Mediemyndigheten

Safer Internet Day – Tillsammans för ett tryggare internet

Dela

Den 11 februari 2025 infaller Safer Internet Day med syfte att uppmärksamma barns och ungas trygghet på nätet runt om i världen. Safer Internet Centre anordnar ett digitalt föräldramöte på kvällen den 11 februari om hur vårdnadshavare kan stötta barn och unga i deras liv på nätet.

Safer Internet Centre - som representeras av Mediemyndigheten, Bris och ECPAT - kraftsamlar för barns trygghet på nätet genom att arrangera ett digitalt föräldramöte den 11 februari kl. 19.00. Syftet är att ge vårdnadshavare aktuell kunskap och praktiska råd om hur de kan stödja barn i deras digitala vardag. Samtliga tre organisationer kommer då att dela med sig av sina perspektiv. Föräldramötet kommer att spelas in och att kunna ses i efterhand.

-Safer Internet Day är en global och viktig dag för att uppmärksamma behovet av att skapa ett tryggare internet tillsammans. Att vi alla tre organisationer nu ska få möta föräldrar för att ge kunskap och stöd i frågor som rör barns trygghet på nätet känns jättebra. Därför är vi så glada att det är nästan 1000 personer som anmält sig, säger Annika Engström, projektledare för Safer Internet Centre på Mediemyndigheten.

Uppmärksamma Safer Internet Day

Årets Safer Internet Day äger rum den 11 februari 2025 och är ett kunskapsfrämjande event som årligen firas världen över. Runt om i landet sker det flera aktiviteter – under hela februari månad - som på olika sätt uppmärksammar barns och ungas trygghet på nätet. Vill du vara delaktig finns kampanjmaterial på webbplatsen: Safer Internet Day 2025.

Fakta om Safer Internet Centre

Safer Internet Centre är en gemensam kraftsamling för barns och ungas trygghet på nätet och består av tre olika verksamheter:

  • Mediemyndigheten – Ett kunskapscenter som driver frågor kopplade till barns och ungas trygghet på nätet, tar fram rapporter, pedagogiska verktyg, samverkar nationellt och internationellt och utvecklar metoder för barns delaktighet.
  • Bris – Driver en stödlinje dit barn kan vända sig kring bland annat frågor kopplade till utsatthet på nätet. Bris erbjuder stöd dygnet runt via chatt, mejl och telefon (116 111). Vuxna kan också vända sig till Bris för råd.
  • ECPAT – Driver en hotline som tar emot tips på alla former av misstänkta sexuella övergrepp och exploatering av barn. ECPAT granskar och vidarebefordrar till Polisen och internationella partners.

Safer Internet Centre medfinansieras av Europeiska unionen.

Nyckelord

Länkar

Mediemyndigheten

Mediemyndigheten tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi ska inom vårt verksamhetsområde verka för yttrandefrihet, medie- och informationskunnighet samt möjligheterna till mediemångfald och tillgänglighet. Vi ska också verka för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare, ta tillvara deras erfarenheter samt verka för att skydda barn från skadlig mediepåverkan.

Följ Mediemyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye