Rekord i ansökningar om personliga skyltar under 2024
BAGARE, ESLÖV eller kanske DYRGRIP på skylten? Under fjolåret godkände Transportstyrelsen fler personliga registreringsskyltar än någonsin och majoriteten var nyansökningar.

2024 beviljades 3 564 personliga registreringsskyltar. Det är den högsta siffran som Transportstyrelsen uppmätt under ett enskilt år. Totalt finns nu 27 499 personliga skyltar vilket är den högsta siffran någonsin. 20 380 av dem används för närvarande på ett fordon i trafiken.
– Vi ser en uppgång i antalet beviljade personliga registreringsskyltar under förra året. Det är tydligt att människor vill sticka ut och synas i trafiken, säger Eva Isaksen, utredare på Transportstyrelsen.
En genomgång av beviljade personliga skyltar visar på stor påhittighet bland landets fordonsägare. Skyltkombinationerna handlar om allt från miljöansvarstagande, geografiska anspelningar både i landet och utomlands, hänvisningar till olika typer av bilmodeller, förnamn, företagsnamn och anspelningar på gamla registreringsnummer från det tidigare nummersystemet med länsbokstäver.
– Människors uppfinningsrikedom är stor, och det är ofta rätt roligt att läsa deras ansökningar. Samtidigt kan det ibland vara svårt att förstå innebörden i en efterfrågad skyltkombination. Då begär vi en förklaring från den som ansökt, säger Eva Isaksen.
Alla godkänns inte
För att en personlig registreringsskylt ska beviljas måste den efterfrågade kombinationen var ledig, ha mellan två och sju tecken och den ska inte kunna blandas ihop med ett ordinarie registreringsnummer. Om kombinationen anspelar på ett produkt- eller företagsnamn krävs ett godkännande från den som äger namnet. Dessutom får kombinationen inte medföra olägenhet eller väcka anstöt.
– Oftast är det förhållandevis enkelt att konstatera att en skylt ska beviljas eller avslås. Men ibland krävs diskussioner bland oss i den grupp med utredare som prövar de här ansökningarna, och de kan ibland bli intensiva, avslöjar Eva Isaksen.
Höjd avgift från 2025
5 500 kronor av ansökningsavgiften avgår till ”Skyltfonden”, en fond hos Trafikverket som det går att söka bidrag från för trafiksäkerhetshöjande projekt. Under de senaste tio åren har cirka 100 miljoner kronor delats ut ur fonden. Utöver det tillkommer en avgift som ska täcka Transportstyrelsens administrativa kostnader för licensen under tio års tid. Från och med 2025 har den avgiften höjts och den totala kostnaden för en personlig skylt under tio års tid är nu 6 900 kr.
– Personliga registreringsskyltar är något som ger leenden och reaktioner i trafiken, men det är också ett sätt att finansiera arbetet med att förbättra trafiksäkerheten i landet. Det tror jag inte att alla är medvetna om, säger Eva Isaksen.
Personlig skylt (Transportstyrelsens webbplats)
Listor över beviljade personliga skyltar under 2024 per län/kommun finns tillgängliga via Transportstyrelsens presstjänst, press@transportstyrelsen.se alt 010-495 43 00.
Att kontrollera vem som är ägare till en personlig skylt går enkelt att göra via Transportstyrelsens e-tjänst fordonsuppgifter – sök med registreringsnummer
Nyckelord
Kontakter
Eva IsaksenTransportstyrelsen / Avdelning Fordonsinformation
Tel:010-495 62 86eva.isaksen@transportstyrelsen.seTransportstyrelsens presstjänst
Tel:010-495 43 00press@transportstyrelsen.seTransportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem
Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.
Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
Tvätt- och diskvatten hotar Östersjön24.4.2025 11:46:34 CEST | Pressmeddelande
Utsläpp till följd av tvätt, dusch och köksanvändning på fartyg innehåller en mängd farliga föroreningar. Förbättrad rening och minskad plastanvändning ombord är åtgärder som Chalmers tekniska högskola föreslår i en rapport, som tagits fram på uppdrag av Transportstyrelsen.
Tappet för inrikesflyget fortsätter23.4.2025 08:58:55 CEST | Pressmeddelande
Antalet passagerare som reser med inrikesflyg fortsätter att minska. Det visar ny statistik från Transportstyrelsen, där årets första kvartal jämförs med samma period året innan.
Nytt klimatpaket för sjöfarten15.4.2025 09:34:01 CEST | Pressmeddelande
Den internationella sjöfartsorganisationen International Maritime Organization (IMO) har tagit ett första viktigt steg mot ett nytt klimatpaket. Fartyg ska börja använda drivmedel som ger mindre utsläpp – eller betala en hög avgift. Regelpaketet ska leda till att målen om nettonollutsläpp av växthusgaser inom den internationella sjöfarten nås till 2050.
Halvljus – vanligaste felet vid besiktning9.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Defekta halvljus är fortfarande den vanligaste anmärkningen vid besiktning av personbilar. Över 287 000 nedslag meddelades vid förra årets kontrollbesiktningar. Ungefär var fjärde bil underkändes med krav på efterkontroll vid besiktningen och olika anmärkningar på bilbelysningen toppar Transportstyrelsens statistik.
Antal skadade i olyckor med elsparkcykel ökar kraftigt3.4.2025 13:05:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2024 omkom 5 personer och 4 599 personer skadades i elsparkcykelolyckor. Olyckorna har ökat med drygt 30 procent jämfört med året innan. Det framkommer i Transportstyrelsens preliminära sammanställning av olyckor för fem olika fordonstyper: A-traktor, mopedbil, fyrhjuling, snöskoter och elsparkcykel.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum