Kungliga Operan

Nu kan alla Sveriges elever få möta Kungliga Operan i klassrummet

Dela

Unga Operan, Kungliga Operans barn- och ungdomsverksamhet, storsatsar på sin utåtriktade verksamhet. Inför höstterminen kan alla skolor i Sverige ansöka Skapande skola-medel för att möta Unga Operans pedagoger och få prova på opera och balett i klassrummet.

Kostymprovning med Unga Operan. Foto: Kungliga Operan / Leonard Stenberg
Kostymprovning med Unga Operan. Foto: Kungliga Operan / Leonard Stenberg

Från höstterminen storsatsar Kungliga Operan på den utåtriktade pedagogiska verksamheten för att ge alla skolor i hela Sverige möjlighet att ta del av Unga Operans aktiviteter, genom det statligt finansierade Skapande skola-stödet.

»Min vision är att barn i alla kommuner i Sverige ska nås av Unga Operan. Nu tar vi ett viktigt steg och sänker trösklarna till våra konstformer, så att fler barn som bor långt från Kungliga Operan också får ta del av opera, balett och klassisk musik«, säger Ellen Lamm, konstnärlig chef för Unga Operan.

Unga Operans pedagoger har stor vana av att arbeta med estetiska lärprocesser i skolan och att möta elever med musik, sång, dans och drama, anpassat utifrån elevernas ålder och förutsättningar. Barnen kan få prova på att sjunga opera eller dansa balett och lära sig mer om musikens värld. Tillsammans med skolan tar Unga Operan fram förslag på aktiviteter som passar eleverna och hjälper till med ansökan till medel för Skapande skola.

Under 2024 nådde Unga Operan totalt cirka 63 000 besökare vilket är mer än var femte besökare av hela Kungliga Operans publikunderlag. Det omfattar tiotusentals barn som kommer till Operahuset i Stockholm för att prova på opera och balett eller besöka någon av Kungliga Operans föreställningar, eller som möter någon av Unga Operans pedagoger för en workshop i klassrummet.

Mer info finns på operan.se: https://www.operan.se/unga/for-larare-pedagoger/skapande-skola/

Om Skapande skola

Statens kulturråd fördelar bidraget Skapande skola, som ska bidra till att konst och kultur integreras i skolan på lång sikt. Genom möten med professionella kulturverksamheter ger bidraget elever i grundskolan möjlighet att fördjupa sig inom en variation av olika konst- och kulturuttryck, utveckla sitt eget skapande samt uppleva och utveckla förståelse för professionella konst- och kulturuttryck. Det är skolans huvudmän som kan söka bidraget.

Kontakter

Bilder

Kostymprovning med Unga Operan. Foto: Kungliga Operan / Leonard Stenberg
Kostymprovning med Unga Operan. Foto: Kungliga Operan / Leonard Stenberg
Ladda ned bild
Ellen Lamm, konstnärlig chef Unga Operan. Foto: Kungliga Operan/Markus Gårder
Ellen Lamm, konstnärlig chef Unga Operan. Foto: Kungliga Operan/Markus Gårder
Ladda ned bild

Om Kungliga Operan

Kungliga Operan är Sveriges nationalscen för opera och balett och grundades av Gustav III 1773. Hos oss upplever du föreställningar i världsklass. Vi bjuder på starka känslor, tyll, tåspets och tragik med Kungliga Operans solister, Kungliga Operans kör, Kungliga Hovkapellet, Kungliga Baletten samt övriga medarbetare på och bakom scenen.

Följ Kungliga Operan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan

Valkyriorna rider åter in på Kungliga Operan18.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande

»Kungliga Operan har en stark Wagnertradition och Valkyrian är en verklig musikfest, en hel värld av melodiös dramatik och enastående klanger. En pärla i vår repertoar, fortfarande lika skarp och i samklang med Wagners trollbindande musik« säger Tobias Theorell, nytillträdd operachef. Nu på lördag är det åter dags för Wagner-favoriten att inta scenen med Ingela Brimberg i spetsen som Brünnhilde. Valkyrian spelas på Kungliga Operans stora scen 22 mars till 21 april.

Succébaletten Gustavia visas på SVT 22 mars14.3.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande

Nu får hela landet chansen att se den hyllade baletten Gustavia, som hade urpremiär på Kungliga Operan i höstas och spelades för fullsatta salonger. Lördag den 22 mars visar SVT en inspelning av Gustavia samt en dokumentär om arbetet bakom kulisserna inför urpremiären av verket, som är en beställning för Kungliga Baletten skapad av koreograf Pär Isberg och manusförfattare och regissör Amir Chamdin. Huvudrollen som Gustav Badin Couschi dansas av franska stjärnsolisten Guillaume Diop.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye