Akavia

Akavia om regeringens översyn av mindre myndigheters uppgifter och organisering

Dela

Akavia välkomnar regeringens intention att genom en översyn av mindre myndigheter säkerställa att statsförvaltningen är organiserad på ett effektivt och ändamålsenligt sätt. Samtidigt anser förbundet att arbetet också behöver svara upp mot behovet av djup, bredd och expertkunskap i sakfrågorna.

Anna Nitzelius, sakkunnig på Akavia. Foto: Åsa Hafmar
Anna Nitzelius, sakkunnig på Akavia. Foto: Åsa Hafmar

Idag mottog regeringen betänkandet från utredningen om en översyn av mindre myndigheter och analys- och utvärderingsmyndigheter. Akavia välkomnar utredningens välbalanserade och gedigna analys. Förändringar av myndigheter ska föregås av grundlig analys och ta avstamp i en rad olika faktorer och överväganden, inte minst vad gäller kompetensförsörjningen inom staten och utmaningar kopplat till samhällsutvecklingen och omvärldsläget.

Mot bakgrund av detta ser Akavia dock med oro på förslaget att avveckla Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps) och lägga stora delar av nuvarande uppgifter utanför myndighetssfären.

- Sieps har i över 20 år byggt upp en expertis och ett internationellt anseende i Europafrågor som Sverige behöver tillvarata i ett skede när vi ser en ökning av det europeiska samarbetets betydelse. Det behövs ett sammanhållet och tydligt grepp kring EU-frågor, inte minst i EU:s framtidsfrågor. Vi behöver också avsevärt öka kunskapen om EU och främja en levande debatt i Sverige. I det läget är en avveckling av myndigheten fel väg att gå, säger Anna Nitzelius, sakkunnig på Akavia.

Akavia är också tveksamma till förslaget om att inordna Expertgruppen för Studier i Offentlig ekonomi (ESO) som särskilt organ i Statskontoret även om syftet är att bibehålla verksamheten intakt.

- Att flytta mindre expertmyndigheters verksamhet till större myndigheter kan vara en kortsiktig vinst men det finns också risker på sikt. Expertkompetens, legitimitet, fokus och djup i viktiga frågor kan äventyras, inte minst då myndigheter ofta ställs inför snäva budgetramar och behöver prioritera. Ett sådant exempel är förslaget från utredaren kring ESO. Vi hoppas att regeringen nu i den fortsatta beredningen av förslagen gör ytterligare noggranna överväganden och konsekvensanalyser, säger Anna Nitzelius.

Nyckelord

Kontakter

Om Akavia

Akavia är fack- och professionsförbundet för dig som vill mer, som tror på din kompetens och förmåga att få saker att hända. För dig som kunnigt och tryggt driver utvecklingen framåt, för en upplyst framtid. Förbundet bildades av Civilekonomerna och Jusek 2020 och samlar i dag 144 000 ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia är partipolitiskt obundet och det tredje största förbundet inom Saco.

Akavia
Box 5167
102 44 Stockholm

http://www.akavia.se

Följ Akavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akavia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye