50 mil vägkanter har blivit blommande ängar
En 500 kilometer lång vägsträcka, längre än avståndet mellan Stockholm och Göteborg, har förvandlats på bara två år – från trist och ogästvänlig till ett levande paradis för bin, fjärilar och andra insekter. Projektet "Världens längsta blomsteräng" går nu in i en ny fas och utmanar alla kommuner i Sverige att skapa landets längsta blomstrande vägsträcka.

– Vi är väldigt stolta. Det här har inte bara förbättrat förutsättningarna för våra livsviktiga pollinatörer, utan också ökat den biologiska mångfalden på lokal nivå. Men potentialen är mycket större, så nu vill vi inspirera kommunerna att ta ännu större steg, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.
De blommande vägkanterna som skapats är ett resultat av hundratals insatser från privatpersoner, kommuner, skolor och vägföreningar som har bekämpat invasiva arter, slagit växligheten först efter blomning (så kallad slåtter) eller sått in lokala ängsfröer.
Naturskyddsföreningen lanserar nu en tävling där alla Sveriges kommuner utmanas att skapa så många blomstrande vägkanter som möjligt. Målet är att nå 1 000 kilometer blomsteräng längs vägarna till augusti 2025. Kommuner och dess invånare ska tillsammans bidra till att skapa dessa grönskande sträckor, och den kommun som lyckas bäst vinner den prestigefyllda titeln "Sveriges längsta blomsteräng".
– Genom att öka mängden ängsblommor längs våra vägar skapar vi mat åt insekterna. Behovet är akut. Idag återstår bara en bråkdel av de ängsmarker som en gång fanns. Samtidigt har vi en stor outnyttjad potential i Sveriges 600 mil långa vägnät, som kan förvandlas till ett blomsterparadis för pollinatörer, säger Karin Lexén.
Läs mer om tävlingen här och se vilka kommuner som toppar listan just nu.
I dag den 5 februari hålls ett lunchwebbinarium som lanserar tävlingen, informerar hur kommuner kan delta och varför det är viktigt med blomrika vägkanter. Anmäl dig här.
FAKTA I SIFFROR:
- En tredjedel av Sveriges vilda bin och humlor är hotade.
- Endast 1 procent av Sveriges ängsmarker finns kvar.
- En tredjedel av all mat vi äter är beroende av pollinatörer.
- 500 kilometer vägkanter har redan förvandlats till blomstrande marker under de senaste två åren. Målet i projektet ”Världens längsta blomsteräng”, som finansieras av Postkodlotteriet, är att nå 1000 kilometer till augusti 2025.
Nyckelord
Kontakter
Lisa PerssonPressekreterare
Tel:070-916 41 79lisa.persson@naturskyddsforeningen.se
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Här är vinnarna i SM i fågelholk 202516.4.2025 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Rekordmånga har röstat i årets SM i fågelholk. Nu står tre vinnare på prispallen och det är skolklasserna som gjort ”Vattenmelonen” i Vallentuna, ”Fyrholken” i Linköping och ”Korv Kiosk” i Göteborg.
Ny rapport: Vårlökar innehåller miljöskadliga bekämpningsmedel10.4.2025 08:25:01 CEST | Pressmeddelande
Vårblommande lökar som tulpan, krokus och påskliljor innehåller miljöskadliga bekämpningsmedel som är förbjudna inom EU. Det visar en ny granskning från Naturskyddsföreningen, som publiceras idag. Värst var tulpanlökarna där 7 av 7 undersökta lökar innehöll skadliga bekämpningsmedel. Bäst för miljön var de ekologiska lökarna.
Kraftig kritik mot förslaget att ta bort beteskravet för mjölkkor1.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Idag är den sista dagen att lämna in remissvar på utredningen ”Animalieproduktion med hög konkurrenskraft och gott djurskydd”. Naturskyddsföreningen motsätter sig starkt utredningens förslag att ta bort beteskravet för mjölkkor i lösdrift. I stället föreslår föreningen att befintliga ersättningssystem ska ses över, så att lönsamheten för betesbaserad produktion kan öka. Naturskyddsföreningen föreslår också att incitament skapas för att hålla en större andel djur på bete.
Sofia Fjellestad ny marknadschef på Naturskyddsföreningen31.3.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningens rikskansli har rekryterat Sofia Fjellestad som ny chef för marknadsavdelningen. Sofia kommer närmast från en tjänst som avdelningschef för insamling och marknad på Amnesty International, där hon arbetat med insamling, engagemang och kommunikation de senaste tio åren. Hon tillträder sin tjänst den 1 april.
Kravet på SEB: ”Sluta låna ut pengar till oljebolag!”28.3.2025 09:56:05 CET | Pressmeddelande
Swedbank, Handelsbanken och Danske Bank har redan slutat men banken med störst fossila affärer kvarstår – SEB. Nu har Naturskyddsföreningen lämnat in en motion på SEB:s bolagsstämma med krav om att banken slutar låna ut pengar till fossilbolag som expanderar sin utvinning i strid med Parisavtalet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum