Att leda tillsammans – Nätverkskonferens för en hållbar och jämlik välfärd
Den 5–6 februari 2025 samlas ledare och experter från hela landet i Luleå för att delta i den 16:e nationella nätverkskonferensen. I år är temat för konferensen “Att leda tillsammans” och fokuserar på att skapa en mer sammanhållen och effektiv styrning av våra välfärdssystem. Målet är att förbättra befolkningens hälsa och livskvalitet genom samverkan och hållbart ledarskap.

Två dagar av kunskap och samskapande
– Konferensen är en unik mötesplats för ledare inom hälso- och sjukvård samt välfärd, där deltagarna under två intensiva dagar får möjlighet att fördjupa sina kunskaper om systemledning och samskapande för att stärka vårdens kvalitet och tillgänglighet, säger Staffan Carlsson, koordinator för eventet. Konferensen syftar till att ge verktyg för att skapa en mer jämlik och hållbar vård, genom diskussioner om samverkan och hur vi skapar värde för befolkningen.
Under konferensen kommer experter som Peter Örn, Lennart Wittberg och Bo Rothstein att dela sina perspektiv på effektiv organisering av hälso- och sjukvård samt demokratisk styrning. Deras insikter och erfarenheter kommer ge deltagarna nya verktyg att tänka och agera kring framtidens välfärdssystem.
Hälsoekonomi och ledarskap för en hållbar välfärd
Flera seminarier kommer att ge insikter i aktuella ämnen för att förbättra hälso- och sjukvården. Martin Henriksson, biträdande professor, talar om hälsoekonomiska utvärderingar och vikten av att mäta hälsokonsekvenser för att använda resurser effektivt. Lars Sandman, expert på vårdprioriteringar, kommer att diskutera etiska dilemman och de gemensamma prioriteringar som behövs för att möta ett växande behov av välfärdstjänster. Camilla Blomqvist, exekutiv chef i Göteborgs stad, kommer att lyfta fram vikten av tillit och samskapande i ledarskapet för att skapa långsiktiga, framgångsrika förändringar.
Exempel på samverkan i praktiken, som de som pågår i Region Västerbotten, kommer också att presenteras och ge inspiration till andra aktörer att hitta nya sätt att samarbeta.
En plats för reflektion och utveckling
Konferensen erbjuder inte bara möjlighet till ny kunskap, utan också tid för reflektion. En särskilt inspirerande föreläsning kommer att hållas av Bo Rothstein, en av världens främsta experter på korruption och tillit. Han kommer att tala om hur demokratisk styrning av hälso- och sjukvården kan utvecklas för att ge medborgarna större insyn och möjlighet att påverka beslut som påverkar deras liv. Diskussioner om vem som egentligen bestämmer vad som utgör "ökat värde" för befolkningen kommer också att vara en viktig del av programmet.
Under den avslutande dagen kommer Charlotte Lindmark, utbildare och föreläsare, att tala om ledarskap och hur vi som individer, grupper och samhällen kan växa för att skapa hållbara förändringar. Hennes föreläsning kommer att ge deltagarna verktyg att både påverka och hantera de utmaningar som möter oss i välfärden.
Samverkan för en bättre välfärd
Konferensen betonar vikten av samverkan mellan olika aktörer – politiker, tjänstepersoner, vårdgivare och civilsamhället – för att uppnå gemensamma mål och skapa en hållbar välfärd. Peter Örn, expert på politiskt ledarskap, kommer att tala om samverkan som ett samhällsansvar. Martin Sande, grundare av Dialogues, diskuterar hur dialog kan leda till hållbara lösningar för samhället.
Medborgardialog och samskapande kommer att vara centrala teman under konferensen, och deltagarna får konkreta verktyg för att bidra till bättre lösningar inom hälso- och sjukvården. Genom att samlas, dela kunskap och reflektera tillsammans får alla möjlighet att utveckla och förbättra välfärdssystemet så att det gynnar hela befolkningen.
– Jag ser verkligen fram emot dessa dagar! Det kommer att bli både lärorikt och roligt att samlas och diskutera hur vi tillsammans kan skapa en bättre välfärd för alla, säger Staffan Carlsson, och ser fram emot att träffa deltagarna i Luleå.
Journalister är välkomna att delta vid nätverksträffen under onsdagen.
Kontakter
Ralph HarlidKoordinator
Tel:070-816 31 00Staffan CarlssonKoordinator
Tel:070-584 60 42Om Region Norrbotten
Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 7400 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.
Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård och tandvård. Vi jobbar med näringslivsfrågor, samhällsplanering och kultur. På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.
Följ Region Norrbotten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten
Ärenden på hälso- och sjukvårdsnämndens möte 25 mars19.3.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Hälso- och sjukvårdsnämnden hanterar ett 15-tal punkter på sitt kommande möte. Här är en sammanfattning av några av de ärenden som tas upp.
Ny beroendejour stärker vården för patienter med missbruksproblematik18.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu finns en beroendejour på Beroendecentrum vid Psykiatrin Sunderbyn. Dit kan både patienter, andra vårdenheter och kommuner över hela länet ringa direkt för att få hjälp.
Sex nya datortomografer – ett lyft för röntgenundersökningarna17.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Region Norrbotten har upphandlat sex nya datortomografer med teknologi i framkant. De installeras nu succesivt på alla länets sjukhus och först ut är Gällivare. Förutom bättre röntgenbilder innebär det smidigare uppdateringar och färre patientresor. Gällivare sjukhus kommer dessutom att kunna göra röntgen på två maskiner mot tidigare en.
Ärenden på regionstyrelsens möte 18 mars14.3.2025 12:00:00 CET | Pressmeddelande
Regionstyrelsen behandlar ett 20-tal punkter på sitt kommande sammanträde. Här är en sammanfattning av några av de ärenden som tas upp.
Filteranläggning orsakade dåligt vatten på Piteå sjukhus10.3.2025 16:51:18 CET | Pressmeddelande
Region Norrbottens utredning kring vattenproblematiken på Piteå sjukhus den 6-7 mars visar att orsaken till den dåliga smaken och lukten på dricksvattnet hade med sjukhusets egen filteranläggning mot legionella att göra.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum