If Skadeförsäkring

If uppmanar till försiktighet under sportlovet – knäskador ökar markant

Dela

Under sportlovet ökar risken för skador, för såväl barn som vuxna. Några av de vanligaste skadorna under perioden, enligt Ifs skadestatistik, är snedvridet knä och fraktur på knä eller ben. 
– De flesta av oss ställer sig på ett par skidor endast ett fåtal gånger per år, så var rädd om dig och överskatta inte din förmåga, säger Ifs personskadechef Jenny Grimstig.

Under sportlovet söker sig tusentals svenska till svenska skidorter eller utomlands för skidåkning. Sportlovsveckorna, som i Sverige inträffar vanligtvis mellan vecka 7 och 10 beroende på var i landet man bor, är också en period då många skidrelaterade olyckor inträffar.

Varje år tar If emot flera anmälningar om olyckor som inträffar under dessa veckor. De anmälda skador under den här perioden som ökar är bland annat vridningsskada på knäet, fraktur på knäet eller benfraktur.

– Framför allt snedvridet knä som uppstår när man får ett snedskär i backen sticker ut i vår statistik, så det vill vi passa på att varna för. Kollisioner med andra skidåkare är också vanligt, så kom ihåg att vara rädd om dig och hålla avstånd i både skidbacken och längdskidspåret, säger If personskadechef Jenny Grimstig.

– Så här års brukar också barn som åker pulka eller snowracer tyvärr skada sig. Då kan det bland annat handla om underbensfrakturer, säger Jenny Grimstig.

Se över din försäkring inför utlandsresan

Många svenskar passar på att resa utomlands för att åka skidor under sportlovet. Om olyckan skulle vara framme eller du blir akut sjuk under en skidresa utomlands täcks kostnader för vård av din If-hemförsäkring.

– Reseskyddet i din hemförsäkring gäller för alla familjemedlemmar som bor med dig och som har samma folkbokföringsadress som du. Vi rekommenderar att du inför en skidresa utomlands kontrollerar att uppgifterna om antal vuxna och barn som din försäkring ska gälla för stämmer, säger Jenny Grimstig.

För att få ersättning för andra kostnader och eventuella framtida besvär behövs, utöver en hemförsäkring, även en olycksfallsförsäkring.

– Med en olycksfallsförsäkring kan du få ersättning om du till exempel fått en allvarlig fraktur eller om du behöver vistas på sjukhus i Sverige eller om du får bestående besvär efter en olycka, säger Jenny Grimstig.

 

Att tänka på inför skidsemestern:

Kontrollera din utrustning! Se till att utrustningen är hel och att du har rätt viktinställning på skidorna.

Överskatta inte din förmåga och ta inga onödiga risker, särskilt inte i hög hastighet.

Undvik skidåkning utanför pisten – följ reglerna.

Ha rätt utrustning! Att använda hjälm är en självklarhet för de flesta av oss, men en bra investering är att också använda ryggskydd, vilket kan hjälpa till att skydda dig mot allvarliga ryggskador.

Följ väderleksrapporterna och var försiktig vid dåligt väder, eftersom det kan öka risken för olyckor. Följ alltid anvisningar och sluta åka skidor om vädret blir farligt.

Håll avstånd i både skidbacken och längdskidspåren.

Se över din och familjens försäkring innan du reser i väg på skidresa utomlands. Utöver hemförsäkring kan det vara bra att även ha en olycksfallsförsäkring.

LÄS MER:  Försäkringar vid skidresa och under skidåkning


Kontakter

Om oss

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande

Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye