
WWF bjuder in till webbinarium: Regeringen kan sätta naturrestaureringslagen ur spel – Vilka blir effekterna?
Europa är en av världens mest intensivt exploaterade kontinenter. För att skydda arter och ekosystem räcker det inte att bevara det som är kvar. Vi behöver också återskapa natur genom att restaurera olika livsmiljöer. EU:s nya restaureringslag, som klubbades i somras, ska se till att detta görs. Sverige ska ta fram ett förslag till restaureringsplan, men nu försöker regeringen sänka ambitionerna radikalt och vill frångå de vetenskapliga modellerna för att bedöma hur det går för naturen. Vi tror att journalister kan ha frågor om detta till våra politiker. Välkommen till ett webbinarium där du får koll på vad som är på gång!

Webbinarium för journalister och ledarskribenter
Onsdag den 5/2 kl 11.00
Anmäl dig här.
Medverkande:
Jenny Jewert, jordbruksexpert WWF
Emelie Nilsson, expert naturvårdspolicy
Torbjörn Ebenhard, Fil Dr i ekologisk zoologi, forskare vid Centrum för biologisk mångfald, SLU.
Nina Schmieder, moderator och pressekreterare WWF
Program:
11.00 Nina Schmieder hälsar välkommen
11.05 Emelie Nilsson:
Vad innehåller restaureringslagen och vad innebär den nationella restaureringsplanen?
Varför behövs naturrestaurering och lagstiftning om det?
Var befinner vi oss i processen i Sverige?
11. 25 Torbjörn Ebenhard:
Vad är referensarealer och vad säger vetenskapen om behovet att restaurera natur?
Hur är läget för naturen och naturtyperna i Sverige?
Hur hänger restaureringslagen ihop med det nya FN-ramverket för biologisk mångfald som Sverige skrivit under?
11.40 Jenny Jewert:
Vad är restaurering? Praktiska exempel från jordbrukslandskapet. Så skapar vi livsmiljöer för svartfläckig blåvinge och anlägger våtmarker. Hur kan det gynna bonden och den svenska matberedskapen?
11.50 Nina Schmieder ställer frågor till de tre medverkande.
11.55 Frågestund
Ca 12 Avslutning
Välkomna!/ WWF-teamet
Frågor: Skriv till press@wwf.se
Världsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer. Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.
Följ WWF
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från WWF
Spana efter vårtecken och bidra till forskningen25.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Vårtecken är något som många förknippar med glädje och härliga vårkänslor. Men vissa vårtecken kan ibland vara ett tecken på klimatförändringar. För elfte året i rad genomförs Vårkollen, som tar reda på hur långt våren har kommit över hela landet under Valborgshelgen.
Sill och makrill på rött ljus i WWF Fiskguiden9.4.2025 15:43:12 CEST | Pressmeddelande
All makrill (Scomber scombrus) och norsk vårlekande sill (Clupea harengus) flyttas till rött ljus (låt bli) i WWF Fiskguiden. Anledningen är flera år av överfiske, till följd av att de fiskande länderna inte kunnat komma överens om hur kvoterna ska fördelas. WWF uppmanar att se upp när du väljer sill i påsk.
Nu vaknar björnarna ur sin vintersömn9.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Enligt gammal folktro är det på Tiburtiusdagen, den 14 april, som björnarna vaknar ur sina iden. Efter över fem månaders sömn, utan vare sig mat eller vatten, när björnen tappat upp till 40 procent av sin kroppsvikt, är det dags för dem att komma ut och äta upp sig igen. Och hur den klarar vintern är något vi förhoppningsvis kan dra nytta av i sjukvården framöver.
Ägg i alla dess former, färger och storlekar: “Livets viktigaste cell”2.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Påsken närmar sig med stormsteg och de svenska hemmen fylls med ägg i olika former, färger och storlekar. Hönsägget har blivit en stark symbol för påsken, men det finns miljontals äggläggande arter i världen som är värda att hyllas i påsktider. WWF listar, lagom till påsken, några av världens arter som lägger ägg.
WWF: Vargen är i fara med ett referensvärde på 170 individer14.3.2025 10:46:55 CET | Pressmeddelande
Naturvårdsverket svarade idag på regeringens uppdrag hur man ska upprätthålla gynnsam bevarandestatus med ett nytt referensvärde på 170 vargar i Sverige. Det är nästan en halvering mot de 300 individer som gäller i dag. WWF menar att en sådan sänkning kan äventyra vargens överlevnad.