Örebro universitet

Örebro universitet ställer in årets akademiska högtid

Dela

Årets akademiska högtid vid Örebro universitet ställs in.

Den skulle ha genomförts den 7–8 februari.

–  Örebro är en stad i sorg. Vi ställer nu in vår akademiska högtid med anledning av den värsta skjutningen i Sveriges historia, säger rektor Johan Schnürer.

Örebro universitets akademiska högtid arrangeras varje år i februari. Vid högtiden promoveras nya doktorer och nya professorer installeras. Vid det stora arrangemanget, med fler än 400 gäster, brukar också priser delas ut. 

Men efter att 11 personer skjutits till döds på vuxenutbildningen vid Campus Risbergska i Örebro under tisdagen har universitetsledningen fattat beslutet att med kort varsel ställa in samtliga arrangemang under högtiden.

– Jag vet att många har sett fram emot högtiden och vissa har rest långt för att kunna fira de nya doktorerna. Men jag hoppas på förståelse för att vi inte genomför högtiden denna mörka och sorgsna vecka, säger Johan Schnürer.

Det är ännu inte bestämt hur promovering, installation och prisutdelningar ska hanteras.

Under dagen har Örebro universitet flaggat på halv stång för att hedra de omkomna.  Flera hundra studenter och anställda deltog i den tysta minut som hölls vid lunch på lärosätet.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle. 

Följ Örebro universitet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet

Ny forskning: Skolor måste ha en strategi för digitala pennor11.3.2025 08:08:33 CET | Pressmeddelande

Digitala pennor i skolan kan vara bra. Men om de ska fungera krävs större strategiska satsningar från skolor och kommuner. Det visar en ny vetenskaplig rapport. – Vi måste inse att svenska barn i skolan bör kunna använda en uppsjö av olika verktyg för att skriva, räkna och teckna – både digitala och mer traditionella, som penna och papper, säger Anders Björkvall, forskare i svenska språket vid Örebro universitet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye