Byggnads presenterar avtalskrav
Idag har Byggnads och motparten Byggföretagen växlat avtalskrav för Byggavtalet, byggbranschens största kollektivavtal som påverkar drygt 100 000 arbetstagare. Fokus för årets avtalsrörelse är höjda löner och insatser mot den arbetslivskriminalitet som plågar byggbranschen.

En löneökning på 4,2 procent eller minst 1 222 kr och en ökad extra pensionsavsättning. Det är Byggnads lönekrav i årets avtalsrörelse. De senaste årens kostnadsökningar har kraftigt urholkat arbetstagarnas köpkraft och nu kräver fackförbundet reallöneökningar.
– Våra medlemmar har tappat köpkraft under alldeles för lång tid. Lönegapet mellan arbetare och tjänstemän fortsätter att öka och är nu lika högt som på 1930-talet. Nu måste vi komma tillbaka till reallöneökningar och se till att vi får vår rättvisa del av värdet vi skapar, säger Emil Persson, Byggnads avtalssekreterare.
Det senaste årens kraftiga räntehöjningar, tillsammans med uteblivna politiska insatser för att hålla upp byggtakten har lett till hög arbetslöshet och många konkurser i byggbranschen. Samtidigt har en utbredd arbetslivskriminalitet lett till att konkurrensen hårdnat ännu mer.
– Fuskande och kriminella företag håller på att slå sönder branschen. Det hotar våra medlemmars villkor och de seriösa företagens överlevnad. Byggbehovet av både bostäder, infrastruktur och klimatanpassningar är stort, men mer behöver göras för att säkerställa att det är de seriösa företagen som får jobben. Det här måste vi lösa tillsammans med arbetsgivarna, säger Kim Söderström, Byggnads förbundsordförande.
Byggnads yrkanden i korthet
Lön, pension och ersättningar
Lönegapet mellan arbetare och tjänstemän fortsätter att öka och är nu lika högt som på 1930-talet. Byggnads ställer sig bakom LO-samordningen som kräver ett löneutrymme på 4,2 procent plus en låglönesatsning.
- Löneökning på 4,2 % med låglönesatsning och större extra pensionsavsättning.
- Ersättning för restid till och från jobbet, utöver milersättning.
- Garanterad helglön för de som arbetar en helgdag.
Stoppa kriminalitet, fusk och utnyttjande
Fuskande och kriminella företag håller på att slå sönder branschen. Det hotar våra medlemmars villkor och de seriösa företagens överlevnad. Vi som parter måste göra allt vi kan för att motverka den osunda konkurrensen och göra branschen mer attraktiv.
- Företagen ska ta större ansvar för fungerande och effektiva granskningar för att komma åt kriminaliteten i branschen.
- Stoppa fusket med arbetstider! Vi vill ha större inflytande över arbetstidens förläggning.
Ett friskt arbetsliv
Säkra arbetsplatser och ett hållbart yrkesliv måste vara absolut högsta prioritet. Därför måste vi som parter fortsätta utveckla skyddsombudens roll och stärka det systematiska arbetsmiljöarbetet.
- Stärka skyddsombudets inflytande i projektplaneringen för en säkrare arbetsmiljö.
- Tydligare krav på vad som ska ingå i byggnadsarbetarnas hälsoundersökning.
- Rätt att gå på cancer-screening på betald arbetstid.
Jämställdhet och familjeliv
Byggbranschen ska vara en attraktiv bransch för både kvinnor och män. Alla ska känna sig trygga med att det går att förena arbete med ett aktivt familjeliv. Då kan vi både locka till oss och behålla den kompetens som ska fortsätta bygga Sverige.
- Föräldralediga ska inte missgynnas. Kompensation för att minska lönetappet vid tillfällig vård av barn och tjäna in arbetstidsförkortning vid VAB.
Bättre arbetsvillkor för maskin- och kranförare
- Klimatanläggning i alla hytter och rättvis lön för maskin- och kranförare som arbetar åt underentreprenörer.
För samtliga avtalskrav, se bifogad fil.
Nyckelord
Kontakter
Gabriel DahlanderPressansvarig, Byggnads
Tel:010-601 10 51gabriel.dahlander@byggnads.seBilder

Dokument
Om oss
Byggnads är fackförbundet som organiserar arbetstagare inom bygg och anläggning och har idag över 100 000 medlemmar.
Följ Byggnads
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Byggnads
Byggnads sågar regeringens ROT-satsning21.3.2025 10:03:25 CET | Pressmeddelande
Idag presenterade regeringen flera nyheter kopplade till vårändringsbudgeten. Den största nyheten innebär att subventionsgraden för rotavdraget tillfälligt höjs från 30 till 50 procent. Byggnads kritiserar åtgärden och menar att effekterna på arbetslösheten i byggbranschen kommer att bli marginella.
Byggnads och Måleriföretagen växlar avtalsyrkanden18.2.2025 11:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag växlar Byggnads och Måleriföretagen avtalsyrkanden på Kollektivavtal för måleriyrket. Byggnads kräver högre löner och ersättningar samt att den överenskommelse som gjordes under förra avtalsrörelsen gällande yrkets status nu permanentas.
Överenskommelse mellan Byggnads och Måleriföretagen kring semesterlöner, pensionsavsättningar och Målerifakta18.2.2025 09:45:00 CET | Pressmeddelande
Byggnads och Måleriföretagen har nått en överenskommelse om ägandet av Målerifakta och ändrad utbetalningsregel avseende semesterlöner. Förhandlingarna har pågått sedan i somras och nu har en helhetslösning kommit på plats.
Byggnads och Glasbranschföreningen växlar avtalsyrkanden13.2.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag växlar Byggnads och Glasbranschföreningen avtalsyrkanden på Glasmästeriavtalet. Fokus för årets avtalsrörelse i glasbranschen ligger bland annat på högre lön men även insatser för bättre arbetsmiljö och ökad jämställdhet.
Byggnads och Maskinentreprenörerna växlar avtalsyrkanden13.2.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag växlar Byggnads och Maskinentreprenörerna avtalsyrkanden på Entreprenadmaskinavtalet. Förutom högre lön och ersättningar vill Byggnads bland annat stärka säkerheten på arbetsplatserna genom ett tydligt utbildningskrav.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum