Nyare husbilar får sänkt fordonsskatt
En regeländring innebär att husbilar som är upp till tre år gamla får sänkt fordonsskatt. Reglerna införs från den 1 februari, och Transportstyrelsen kommer att återbetala överskjutande fordonsskatt till alla som berörs. Totalt cirka 9 000 husbilar omfattas av regeländringen.

Personbilar med höga utsläpp av koldioxid ska betala en förhöjd fordonsskatt under den första tre åren (malus-skatt). Regeln har fram tills nu också omfattat personbilar klass II (husbilar) och har inneburit att fordonsskatten för dessa fordon har varit väldigt hög.
Riksdagen fattade under förra hösten beslut om att förändra reglerna från den 1 februari 2025. Regeländringen innebär att husbilar inte längre ska omfattas av malus-reglerna utan har normal fordonsskatt från början.
– Regeländringen omfattar alla husbilar som har en malus-skatt och inte bara fabriksnya husbilar. Vi kommer återbetala överskjutande fordonsskatt från den 1 februari till alla som berörs. Cirka 9 000 husbilar omfattas av regeländringen, säger Jonny Geidne, utredare på Transportstyrelsen.
Husbilar har haft en förkortad karenstid på fyra dagar för återbetalning av fordonsskatt vid avställning. I och med att malus-beskattningen tas bort för fordonen kommer normala karensregler att återinföras. En husbil behöver därmed vara avställd i minst 15 dygn för att skatt inte ska behöva betalas för avställningsperioden.
Andra fordonsskatteförändringar från den 1 februari 2025
- Malus-beskattning införs för nya personbilar som till övervägande del drivs med etanol (etanol/E85).
Malus – för bilar med höga utsläpp - Ny beräkningsgrund införs för att beräkna fordonsskatt för bilar som saknar värden för koldioxidutsläpp i vägtrafikregistret.
Fordonsskatt utifrån ett beräknat koldioxidutsläpp – skälig grund - Dieseldrivna bilar som också kan drivas med alternativa drivmedel (till exempel gas) påförs ett bränsle- och miljötillägg i fordonsskatten.
Skattens storlek
Nyckelord
Kontakter
Jonny GeidneUtredareTransportstyrelsen
Tel:010-495 65 84jonny.geidne@transportstyrelsen.seTransportstyrelsens presstjänst
Tel:010-495 43 00press@transportstyrelsen.seBilder

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem
Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.
Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
13 personer omkom i trafiken i februari17.3.2025 08:10:00 CET | Pressmeddelande
Under februari har 13 personer mist livet i trafiken, 9 män och 4 kvinnor. 747 personer har skadats under samma period. Det visar de preliminära uppgifter som sammanställts av Transportstyrelsen.
Förtydligande – alkohol och återkallelser av körkort10.3.2025 16:13:13 CET | Nyheter
Flera medier har under den senaste tiden rapporterat om Transportstyrelsens arbete med att pröva och återkalla körkort med anledning av misstänkt alkoholmissbruk eller alkoholöverkonsumtion hos körkortsinnehavare. Rapporteringen har i viss utsträckning varit missvisande och onyanserad, och Transportstyrelsen ser därför ett behov av att förtydliga hur reglerna ser ut.
Uppåt för kommersiell trafik – nedåt för upphandlad trafik26.2.2025 08:25:00 CET | Pressmeddelande
Transportmarknaden hade en tudelad utveckling under 2023. Den kommersiella persontrafiken och den upphandlade busstrafiken befinner sig i en positiv spiral – medan den upphandlade järnvägstrafiken och godstrafiken uppvisar negativa tendenser. Det framkommer i Transportstyrelsens nya rapport om transportmarknadens utveckling.
Utsläppen från den nya personbilsflottan fortsätter att minska24.2.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 registrerades 261 342 typgodkända personbilar i landet. Det är drygt 29 000 bilar färre jämfört med året innan och det lägsta antalet på över tio år. Koldioxidutsläppet från den genomsnittliga personbilen minskade mellan 2023 och 2024 från 61,3 gram/km till 59,06 gram/km. Det visar siffror som Transportstyrelsen i dag rapporterar in till EU-kommissionen.
Yrkesförarutbildare får tillståndet återkallat21.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
En utbildare i Västmanland får inte längre bedriva fortbildning gällande yrkesförarkompetens: – Utbildaren har inte följt gällande bestämmelser och får därför sitt tillstånd återkallat. Vi ser mycket allvarligt på det hela, säger Jussi Ståhl, inspektör vid Transportstyrelsen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum