Testat nytt läkemedel mot sepis
Örebroforskare har testat ett nytt läkemedel mot sepsis. Resultaten visar att det kan skydda mot blodproppar utan att öka risken för blödningar. Nyckeln är Apta-1, en avancerad RNA-molekyl.
– Detta är en lovande läkemedelsmekanism för framtida behandlingar av allvarliga sjukdomar, säger professor Magnus Grenegård.

Sepsis, tidigare kallad blodförgiftning, är en livshotande infektion som orsakar en kraftig inflammation och påverkar flera organ. Vid sepsis finns även risk för blodproppar och blödningar.
Läkemedelskandidaten Apta-1 har utvecklats för att förbättra behandlingen av sepsis och nu har forskare vid Örebro universitet i samarbete med bioteknikföretaget Aptahem undersökt effekterna.
– Vi lyckades identifiera enzymet trombin som måltavla för Apta-1. Apta-1 förhindrar emellertid bara en funktion hos enzymet, nämligen förmågan att aktivera receptorer på blodceller som främjar blodproppar och inflammation. Däremot påverkas inte trombins förmåga att starta blodkoagulation, säger Magnus Grenegård, professor i biomedicin vid Örebro universitet.
Det betyder att Apta-1 kan skydda mot blodpropp utan att öka risken för blödningar.
– Vetenskapligt är detta en intressant, rent av unik verkningsmekanism, som skulle kunna ha betydelse för framtidens behandling av svåra sjukdomstillstånd, säger Magnus Grenegård.
Forskningen har också gett resultat kopplat till inflammation men de ingår inte i den första vetenskapliga publikationen utan kommer längre fram.
Forskningen genomfördes inom ramen för ett synergiprojekt finansierat av KK-stiftelsen: Drug discovery targeting inflammation – novel therapeutic aspects on vascular inflammation, thrombosis and breast cancer. Magnus Grenegård, Karin Franzén, Marianne Haug och Geena Paramel i den translationella forskargruppen Cardiovascular Research Centre vid Institutionen för medicinska vetenskaper på Örebro universitet har i samarbete med Aptahem genomfört forskningen.
Nyckelord
Kontakter
För mer information kontakta Magnus Grenegård: magnus.grenegard@oru.se, mobil: 070-843 07 64
Linda HarradinePressansvarig och enhetschefKommunikation och samverkansstöd
Tel:019 301470Tel:0706 431470linda.harradine@oru.seBilder

Länkar
Om oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Mer patientkontakt och längre kurser i nya sjuksköterskeprogrammet20.3.2025 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Höstterminen 2025 startar det nya Sjuksköterskeprogrammet vid Örebro universitet. Studenterna ska få en mer sammanhållen utbildning som bättre förbereder dem för den framtida yrkesrollen.
Åke Ingerman är fortsatt styrelsens förslag på ny rektor14.3.2025 17:08:31 CET | Pressmeddelande
Professor Åke Ingerman fortsätter vara styrelsens förslag på ny rektor vid Örebro universitet. Det står klart efter styrelsens extrainsatta möte under fredagen. Det slutliga beslutet fattas av regeringen.
Pressinbjudan: Studenter överlämnar brev för ökad jämställdhet i byggbranschen13.3.2025 11:13:33 CET | Pressmeddelande
Måndag den 17 mars klockan 14.00 överlämnar byggingenjörsstudenter från Örebro universitet ett brev till fack och branschföreträdare där de önskar ökad jämställdhet och mer mångfald i byggbranschen.
Ny forskning: Skolor måste ha en strategi för digitala pennor11.3.2025 08:08:33 CET | Pressmeddelande
Digitala pennor i skolan kan vara bra. Men om de ska fungera krävs större strategiska satsningar från skolor och kommuner. Det visar en ny vetenskaplig rapport. – Vi måste inse att svenska barn i skolan bör kunna använda en uppsjö av olika verktyg för att skriva, räkna och teckna – både digitala och mer traditionella, som penna och papper, säger Anders Björkvall, forskare i svenska språket vid Örebro universitet.
Ny forskning visar hur fibrer påverkar immunförsvaret3.3.2025 09:12:48 CET | Pressmeddelande
Örebroforskaren Victor Castro-Alves har tagit reda på varför fibrer är bra för immunförsvaret – på cellnivå. Hans resultat kan bidra till att på sikt göra det möjligt att använda mat som medicin mot IBS och IBD. I nästa studie får deltagare äta blå muffins för att forskarna ska kunna följa fibrernas resa genom kroppen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum