Det är vårt ansvar att säga emot och att agera
Fascistiska och auktoritära krafter växer sig starkare och mer högljudda, inte bara i vissa länder, utan över hela världen. Händelser i stora länder och i många länder samtidigt påverkar oss alla, direkt och indirekt.

Historien har lärt oss att det är i tystnaden och passiviteten som dessa krafter växer och fäster i samhället. När vi tillåter hatretorik och fördomar att frodas utan att säga emot, riskerar vi inskränkningar av frihet och rättigheter. De grupper som redan lever i utsatthet och diskriminering drabbas först och hårdast. För oss, som dagligen arbetar för att försvara mänskliga rättigheter och allas lika värde, är det tydligt att tystnad aldrig får vara ett alternativ.
Det är lätt att känna sig liten och maktlös. Men varje handling, oavsett hur liten den kan verka, gör skillnad. Historien har gång på gång visat att förändring börjar med människor som vågar stå upp och säga ifrån och agera.
Det kan handla om något så enkelt som att säga ifrån när vi hör någon uttrycka sig nedlåtande om en annan grupp av människor. Det kan vara att ta mod till sig och föra ett samtal med vänner och familj, även när ämnet känns obekvämt. Det kan vara att gå med i en organisation, skriva en insändare eller delta i fredliga manifestationer. Varje liten handling, varje beslut att stå upp för rättvisa och värdighet, stärker den större rörelsen och visar att vi inte accepterar att hat eller förtryck får växa i vårt samhälle.
Men att stå upp för alla människors lika värde är inte något vi gör en gång och sedan är färdiga med. Det är ett löpande åtagande som kräver både mod och uthållighet. De krafter som hotar demokratin har som mål att skapa motsättningar, inskränka friheter och slå sönder solidariteten mellan människor.
Vi som lever med nedsatt rörelseförmåga vet hur det är att bli bortglömd eller betraktad som mindre värd. Vi vet hur snabbt rättigheter kan börja ifrågasättas eller urholkas. Just därför har vi ett särskilt ansvar att påminna samhället om att demokrati och mänskliga rättigheter aldrig kan tas för givet. De är resultatet av generationers kamp, av hårt arbete och av modet att stå upp mot mörker och orättvisor.
Att försvara dessa värden är att hedra dem som kom före oss. De som kämpade för frihet, jämlikhet och människovärde gav oss det samhälle vi har idag. Det är vårt ansvar att bära deras arbete vidare, att aldrig låta historien upprepa sig. Genom våra ord och handlingar kan vi visa att vi inte accepterar ett samhällsklimat som föder hat, rädsla och inskränkningar. Tillsammans kan vi stå emot. Tillsammans kan vi skapa en framtid där alla människor har rätt att leva med frihet, värdighet och lika möjligheter.
Vi får aldrig glömma att det är i vardagens små beslut vi bygger den värld vi vill leva i. Och det börjar med oss här och nu.
Åsa Strahlemo, förbundsordförande DHR
Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Nyckelord
Kontakter
Åsa StrahlemoFörbundsordförandeDHR
Tel:070-50 88 029asa.strahlemo@dhr.seBilder

DHR är en idéburen demokratisk organisation som arbetar för principen om alla människors lika värde. Ett öppet Sverige, där personer med nedsatt rörelseförmåga är fullt jämlika, jämställda och delaktiga i samhället. En av utgångspunkterna är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Tel: 08-685 80 20 Post: DHR, Box 43, 123 21 Farsta
Följ DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Det är hög tid att sätta fart Mats Persson13.3.2025 08:00:00 CET | Debatt
Den senaste tiden har rubrikerna varit: "Strama åt regelverket", "Ökade krav" och "Det är för slappt". DHR (Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet) instämmer. Skapa press och öka kraven på Arbetsförmedlingen att leverera insatser så fler anställer personer med funktionsnedsättning.
Fem saker vi kan göra för att stärka ALLA kvinnors rättigheter8.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kvinnors utsatthet är en välkänd realitet, men för kvinnor med funktionsnedsättning är den särskilt påtaglig. År efter år kommer ny statistik som visar att kvinnor drabbas oerhört hårt av våld i nära relationer och kvinnor med funktionsnedsättning är kraftigt överrepresenterade bland dessa.
Varför ska inte studenter ha tillgängliga hem?18.2.2025 20:44:21 CET | Pressmeddelande
DHR: Backa inte in n framtiden. -Tillgänglighet är en mänsklig rättighet. Sverige har tyvärr långt kvar när det gäller tillgänglighet generellt. Att då sänka kraven på studentbostäder är att backa in i framtiden. Det säger DHR:s förbundsordförande Åsa Strahlemo, som deltar i ett riksdagsseminarium om studentbostäder på onsdag 19 februari.
Dumpa inte snön på oss!21.1.2025 12:41:59 CET | Pressmeddelande
Många kommuner låter den röjda snön ligga i höga vallar på de parkeringsrutor som är anpassade för funktionsnedsättningar. – Är det verkligen trafikanter med nedsatt rörelseförmåga som ska få snömassor dumpade? undrar DHR:s ombudsman Peter Ojala.
Snö är ingen naturlag!17.1.2025 14:45:09 CET | Pressmeddelande
Det går att röja fritt från is och snö. Det som krävs är kunskap, politisk vilja och resurser. Eller är det kanske rimligt att människor blir instängda i hemmet under vintern?
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum