Kommuner och regioner ska få större inflytande över flyglinjer
Trafikverket öppnar i en ny rapport upp för större kommunalt och regionalt inflytande över flygtrafiken. Det är ett steg i rätt riktning, men kan också innebära utmaningar.

I rapporten Ökat regionalt inflytande avseende flyglinjer med allmän trafikplikt föreslår Trafikverket att kommuner och regioner ska få större inflytande över flygtrafiken. Antingen genom att medfinansiera utökade krav på befintliga statliga flyglinjer, eller att själva initiera och upphandla trafik på nya, icke-statliga linjer. I båda fallen med fullt kostnadsansvar.
Kommunal och regional upphandling av flyglinjer kan vara ett viktigt steg för att stärka tillgängligheten, den regionala utvecklingen och tillväxten i hela landet. Rapportens förslag är i rätt riktning, men det finns också utmaningar.
– Många regioner är beroende av goda flygförbindelser för att bibehålla konkurrenskraft, kompetensförsörjning och attraktivitet. Det är därför positivt om de själva kan påverka upphandlingen av flyglinjer utifrån sina behov. Samtidigt har regionala svenska flygplatser idag svårt att finansiera sin verksamhet, då flyget självt bekostar infrastrukturen utan statliga medel. Den föreslagna lösningen innebär också att hela det ekonomiska ansvaret läggs på kommuner och regioner, vilket riskerar att begränsa vilka som faktiskt kan nyttja möjligheten, säger Fredrik Kämpfe, Branschchef på Transportföretagen Flyg.
Transportföretagens rapport om Arlandas samhällsekonomiska betydelse visar att den svaga flygutvecklingen redan har kostat Sverige hundratals miljarder i produktionsbortfall. Om trenden ska vändas krävs ett helhetsperspektiv där marknadsförutsättningarna för flyget förbättras. Dessutom måste både de regionala flygplatserna och Arlandas konkurrenskraft stärkas.
– Förbättrad regional tillgänglighet är avgörande, men helhetsbilden får inte tappas bort. Nu behövs en politik som stärker Arlanda och hela det svenska flygsystemet, så att vi kan ta oss an både regionala och internationella utmaningar, menar Fredrik Kämpfe.
Kan främja flygets omställning
Trafikverket föreslås få sista ordet över de statligt upphandlade flyglinjerna, utan möjlighet till överklagan, vilket riskerar att bli en flaskhals. Samtidigt är det positivt att kommuner och regioner själva får ansvara för att upphandla trafik på nya linjer där staten inte är involverad. Men för det efterfrågas tydliga ramar för att säkerställa att processen blir smidig och rättssäker. Upphandling kan också vara en drivkraft för flygets gröna omställning, med krav på hållbart flygbränsle och att elflyg i framtiden integreras i systemet.
– Systemet behöver vara flexibelt nog att möjliggöra lokal upphandling av elflyg och andra hållbara alternativ, där en struktur måste skapas som gynnar hållbara flygtransporter. Framtidens närtrafik med elflygplan bör inkluderas i kollektivtrafiksbegreppet. De kommer att spela en nyckelroll i att bygga hållbara och tillgängliga flyglösningar, och det är avgörande att skapa en struktur där lokal upphandling och innovativa lösningar får blomstra. En kollektivtrafikmyndighet bör kunna upphandla dessa rutter och inkludera dem i sitt utbud, avslutar Fredrik Kämpfe.
Transportföretagen ser fram emot en fortsatt dialog om hur förslaget kan utformas för att säkerställa en långsiktigt hållbar och konkurrenskraftig flyginfrastruktur i hela Sverige.
Kontakter
Seth ÖrbrinkPressansvarig, Transportföretagen
Tel:072-3266020seth.orbrink@transportforetagen.seTransportföretagen är transportnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation och samlar 9 200 medlemsföretag med cirka 200 000 anställda.
Följ Transportföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportföretagen
Viktig utbildningssatsning kan möta kompetensbristen i transportsektorn21.3.2025 14:21:16 CET | Pressmeddelande
Transportföretagen välkomnar regeringens besked om ökade resurser till yrkesutbildning i vårändringsbudgeten. Satsningen kan möta arbetsmarknadens växande behov av yrkesutbildad personal, inte minst inom transportsektorn.
Klimatpolitiska rådets rapport för ensidig om transportsektorns omställning20.3.2025 17:13:03 CET | Pressmeddelande
Klimatpolitiska rådets rapport 2025 innehåller en övergripande analys av Sveriges klimatarbete men utelämnar realistiska åtgärder för transportsektorns omställning. Riktlinjer saknas för hur branschen ska kunna minska sin klimatpåverkan utan att tappa i tillgänglighet och konkurrenskraft.
Trenderna som formar framtidens transporter19.3.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Transportsektorn står inför en rad förändringar, där hållbarhet, teknikutveckling och geopolitiska faktorer påverkar branschens framtid. I rapporten Transportrender 2025 lyfter Transportföretagen fram de viktigaste trenderna som kan forma den svenska transportnäringens framtid.
Turistbussbranschen fortsatt stark – fler upptäcker Sverige med buss14.3.2025 12:00:00 CET | Pressmeddelande
Det var fortsatt högt tryck för turistbussföretagen under 2024. De senaste årens urstarka utveckling höll i sig – med en viss inbromsning mot slutet av året. Sveriges Bussföretags årliga rapport över marknadsutvecklingen inom turist- och beställningstrafik med buss visar också att Sverige står starkt som resmål jämfört med Europa.
Yrkeshögskolan en nyckel till att lösa transportsektorns kompetensbrist14.3.2025 11:43:23 CET | Pressmeddelande
Transportsektorn står inför en stor kompetensbrist, där 25 000 nya medarbetare kommer att anställas till 2035. Samtidigt finns en stor möjlighet i Yrkeshögskolan, en utbildningsform som matchar arbetsmarknadens behov och erbjuder praktikbaserat lärande. Det visar en ny rapport framtagen av Transportföretagen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum