Svensk världscupdubbel – Magdalena Olsson före Frida Sandberg
Det svenska skidorienteringslandslaget fortsätter leverera på världscupen i Tyskland. Magdalena Olsson vann dagens masstart klart före Frida Sandberg. Olsson tog segern trots krock och tappad bindning. ”Fysiskt har jag känt mig väldigt stark”, berättar hon. På herrsidan var Gustav Nordström nära pallen men slutade sexa.

Det skedde mycket omkastningar under masstarten i Reit im Winkl. Det skiljde en hel del på gafflingarna på första och andra varvet innan banorna avslutades med ett gemensamt sista varv.
Magdalena Olsson fick en lite problematisk inledning på loppet och tappade mycket mark mot Norges Anna Ulvensöen som hade en stor ledning tidigt.
– Jag hade lång gaffel på första varvet men jag frontalkrockade också med en tjej och tappade bindningen och skidan. Jag hamnade långt. Först trodde jag det hade gått sönder men jag lyckades få på bindningen och kunde fortsätta.
– Fysiskt har jag känt mig väldigt stark. Det var nog många som gjorde misstag i dag. Jag gjorde också några. Jag slängde också kartan i varvningen fast det var kartvändning.
Det var mycket lite snö i terrängen vilket öppnade för mycket geningsmöjligheter.
– Det var i princip skare överallt, så det gick att åka rakt på.
Trots motgångarna på första varvet så kämpade Magdalena vidare och avancerade upp i fältet. Ulvensöen drabbades av stavbrott som förstörde hennes dag.
– Jag såg ut på andra varvet att det var kortare, så jag försökte hålla mig positiv och köra på. Jag älskar sådan här orientering när det blir en del "gen". Med tanke på hur lite snö det är här är jag förvånad hur bra de fått till banorna, säger Magdalena Olsson.
När det var dags för det sista gemensamma varvet var ”Magda” i ledningen och Frida Sandberg hade klättrat upp till andra plats. Till slut tog Olsson segern hela 1.52 före Sandberg som i sin tur hade sju sekunder ner till trean Nina Karna, Finland.
– Det gick bra i början på loppet där jag låg i tät på min gaffling. Sen skulle jag gena över en bäck i mitten på första varvet, tog av mig skidorna och hade svårt att få på dem igen. Då hade jag plötsligt många före mig, berättar Frida Sandberg och fortsätter:
– Jag blev förvånad när jag sedan gick ut på sista varvet och låg så bra till. Men det är många som haft det kämpigt och det hände mycket under loppet. Min åkning kändes bra hela tiden och det tar jag med mig från tävlingarna här i Tyskland.
Där bakom gjorde också Ella Turesson och Anna Aasa starka insatser som femma och sjua. För Aasa var det karriärens bästa placering i världscupen.
I herrtävlingen var det också mycket omkastningar men ut på sista gemensamma varvet så hade både Gustav Nordström och Andrei Lamov chans på en pallplats. Bäst såg det ut för Nordström som låg tillsammans med Finlands Niklas Ekström som trea och fyra. Finländarna Pyry Riissanen och Aapo Viippola hade lucka bakåt och slutade etta och tvåa.
Nordström och Ekström blev dock passerade av trion Teodor Mo Hjelmseth, Lavio Müller och Styrk Kamsvaag som genade förbi till sista varvets sjätte kontroll.
Nordström passerade sedan Lamov igen och spurtade in som sexa med 19 sekunder upp till Mo Hjelmseth på tredjeplatsen. Lamov blev sjua 25 sekunder bakom Nordström.
– Det var väl lite mer dramatik än vad jag själv uppfattade under loppet. En del åkare har ramlat på en väg där det var grus och skadat skidorna. Men jag tog inte det vägvalet, berättar Gustav Nordström.
Hur upplevde du när trion bakom dig genade och passerade dig och Ekström?
– Det var väl pallplatsen som försvann där. I alla fall chansen till den. Det var lite synd för det var ett bra lopp och jag är nöjd med prestationen. Kul att känna att man hänger med.
Övervägde du att snedda där till sjätte kontrollen på sista varvet?
– Jo, jag tittade ditåt när jag åkte bakom Ekström men när han inte gjorde det, så vågade inte jag heller. Men det var ju inget misstag utan ett val jag gjorde.
Sverige fick ytterligare en plats topp tio genom Isak Lundholm.
Resultat
Damer, masstart långdistans
1. Magdalena Olsson, Sverige 62.56
2. Frida Sandberg, Sverige +01.52
3. Nina Karna, Finland +01.59
Övriga svenska placeringar:
5. Ella Turesson +03.26
7. Anna Aasa +03.34
Nelly Mårtensson DNF (trasig bindning)
Herrar, masstart långdistans
1. Pyry Riissanen, Finland 71.07
2. Aapo Viippola, Finland +00.33
3. Teodor Hjelseth, Norge +01.34
Svenska placeringar:
6. Gustav Nordström +01.55
7. Andrei Lamov +02.20
10. Isak Lundholm +04.08
16. Gustav Johnsson +05.22
18. Rasmus Wickbom +05.42
26. Mattias Larsson +07.30
Jonatan Ståhl DNF (trasig skida)
Komplett resultat och tracking via IOF:
https://orienteering.sport/event/ski-orienteering-world-cup-round-2-2/live/
Kontakter
Martin HammarbergFörbundskapten Skidorientering
Tel:0703097213martin.hammarberg@orientering.seTero MarjamäkiKommunikationschefSvenska Orienteringsförbundet
Tel:073-6537136tero.marjamaki@orientering.seSvenska Orienteringsförbundet består av 600 föreningar med 84 000 medlemmar. Vi är en idrott för alla, med framgångsrika landslag, en omfattande tävlings- och ungdomsverksamhet samt aktiviteter som hittaut, naturpasset och motionsorientering för allmänheten. Våra medlemsföreningar arrangerar varje år runt 600 tävlingar och stora evenemang som Tiomila och O-Ringen.
Följ Svenska Orienteringsförbundet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska Orienteringsförbundet
Svensk Orienterings hållbarhetsrapport för 20247.4.2025 15:40:50 CEST | Pressmeddelande
Idag kan Svensk Orientering presentera sin hållbarhetsrapport över det gångna året. Bland höjdpunkterna finns att världens största orienteringsäventyr, O-Ringen, blev hållbarhetscertifierat, att 85 procent av Hittaut-orterna erbjöd tillgänglighetsanpassade checkpoints och att fler ungdomar deltar i träningar och tävlingar – oavsett bakgrund.
Spurtuppgörelser avgjorde Ultra-SM – Vikström och Imark starkast30.3.2025 17:41:47 CEST | Pressmeddelande
Swedish League inleddes med en rejäl kraftmätning i Nävekvarn – SM i ultralångdistans. Både dam- och herrklassen avgjordes i dramatisk spurt efter över två timmar i tuff terräng.
IFK Göteborg och Stora Tuna segrare på premiären av Stafettligan 2025 i orientering29.3.2025 16:42:16 CET | Pressmeddelande
Under lördagen inleddes Stafettligan med Måsenstafetten i fin terräng vid Nävekvarn på Tunbergshalvön. På herrsidan tog Stora Tuna OK hem förstaplatsen framför IFK Göteborg Orientering med knappa minutens marginal. På damsidan fick IFK Göteborg revansch och segrade efter en hård slutduell mot Göteborg-Majorna OK.
Pressinbjudan: Välkommen till 10MILA i Finspång!25.3.2025 08:09:30 CET | Pressmeddelande
Välkommen att bevaka 10MILA på Arena Grosvad, en av världens mest prestigefyllda orienteringstävlingar!
Världscupseger och EM-guld på långdistans till Magdalena Olsson och Jonatan Ståhl23.3.2025 15:19:31 CET | Pressmeddelande
Sverige avslutar EM i skidorientering på ett suveränt sätt. Magdalena Olsson och Jonatan Ståhl vinner långdistansen och tar därmed hem totalsegern i världscupen. Det blir också svenskt guld och silver på JVM genom Nelly Mårtensson och Maja Lundholm samt UEM-silver till Iris Bergkvist.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum