Stark kritik mot Miljömålsberedningens förslag
Miljömålsberedningen har inte gått i mål med sitt uppdrag att ta fram en strategi för att rädda den biologiska mångfalden, vilket är under all kritik enligt Naturskyddsföreningen. Med Miljömålberedningens förslag kommer bara en bråkdel av naturskogen skyddas, samtidigt som det saknas etappmål och styrmedel för en rad internationella åtaganden, som exempelvis kolinlagring i skog och mark samt naturrestaurering.
– Det är allvarligt att Miljömålsberedningen inte kunde enas om hur Sverige ska leva upp till sina åtaganden om att skydda den biologiska mångfalden. Även om det finns bra delförslag är strategin helt otillräcklig för att hantera naturkrisen och är ett stort bakslag för den svenska naturvårdspolitiken, i en tid när politiken borde göra allt för att rädda naturens mångfald, säger Karin Lexén generalsekreterare Naturskyddsföreningen.
Den strategi som Miljömålsberedningen har lämnat innebär att Sverige inte kommer att kunna leva upp till varken internationella åtaganden under konventionen om biologisk mångfald eller krav från EU för att rädda den biologiska mångfalden. Den innebär också att Sverige med stor sannolikhet missar de lagstadgade klimatkraven från EU.
Naturskyddsföreningen är mycket kritisk till att beredningen har föreslagit att skydda enbart skog med extremt hög beståndsålder (över 180 år). Sådan skog finns i knappt Sverige och utgör bara en bråkdel av de naturskogar Sverige åtagit sig att skydda senast 2030. Förslaget är enligt Naturskyddsföreningen ovetenskapligt och avviker kraftigt från de gemensamma kriterier som tagits fram inom EU för vad som ska betraktas som naturskog. Beredningens förslag innebär att naturskog i Sverige kommer att fortsätta att avverkas.
– Förslaget om att skydda enbart extremt gammal skog är under all kritik. Vi behöver skydda våra sista naturskogar och inte avverka dem. säger Karin Lexén.
Utredningen har även misslyckats med att ta fram mål och tillräckliga styrmedel för hur Sverige ska leva upp till EU:s krav på kolinlagring i skog och mark, vilket Naturskyddsföreningen beklagar djupt. Sedan 2010 har nettoinlagringen i den svenska skogen nästan halverats, och det krävs kraftfulla åtgärder för att bryta denna utveckling. Förslagen innebär att Sverige enbart kommer att leverera runt en tredjedel av den ökande kolinlagring som krävs. Det här riskerar att leda till stora kostnader för Sverige, samtidigt som EU:s klimatpolitik undermineras.
Ett ytterligare förslag som Naturskyddsföreningen är mycket kritisk till är att det saknas förslag på styrmedel som leder till att Sverige lever upp till kraven i naturrestaureringslagen.
– Vi hade hoppats att Miljömålsberedningens skulle ha kommit mycket längre än det förslag som nu har presenterats. Sveriges arbete med klimat, biologisk mångfald och naturkrisen riskerar nu att bli mycket svagt. Tyvärr kommer Miljömålsberedningens förslag inte att på långa vägar förhindrar fortsatta förluster av oersättliga naturvärden.
Miljömålsberedningen inrättades år 2010 för att nå bred politisk samsyn kring det svenska miljömålsarbetet, vilket också präglat beredningens arbete hittills. Naturskyddsföreningen är besviken över att processen i det här uppdraget lett fram till ett mycket svagt betänkande som inte har det breda blocköverskridande stöd som eftersträvas i parlamentariska utredningar, trots att det har funnits många bra förslag på bordet.
Kontakter
Petra HolgerssonPressekreterare
Tel:072-565 44 05petra.holgersson@naturskyddsforeningen.se
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Elever från Linköping finalister i SM i fågelholk25.3.2025 15:59:04 CET | Pressmeddelande
Skolelever över hela Sverige har skickat in 750 bidrag till tävlingen SM i fågelholk. Nu har 15 finalister presenterats och bland dem finns en mellanstadieklass i Linköping. Nu är det upp till allmänheten att rösta fram årets vinnare.
Elever från Laholm och Hylte finalister i SM i fågelholk25.3.2025 15:44:32 CET | Pressmeddelande
Skolelever över hela Sverige har skickat in 750 bidrag till tävlingen SM i fågelholk. Nu har de 15 finalisterna presenterats – och bland dem finns en klass i Laholm och en i Hylte. Nu är det upp till allmänheten att rösta fram årets vinnare.
Elever från Lindesberg finalister i SM i fågelholk25.3.2025 15:33:54 CET | Pressmeddelande
Skolelever över hela Sverige har skickat in 750 bidrag till tävlingen SM i fågelholk. Nu har de 15 finalisterna presenterats – och bland dem finns en klass på Löa skola i Lindesberg. Nu ska allmänheten att rösta fram årets vinnare.
Påminnelse: Finalisterna i SM i fågelholk presenteras24.3.2025 12:20:05 CET | Pressmeddelande
I morgon den 25 mars presenteras årets finalister i SM i fågelholk på Skansen i Stockholm. Bland de 750 bidrag som skickats in av skolelever från hela Sverige har nu 15 fågelholkar valts ut av juryn. Välkommen till pressträffen!
SM i fågelholk: Nu avslöjas finalisterna18.3.2025 15:03:57 CET | Pressmeddelande
Tisdag den 25 mars presenteras årets finalister i SM i fågelholk på Skansen i Stockholm. Bland de 750 bidrag som skickats in av skolelever från hela Sverige har nu 15 fågelholkar valts ut av juryn. Välkommen till pressträffen!
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum