressmeddelande
Cybersäkerhet är den utmaning som oroar IT-chefer mest, fler än fyra av tio uppger att de oroar sig över säkerhetsrisker. Nästan 8 av 10 ledare rapporterar också att de ökar budgeten för IT-säkerhet jämfört med förra året. Det visar en ny global undersökning från Experis bland nästan 1 400 IT-chefer från olika branscher i nio länder.
Experis lanserar 2025 års Viva Technology Startup Challenge: AI och tech för framtidens HR8.4.2025 09:22:50 CEST | Pressmeddelande
Experis vill bana väg för framtidens HR med en tävling riktad mot startups. Fokus i tävlingen är utveckling av innovativ teknik för att lösa HR-utmaningar. Finalisterna kommer att presentera sina idéer på Europas största startup- och tech-event VivaTech i Paris.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum