Fem fakta om läkemedel alla borde känna till
Under vinterhalvåret använder många mediciner för att lindra förkylningar. Särskilt stor är konsumtionen av nässpray, halstabletter och hostmediciner. Men det gäller att vara försiktig även med ”vanlig” receptfri medicin. Här är fem tips som hjälper dig att undvika de vanligaste misstagen och använda medicinen på bästa sätt.

1. Läs bipacksedeln
Har du någonsin slängt bipacksedeln utan att ens läsa den? Då är det dags att ändra på det. I bipacksedeln hittar du viktig information om ditt läkemedel: hur mycket du ska ta, hur ofta och vad du ska undvika när du tar medicinen. Läs igenom bipacksedeln innan du använder medicinen och tveka inte att rådgöra med apotekspersonalen om du har frågor vid receptfri användning.
2. Håll dig till rekommenderad dos
Funderar du på att ta en extra dos nässprej eller dubbla värktabletter för att bli av med nästäppan eller huvudvärken? Gör inget som du inte är säker på. När det gäller läkemedel är det viktigt att du följer anvisningarna. Att ta för mycket eller för lite kan påverka effekten eller göra att du får biverkningar.
3. Kombinera inte läkemedel utan att dubbelkolla
Vissa läkemedel fungerar inte så bra tillsammans. De kan påverka varandra och öka risken att du får biverkningar. Samma sak gäller faktiskt kosttillskott som också kan vara olämpliga att kombinera med mediciner. Ta för vana att informera din läkare eller prata med apotekspersonalen om du tar flera läkemedel eller kosttillskott.
4. Förvara läkemedel rätt och säkert
Se till att förvara hemmets mediciner på ett säkert ställe, så att inga barn eller ungdomar kan komma åt dem. Det flesta mediciner ska förvaras på en torr plats i rumstemperatur. Ditt medicinskåp bör inte vara en olåst låda i köket eller en hylla i hallen. Även receptfria mediciner kan orsaka skador om de används på fel sätt.
5. Släng gamla läkemedel på rätt sätt
Att kasta läkemedel i soporna eller spola ner dem i toaletten är aldrig okej. Det kan skada miljön och våra vattendrag. Ta med dina gamla eller oanvända läkemedel till apoteket nästa gång du har vägarna förbi. Och kom ihåg att lägga dem i en genomskinlig påse, då blir personalen glad.
Kom ihåg att förkylningar oftast går över av sig själva. Läkemedel kan lindra symtomen, men oftast är vila, vätska och tålamod minst lika viktigt. Lyssna på din kropp och försök att ge den tid att återhämta sig. |
Nyckelord
Kontakter
Läkemedelsverkets presstjänst
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seLäkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Karta över kliniska prövningar gör det enklare för patienter att hitta studier14.3.2025 11:02:12 CET | Pressmeddelande
Nu finns en ny digital karta över kliniska prövningar i Europa. Kartan ger patienter och hälso- och sjukvårdspersonal enkel tillgång till aktuell information om pågående kliniska studier i närområde och underlättar därför tillgången till klinisk forskning inom EU.
Icke godkända läkemedel för avancerad terapi utgör allvarliga hälsorisker14.3.2025 09:34:36 CET | Pressmeddelande
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och europeiska myndighetsföreträdare varnar för icke godkända produkter i EU. Varningen inkluderar dendritiska cellterapier mot cancer, alltså en form av terapi som aktiverar immunsystemet mot cancerceller.
Läkemedelsverkets årsredovisning för 2024 är här7.3.2025 09:15:24 CET | Pressmeddelande
En fortsatt orolig omvärld med ökade krav på beredskap och säkerhet. Digitalisering, miljö och hållbarhet, samt rest- och bristsituationer inom läkemedelsområdet. Det är några exempel på vad som präglade Läkemedelsverkets arbete för den svenska folk- och djurhälsan under 2024.
EU måste stärka läkemedelsförsörjningen6.3.2025 10:54:01 CET | Pressmeddelande
I en ny rapport föreslår Critical Medicines Alliance (CMA) åtgärder för att säkra tillgången till viktiga läkemedel i Europa. Rapporten manar EU att agera kraftfullt för att stärka den europeiska läkemedelsindustrin och minska importberoendet.
Rengöringsmedel vanligaste förgiftningsfrågan från småbarnsföräldrar 20245.3.2025 10:17:57 CET | Pressmeddelande
28 000 av frågorna till Giftinformationscentralen om akuta förgiftningstillbud under 2024 gällde barn under 10 år. I de allra flesta fall bedömdes förgiftningsrisken som liten, och lugnande besked eller råd om enkel vård i hemmet kunde ges. Det enskilt vanligaste förgiftningsmedlet som föranledde sjukhusvård i den yngre åldersgruppen var misstanke om intag av knappcellsbatteri.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum