Bakslag för klimatet när vägtrafikens utsläpp ökar
Idag rapporterar bränsle- och drivmedelsbolagen organisation Drivkraft Sverige att utsläppen från bensin och diesel ökade med 22 procent 2024 jämfört med 2023. Alltså den bransch som omfattades av den tuffa reduktionsplikten men vars medlemmar samtidigt såg fördelarna med att tvingas sänka sina utsläpp och utveckla framtidens bensin och diesel.
2025 är verkligheten en annan. Personbilarna som tidigare kunnat minska sina utsläpp tack vare förnybart drivmedel har återgått till att släppa ut lika mycket som när de byggdes. Det har också lätt till stark kritik från Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) som i en granskning i mars 2025 pekar ut utsläppen från transportsektorn som en orsak till att Sverige riskerar missa klimat- och miljömålen. I kombination med en slopad klimatbilsbonus innebär den slopade inblandningen en unikt dålig position för landets bilägare.
– Det finns ingen subvention som visar vägen. Bilägare satsar på små bensinbilar vilket bara kommer att försena omställningsarbetet ytterligare, säger Carl-Erik Stjernvall, hållbarhetsansvarig på Riksförbundet M Sverige.
Samtidigt kan företagen erbjuda anställda billiga elbilar som en förmån, tack vare just riktade subventioner. Privata bilköpare lämnas däremot helt utanför och har ingen möjlighet att spara på elbilsköpet. I stället argumenteras för möjligheten att köpa företagens elbilar när de säljs som begagnade, flera år senare. Ett feltänk, menar M Sverige.
– Det är avgörande att de nya bilarna som säljs är sådana som inte är beroende av fossila drivmedel. Om privata köpare fortsatt hänvisas till bensin- eller dieselbilar kommer omställningen inte äga rum, och fler fastnar i beroendet av importerade fossila drivmedel, som vi historiskt vet kan innebära risker både avseende tillgång och priser, säger Carl-Erik Stjernvall.
M Sverige har förordat en helt annan politik. I stället för att minska reduktionsplikten och slopa klimatbilsbonusen behöver subventionerna förstärkas. Bilägandet är överbeskattat, och man kan göra tydliga riktade insatser.
M Sveriges förslag
- En skrotningspremie på 10 000 kronor utan villkor så att de med de äldsta bilarna med högst utsläpp kan byta upp sig.
- En klimatbilsbonus i paritet med den förra, gärna med fokus på att bygga upp ett system där elbilar utgör en lastbalans i framtidens elnät.
- Slopad skatt på trafikförsäkringspremien. Eller öronmärk dessa ungefär 3 miljarder kronor till stöd för fossilfria alternativ.
- Utnyttja pumplagen. Infrastrukturen finns redan på plats! Men etanol och biogas måste har rätt prissättning för att skapa efterfrågan. Även med dessa alternativ kan utsläppen från befintliga bilar sänkas.
Nyckelord
Kontakter
Carl-Erik Stjernvallteknisk expert och hållbarhetsansvarig
Tel:072-076 73 40carl-erik.stjernvall@msverige.seRiksförbundet M Sverige är med cirka 70 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister. Vi arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet och står bakom ambitionen om en fossiloberoende fordonsflotta till 2030. Tillsammans med våra 28 lokalklubbar undersöker vi vägkvalitet och efterlevnad av trafikregler i hela landet. M Sverige driver ett intensivt och långsiktigt opinionsarbete till gagn för Sveriges bilister.
Följ M Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från M Sverige
Nykter körning i påsk16.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Påsken är äntligen här. Men med storhelgen kommer också risker. Riksförbundet M Sverige uppmanar alla att bidra till nykterhet i påsktrafiken.
Ta det lugnt i påsktrafiken14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Under påsken är trafiken intensiv och det blir trångt på vägarna. Många åker till hembygden, stugan eller kanske till fjällen. Det gäller att vara beredd på att det kommer vara mycket trafik och att planera sin resa.
Orimligt att smitning från viltolycka räknas som jaktbrott9.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
I nuläget finns ingen statistik över hur många som döms för smitning från viltolycka, det drabbar både jägarkåren och trafiksäkerheten. – När smitning från viltolycka registreras som jaktbrott, inte trafikbrott, saknas kunskap om mängden smitningar, säger Jacob Sidenvall, Riksförbundet M Sverige.
Trängselskattens påminnelseavgift är på tok för hög1.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Politikerna kan inte bygga infrastrukturbudgeten på att människor råkar göra fel.
Vägunderhållet helt i Riksförbundets smak27.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Riksförbundet M Sveriges arbete för att få politiken att koppla greppet om vägunderhållet ser ut att bära frukt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum