Ny undersökning: Nedskräpning vid återvinningsstationer minskar tryggheten och återvinningen
Nästan fyra av tio svenskar tycker att kraftig nedskräpning vid återvinningsstationer ger en känsla av otrygghet, och sett till de senaste 12 månaderna har nästan var femte svensk någon gång avstått från att återvinna på grund av att stationerna varit nedskräpade eller dåligt skötta. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.

Från och med den 1 januari 2024 har kommunerna tagit över ansvaret för insamlingen av förpackningsavfall från hushållen. I en undersökning som Håll Sverige Rent låtit göra svarar drygt fyra av tio svenskar (44 %) att de använder en återvinningsstation i sitt närområde minst en gång i veckan. Majoriteten (62 %) tycker att helhetsupplevelsen av sin närmsta station är oförändrad jämfört med innan kommunerna tog över ansvaret.
Undersökningen visar att problemen med nedskräpning påverkar både tryggheten och återvinningen:
- 37 % känner att kraftig nedskräpning vid stationerna kan skapa en känsla av otrygghet.
- 17 % har valt att inte återvinna på grund av nedskräpning.
- 13 % har av råkat sortera fel eftersom andra också gjort det.
- 12 % har aktivt gått en omväg runt en återvinningsstation på grund av skräpet.
– Nedskräpning vid återvinningsstationer påverkar inte bara miljön utan även människors upplevda trygghet och vilja att göra rätt. Det är en påminnelse om hur viktigt det är med rena och välskötta stationer om fler ska vilja återvinna, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
Se hela undersökningen - KLICKA HÄR
Sverige missar återvinningsmålen för andra året i rad
Återvinningen av både plast- och pappersförpackningar i Sverige ökar, men inte tillräckligt snabbt. Statistik som Naturvårdsverket nyligen släppt visar att Sverige för andra året i rad missar återvinningsmålet för förpackningar av plast, papper och kartong.
Enligt Naturvårdsverket använde vi i Sverige över en miljon ton förpackningar till våra varor och transporter förra året. Av de 265 000 ton plastförpackningar som användes 2023 materialåtervanns endast 39 %. Redan nästa år är målet att återvinningsgraden av plastförpackningar ska ligga på 50 %. För pappersförpackningar återvanns 81 % av de 630 000 ton som användes under 2023, men även här är Sverige en bit från målet på 85 %.
En av anledningarna till att inte fler förpackningar återvinns kan vara sättet vi äter och dricker på, det vill säga allt mer på språng. Idag finns få möjligheter att källsortera förpackningar från exempelvis godis, mat och dryck på stan men redan 1 januari 2026 ska källsortering på populära platser i Sverige, såsom torg och parker, vara tillgängligt.
– Engångsförpackningar av plast är ett särskilt problematiskt skräp. Det krävs att fler aktörer tar ansvar – inte minst producenter, som behöver designa förpackningar på ett sätt som minimerar lösa delar som riskerar att bli skräp. För att minska nedskräpningen och spara på jordens resurser måste vi också ersätta engångsartiklar med flergångsalternativ, säger Johanna Ragnartz.
Nyckelord
Kontakter
Johanna RagnartzVDHåll Sverige Rent
Tel:076-941 01 89johanna.ragnartz@hsr.seCecilia LiedbergPR-ansvarigHåll Sverige Rent
Tel:076-807 03 25cecilia.liedberg@hsr.seBilder

Dokument
Om oss
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Hundbajs och nedskräpning – vad säger lagen?18.3.2025 08:35:00 CET | Pressmeddelande
Våren är här, och med den smältande snön dyker mindre trevliga överraskningar upp längs våra gator och promenadstråk – hundbajs och slängda bajspåsar. Ett återkommande problem varje år som påverkar både trivsel och miljö. Det många inte vet är att det räknas som nedskräpning och kan ge böter.
Över 350 000 redan anmälda till Skräpplockardagarna17.3.2025 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Nu har anmälan till Håll Sverige Rents Skräpplockardagar 2025 varit öppen i drygt två veckor. Och det är redan 351 408 personer som har anmält sig. Här är kommunerna som just nu toppar listan över flest antal anmälda barn och ungdomar.
Nya EU-regler ska minska förpackningsskräp – så påverkas du av ändringarna10.3.2025 09:20:00 CET | Pressmeddelande
Den 12 augusti 2026 träder EU:s nya förpackningsförordning Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR) i kraft i Sverige. Inom de närmsta åren kommer olika delar av förordningen börja gälla, bland annat införs påfyllningsstationer för lösviktsvaror i större butiker och plastnäten kring frukt samt små schampoflaskor på hotell försvinner.
Smash Into Pieces tävlar för Håll Sverige Rent i Postkodmiljonären5.3.2025 09:15:00 CET | Pressmeddelande
Nu på fredag ställer sig rockbandet Smash Into Pieces i hetluften i TV4:s populära frågesportprogram Postkodmiljonären – och de gör det för en god sak. Som ambassadörer för Håll Sverige Rent tävlar de för chansen att vinna en miljon kronor till organisationens arbete mot nedskräpning.
Nu går hundratusentals barn ut och plockar skräp3.3.2025 08:15:00 CET | Pressmeddelande
För 21:a året i rad drar nu Håll Sverige Rents Skräpplockardagar igång – Sveriges största kampanj mot nedskräpning och en möjlighet för de yngsta att påverka både samhället och miljön. Förra året deltog över 600 000 barn i skräpplockning, och redan nu har kommuner, skolor, förskolor och föreningar anslutit sig till årets upplaga.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum