Proteinintag och styrketräning har positiv effekt på åldrande muskel
Oscar Horwath har i sin avhandling studerat muskulaturen hos friska, fysiskt aktiva, äldre män utan övervikt. Resultaten visar att aminosyror och styrketräning har en positiv effekt på muskelns proteinsyntes och att åldrande främst påverkar snabba muskelfibrer.

I studien deltog tio yngre och tio äldre män. Deltagarna fick genomföra ett tungt och intensivt styrketräningspass för benmuskulaturen och direkt efter inta en dryck som innehöll essentiella aminosyror, motsvarande ungefär tre ägg eller fem deciliter mjölk.
Studien visade att muskelns förmåga att nybilda proteiner (proteinsyntes) ökade efter intag av aminosyror och styrketräning, utan att åldrandet negativt påverkade denna process. Resultaten visar att äldre individer med en hälsosam kroppsammansättning och en fysiskt aktiv livsstil behåller förmågan att skapa nya muskelproteiner. Detta ger goda förutsättningar för att bevara muskelmassa och funktion även vid stigande ålder.
- Eftersom tidigare forskning har visat att åldrande påverkar proteinsyntesen negativt, förväntade vi oss att de äldre skulle uppvisa en lägre proteinsyntes, vilket de inte gjorde. Vi tror att resultaten delvis förklaras av att de äldre var fysiskt aktiva två till tre gånger per vecka, vilket förbättrar muskelns förmåga att tillgodogöra sig proteiner från kosten. Dessutom fann vi att de äldre hade en högre kapacitet att aktivera mTOR-signalvägen, det vill säga den signalväg som styr proteinsyntesen. Våra fynd kring mTOR-signalvägen är mycket intressanta, men vi behöver mer forskning för att helt förstå vad de innebär, säger doktorand Oscar Horwath.
I avhandlingen studerades även hur olika muskelfibertyper påverkas av åldrande. Jämfört med den yngre gruppens snabba muskelfibrer var de äldre deltagarnas mindre, mer missformade och innehöll färre stamceller och kapillärer. De långsamma muskelfibrerna var däremot helt oförändrade.
– Det är tydligt att åldrandet främst drabbar de snabba muskelfibrerna och det är samtidigt fascinerande att de långsamma fibrerna i princip förblir opåverkade under samma tidsperiod. De snabba fibrerna är avgörande för vår förmåga att snabbt utveckla kraft, exempelvis för att parera ett fall eller gå i trappor. Det är uppenbart att det behövs riktade insatser för att motverka denna process, och här vill vi slå ett slag för styrketräning som visat sig ha god effekt på de snabba fibrerna hos äldre individer, säger Oscar Horwath.
Den sista delen av avhandlingen syftade till att förstå de molekylära mekanismerna bakom förtvinandet av snabba muskelfibrer hos äldre. Ett stort antal enskilda fibrer dissekerades under mikroskop, och preparerades sedan med ny teknik designad för att underlätta det tidskrävande arbetet med enskilda muskelfibrer. Resultaten från studien visade att responsen till aminosyraintag och styrketräning i de snabba muskelfibrerna hos äldre inte skiljde sig från responsen hos yngre. I studien analyserades bland annat mTOR-signalvägen, samt markörer för proteinnedbrytning
– Våra data tyder på att förtviningen av de snabba fibrerna inte beror på akuta förändringar i de signalvägar som styr proteinomsättningen. Exakt vad som driver förtviningen av snabba fibrer vid åldrande är därför fortfarande inte klarlagt men skulle kunna förklaras av att dessa fibrer inte aktiveras tillräckligt i vardagen för att bevaras. Detta tyder återigen på att aktiviteter som utmanar de snabba muskelfibrerna, exempelvis styrketräning, är viktiga för äldre individer, säger Oscar Horwath.
För mer information kontakta:
Oscar Horwath, doktorand GIH, e-post: oscar.horwath@gih.se, tel: 08-120 53 845
William Apró, handledare och docent, e-post: william.apro@gih.se, tel: 08-120 53 867
Kontakter
Louise EkströmKommunikatör press PR
Tel:+46 70 202 85 86Tel:+46 8-120 53 711louise.ekstrom@gih.seBilder

Om oss
Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, är Sveriges främsta kunskapscentrum för idrott, prestationsutveckling, fysisk aktivitet och hälsa. GIH ligger centralt i Stockholm i nära anslutning till Stockholms Stadion och ett stort idrotts-och friluftsområde.
På GIH utbildas lärare i idrott och hälsa, tränare, hälsopedagoger, sport managers, idrottsvetare och forskare. GIH bedriver forskning inom idrottsvetenskap med fokus på ”människan i rörelse” samt är ett så kallat Riksidrottsuniversitet med goda möjligheter att kombinera studier med elitidrott.
Forskningen håller hög kvalitet, är samhällsrelevant och bedrivs ofta i nära samarbete med andra lärosäten och intressenter i samhället, på både nationell och internationell nivå. GIH har idag 160 medarbetare och cirka 1 400 studenter.
Följ Gymnastik- och idrottshögskolan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Gymnastik- och idrottshögskolan
Svensk Simidrott och GIH lyfter svensk simning till en ny nivå23.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, och Svensk Simidrott har nyligen inlett ett unikt samarbete som sträcker sig över fem år. Målet är att genom banbrytande forskning och innovativa metoder utveckla svensk simning till en internationell förebild inom träningsmetodik.
Varje rörelse räknas7.4.2025 07:00:00 CEST | Debatt
Vi lever i ett välfärdssamhälle. I ett välfärdssamhälle tar staten ett ansvar för utbildning, vård och omsorg. Här finns det också ett utbyggt civilsamhälle och ett mångsidigt näringsliv som även de bidrar till att erbjuda produkter och tjänster som bidrar till god hälsa. Men priset för vår välfärd är att välfärdssjukdomarna ökar i omfattning.
GIH får två doktorander finansierade av KK-stiftelsen21.3.2025 08:20:42 CET | Pressmeddelande
KK-stiftelsen fyller 30 år. I samband med detta investerar de 170 miljoner kronor i forskning som ska finansiera 44 doktorander. Två av dessa går till GIH:s forskare Rui Wang och Björg Helgadóttir. Nu finns de båda doktorandtjänsterna att söka.
Forskningsbaserade tester från GIH stärker brandkåren13.3.2025 07:45:00 CET | Pressmeddelande
Tillsammans med 13 brandförbund i sydöstra Svealand har Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) tagit fram fysiska tester som kan användas vid rekrytering och årliga tester av brandmän.
REMO på GIH har fått fyra projekt finansierade19.12.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Fyra forskningsprojekt inom humaniora och samhällsvetenskap vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, har fått sammanlagt 1,6 miljoner kronor från Centrum för idrottsforskning, CIF.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum