Ratio

Ny studie kvantifierar hinder för en cirkulär plastindustri

Dela

I en ny forskningsartikel av fil dr Jonas Grafström, vice vd vid Ratio, identifieras och kvantifieras de viktigaste barriärerna för att uppnå en cirkulär plastindustri. Genom att utveckla ett ekvationsbaserat ramverk ger studien en helhetsbild av de faktorer som påverkar övergången till en mer cirkulär ekonomi.

Jonas Grafström är fil dr i nationalekonomi, miljöekonom och vvd Ratio.
Jonas Grafström är fil dr i nationalekonomi, miljöekonom och vvd Ratio.

–  Tidigare forskning har till stor del varit fallstudiebaserad och saknat ett formellt matematiskt angreppssätt. Vårt ramverk kopplar samman ekonomiska, institutionella, teknologiska och sociala faktorer för att förstå hur de samverkar och påverkar plastindustrins möjligheter till ökad cirkularitet, säger Jonas Grafström.

Fyra huvudbarriärer identifierade

Studien kartlägger fyra huvudsakliga hinder för en cirkulär plastindustri:

  1. Ekonomiska hinder – exempelvis prisrelationen mellan ny och återvunnen plast, samt investeringsbehov i återvinningsteknik.
  2. Institutionella och regulatoriska hinder – såsom brist på tydlig lagstiftning och osäkerhet kring återvinningspolicy.
  3. Teknologiska hinder – inkluderar begränsningar i sortering och återvinningskapacitet.
  4. Sociala hinder – relaterade till konsumenters acceptans av återvunna material och deras beteenden kring återvinning.

Genom att utveckla 24 ekvationer, som sedan kondenseras till fyra huvudekvationer, ger studien en kvantitativ modell för att analysera och adressera dessa hinder.

Politiska implikationer och framtida forskning

Studien visar att barriärerna inte är isolerade – förbättringar inom ett område kan ha positiva effekter på andra. Till exempel påverkar tydligare reglering och ökad flexibilitet i återvinningslagstiftningen effektiviteten i marknadsdynamiken.

–  En av de viktigaste insikterna är att policyåtgärder måste anpassas efter nationella förutsättningar. Vår modell visar hur olika länder kan ha olika vikter på variabler beroende på marknadsförhållanden och teknologisk mognad, förklarar Grafström.

Vidare pekar forskningen på behovet av att minska osäkerhet i lagstiftningen och skapa ekonomiska incitament för att stimulera återvinning och investeringar i återvinningsinfrastruktur.

Mot en dynamisk modell

Studien erkänner att ekvationerna i sin nuvarande form är statiska och uppmanar framtida forskning att inkludera dynamiska och feedbackbaserade modeller. Detta skulle kunna ge en bättre förståelse för hur policyförändringar och teknikutveckling påverkar cirkulariteten över tid.

– Att förstå hur barriärer förändras och interagerar över tid är avgörande för att skapa effektiva och långsiktiga lösningar för en cirkulär plastindustri, avslutar Grafström.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Följ Ratio

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ratio

Studie: Minskad jobbstress med AI19.3.2025 14:49:20 CET | Pressmeddelande

Artificiell intelligens och robotisering är förknippade med lägre stressnivåer på arbetsplatsen. Det framgår av en ny studie som undersöker hur införandet av avancerad teknik påverkar arbetstagares välmående i Tyskland. Forskarna Michael Koch (Aarhus University) och Magnus Lodefalk (Ratio och Örebro universitet) har analyserat omfattande data över anställdas egenrapporterade stress och deras yrkesexponering för AI och robotar.

Webbinarium: Efter valet – vad händer med tysk ekonomi?4.3.2025 10:27:02 CET | Pressmeddelande

Välkommen till Ratios webbsända seminarium onsdagen den 5 mars, där vi fokuserar på Tysklands ekonomiska framtid efter valet. Medverkande är professor Dr. Hubertus Bardt, verkställande direktör för Institut der deutschen Wirtschaft Köln e.V., och moderator är Jonas Grafström, doktor i nationalekonomi och vice vd på Ratio. Tyskland har länge varit Europas ekonomiska motor, men står nu inför flera utmaningar. Handelspolitik, korporatism, energipolitik och en eftersläpande digitalisering bidrar till en osäker framtid för landets ekonomi. Under seminariet diskuterar vi vad som väntar efter valet och vilka reformer som krävs för att vända utvecklingen. Evenemanget äger rum digitalt via Teams mellan kl. 12:15 och 12:45. Anmälan är öppen och du får en möteslänk i bekräftelsemejlet.

Tysklands roll i den svenska elkrisen - välkommen på webbinarium om "Europas sjuke man"18.2.2025 11:00:14 CET | Pressinbjudan

En ekonomi på dekis, följt av en elkris som gett känningar över hela kontinenten. Det finns skäl till varför Tyskland på senare tid kallats ”Europas sjuke man”. Hur påverkar den tyska elkrisen svenska företag? Gynnas vi av ett integrerat elsystem på EU-nivå? Och hur villiga är svenskar att betala för utsläppsminskningar i andra länder, egentligen? För att besvara dessa frågor bjuder Ratio in till ett digitalt seminarium torsdagen den 20 februari. Medverkande: Jonas Grafström, fil. dr nationalekonomi, vice vd Ratio Magnus Söderberg, professor i nationalekonomi vid Griffith University i Australien, Ratio Samtalet modereras av Karl Hatt, evenemangsansvarig Ratio Evenemanget äger rum via Teams. Information om möteslänk med mera kommer i bekräftelsemejlet. Mer information om evenemanget, arrangören samt anmälningslänk finner du här.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye