Örebro universitet

Mat till inställd akademisk högtid vid Örebro universitet blev lunch hos Stadsmissionen

Dela

Festmenyn till 400 gäster på Örebro universitet omvandlades till 300 portioner svampsoppa och 150 bakpotatis med tillbehör för besökare på Stadsmissionen i Örebro under fredagen.

– Jag är väldigt glad för att vi kunde bidra med att stötta Stadsmissionen i deras verksamhet, säger Jens Ericsson, ansvarig kock för maten som skulle ha serverats på den nu inställda akademiska högtiden.

Kock som steker svamp
Leif Klövstedt, alumn från Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet och en av tre kockar, steker kantareller som blir en av ingredienserna i svampsoppan som senare serveras som luch till hemlösa. Jesper Mattsson/Örebro universitet

I onsdags fattade ledningen för Örebro universitet beslut om att ställa in den akademiska högtiden lördagen 8 februari. ”Örebro är en stad i sorg och jag hoppas på förståelse för att vi inte genomför högtiden denna mörka och sorgsna vecka”, sa då rektor Johan Schnürer.

På fredagsförmiddagen levererades maten till Stadsmissionen i Örebro.

– Det här blev en fantastiskt trevlig överraskning, en lyx för våra gäster, säger Fredrik Erbro, verksamhetsledare på ”Porten” som varje dag har besök av mellan 80 och 100 hemlösa. Här får besökarna mat, kan vila under dagen, duscha, tvätta och välja bland skänkta kläder.

– Det känns bra för oss på Örebro universitet att få göra något konstruktivt i en så svår situation, säger Marie Brodin, kommunikationschef på Örebro universitet.

Strax efter beskedet om att den akademiska högtiden var inställd kom också beslut om att maten som skulle serveras på högtiden dels skulle skänkas till Stadsmissionen, dels användas i utbildningen av studenterna på Restaurang- och hotellhögskolan, RHS, i Grythyttan.

Uppdraget att anpassa råvarorna till gästerna på Stadsmissionen gick till Jens Ericsson, general manager för det svenska kocklandslaget och RHS-alumn. Han och hans kolleger Erik Möller och Leif Klövstedt har i fyra år arbetat tillsammans med maten till den akademiska högtiden, ett uppdrag som kräver planering i mycket god tid och en övertidsvecka för själva tillredningen.

Årets meny med temat Tradition och innovation hade en första tolkning i form av snacks, förrätt, varmrätt och dessert. Nu fick kockarna ta fast på ”innovation”. Råvaror som kalixlöjrom och rökt renstek blev ingredienser i topping till bakad potatis.

Den vegetariska varmrätten med konfiterade champinjoner fyllda med annan svamp blev en svampsoppa som förutom champinjoner innehöll ostronskivling och kantareller. Dessertens pumpakaka behöll sin ursprungliga form.

– Det är fina råvaror och svamparna blir superbra som en soppa, konstaterar Jens Ericsson.

Pralinerna som skulle ha serverats till kaffet under högtiden delades ut till studenterna på Örebro universitet

Nyckelord

Kontakter

Marie Brodin
Kommunikationschef, Örebro universitet
019-30 10 36

Bilder

Kock som arbetar med mat.
Jens Ericsson, general manager för svenska kocklandslaget, förvandlar en av de planerade förrätterna med rökt renstek till att bli topping till bakad potatis, som sedan blev lunch hos Stadsmissionen i Örebro på fredagen.
Jesper Mattsson/Örebro universitet
Ladda ned bild
Kock som steker svamp
Leif Klövstedt, alumn från Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet och en av tre kockar, steker kantareller som blir en av ingredienserna i svampsoppan som senare serveras som luch till hemlösa.
Jesper Mattsson/Örebro universitet
Ladda ned bild
Man som äter soppa
Svampsoppa, sallad och bakad potatis med löjrom och renstek. Roger Ragnarsson var en av gästerna hos Stadsmissionen i Örebro som fick en ovanlig lunch på fredagen
Maria Elisson/Örebro universitet
Ladda ned bild
Två kvinnor som packar upp matlådor på en disk
Ida Andersson och Rebecca Hurtig på Stadsmissionen i Örebro dukar upp fredagens speciella lunch, som Jens Ericsson (i bakgrunden) och hans kolleger tillrett av råvarorna till den akademiska högtiden på Örebro universitet. Anledningen är att Örebro universitet ställde in sin akademiska högtid efter masskjutningen i Örebro
Maria Elisson/Örebro universitet
Ladda ned bild

Om oss

Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle. 

Följ Örebro universitet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet

Ny forskning: Skolor måste ha en strategi för digitala pennor11.3.2025 08:08:33 CET | Pressmeddelande

Digitala pennor i skolan kan vara bra. Men om de ska fungera krävs större strategiska satsningar från skolor och kommuner. Det visar en ny vetenskaplig rapport. – Vi måste inse att svenska barn i skolan bör kunna använda en uppsjö av olika verktyg för att skriva, räkna och teckna – både digitala och mer traditionella, som penna och papper, säger Anders Björkvall, forskare i svenska språket vid Örebro universitet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye