Så påverkar stora företagsinvesteringar en kommun
I fyra studier har Tillväxtanalys studerat vad gigainvesteringar innebär för kommuner de etablerar sig i. Bland annat har man undersökt flyttströmmar, kompetensförsörjningsbehov, påverkan på befintligt näringslivs finansieringsmöjligheter samt erfarenheter från mottagningsprocesser i kommuner. Studierna presenteras vid ett webbinarium idag, tisdag den 28 januari, klockan 13.30.

Tillväxtanalys har genom erfarenheter från Luleå, Boden och Skellefteå studerat vad gigainvesteringar innebär för kommunerna de etablerar sig i. Vilka förväntningar ställs på kommunernas mottagande och hur arbetar dom? Vilka förutsättningar finns för arbetskrafts- och kompetensförsörjning inom den gröna omställningen och hur påverkas näringslivets finansieringsmöjligheter?
Så kallade gigainvesteringar är relativt ovanliga, men kan på grund av sin storlek blottlägga eventuella svagheter och styrkor i investeringssammanhang. En sådan ”stresstest” genererar en stor mängd erfarenheter om arbetssätt, strukturer och processer som kan vara användbara även för investeringar i mindre skala.
–Vi ser att det innebär utmaningar för de kommuner där expansionen genomförs. Det kan till exempel handla om utbildning, tillståndsprocesser, planeringsfrågor, infrastruktur, välfärdstjänster, attraktivitet och bostäder, säger Ulf Tynelius, analytiker Tillväxtanalys, och fortsätter:
–Det är viktigt att erfarenheter inte stannar vid enskilda kommuner, utan att de kan tas tillvara och bidra till kunskapsuppbyggnad och handlingsberedskap inför framtida investeringar.
Tillväxtanalys studier visar att det finns förtjänster med ett anlägga en sammanhållen systemsyn på ramvillkor, investeringsfrämjande och utvecklad mottagningsstruktur för att Sverige ska kunna konkurrera internationellt om den här gruppen av investeringar.
–Att ha en effektiv mottagandeprocess i de kommuner som berörs är en förutsättning för att vi ska kunna ha ett konkurrenskraftigt investeringsklimat. Det är därför bra att vi nu kan dra lärdom av de kommuner som har de praktiska erfarenheterna. På så sätt är vi bättre rustade för framtida investeringar, oavsett var de sker, säger Ulf Tynelius.
Läs mer om de fyra studierna på www. tillvaxtanalys.se
Studierna presenteras vid ett webbinarium, idag, tisdagen den 28 januari, klockan 13.30.
Läs mer om webbinariet här.
Om oss
Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.
Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Transformativa innovationsprogram kräver ändamålsenlig utvärdering12.6.2025 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Tillväxtanalys släpper idag en rapport som beskriver framväxten av transformativa innovationsprogram och utmaningarna med att utvärdera den här typen av långsiktiga och komplexa program. Tillväxtanalys ger rekommendationer för att möjliggöra utvärdering, utveckling och omprövningar av programmen.
Konkurserna planar ut på höga nivåer12.6.2025 09:15:00 CEST | Pressmeddelande
Antalet företagskonkurser fortsätter ligga kvar på historiskt höga nivåer, men har nu planat ut.
Pandemin drabbade besöksnäringen hårt – statliga stöd bidrog till snabb återhämtning11.6.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Pandemin visade hur snabbt förutsättningarna för en hel bransch kan förändras. En ny rapport från Tillväxtanalys sammanfattar erfarenheter och lärdomar från besöksnäringen.
Minst 122 miljarder i statligt stöd till företag10.6.2025 11:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det statligt finansierade företagsfrämjandet omfattar minst 122 miljarder kronor i år. Många olika aktörer och typer av stöd gör systemet svårt att överblicka. Det visar den kartläggning som Tillväxtanalys presenterar idag.
Högre löner kan motverka bristen på ingenjörer15.5.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
Idag arbetar endast 6 av 10 civilingenjörer i ett ingenjörsyrke. En förklaring är att andra yrken erbjuder bättre lön. Det visar en ny studie från Tillväxtanalys.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum