Sportlovets baksida: Tusentals fimpar och snusprillor i skidorterna när snön smälter
Sportlovet är här, och många reser till fjällen för att njuta av skidåkning och vinteraktiviteter. Men med fler besökare ökar också nedskräpningen i skidorterna. Under en mätning som Håll Sverige Rent och SkiStar gjorde efter vintersäsongen 2024 hittades 26 144 skräpföremål, motsvarande nästan 6,5 ton skräp, under en dag. Bland annat plockades 4 804 cigarettfimpar, 4 215 snusprillor och 1 499 påsförslutare i närheten av restauranger, boenden och liftområden.

Nedskräpning är ett stort problem som kan skada både naturen och djurlivet. Och det som glöms i snö kommer fram i tö. Det fick SkiStars medarbetare erfara när de för tredje året i rad genomförde en skräpplockardag på samtliga fyra destinationer i Sverige förra året efter att snön smält. I Åre, Sälen, Vemdalen och Stockholm Hammarbybacken samlades över 26 000 skräpföremål in under en enda dag, och mer än hälften av skräpet innehöll plast.
Fimpar och snus – de största bovarna
Enligt undersökningen var de vanligaste skräpen fimpar, snusprillor, förpackningar från godis och glass samt påsförslutare. Totalt plockades 4 804 cigarettfimpar och 4 215 snusprillor, varav 77 % var vitt snus. Många kanske inte tänker på att snusprillor innehåller plast och inte bryts ner i naturen.
– Snusprillan är, likt fimpen, en stor miljöbov. Det vita snuset syns knappt när det slängs i snön, men när våren kommer avslöjas mängder av skräpiga prillor som inte bryts ner. Det bästa sättet att undvika nedskräpning är att alltid slänga snuset i en papperskorg eller använda en tom dosa tills man hittar en, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
En positiv förändring
En ljuspunkt i undersökningen var att antalet påsförslutare minskade avsevärt, särskilt i Åre där antalet gick ner med 86 % jämfört med året innan. Det kan bero på bättre kommunikation om nedskräpning vid grillplatser och att färgen på vissa påsförslutare ändrats så att de blir lättare att upptäcka om de tappas i snön.
Ta ansvar under sportlovet
Inför årets sportlov vill Håll Sverige Rent och SkiStar påminna alla som besöker fjällen om att ta hand om sitt skräp. Använd de papperskorgar och återvinningsstationer som finns eller ta med skräpet tillbaka till din stuga eller ditt hotell.
– Genom att hålla fjällen rena bidrar vi till en bättre upplevelse för alla och en mer hållbar fjällmiljö. Låt oss tillsammans se till att det vi lämnar efter oss i fjällen bara är fina minnen – inte skräp, säger Fanny Sjödin, hållbarhetschef på SkiStar.
Nyckelord
Kontakter
Åsa BergendorfMarknads- och kommunikationschefSkiStar
Tel:076-148 95 74press@skistar.comJohanna RagnartzVDHåll Sverige Rent
Tel:076-941 01 89johanna.ragnartz@hsr.seCecilia LiedbergPR-ansvarigHåll Sverige Rent
Tel:076-807 03 25cecilia.liedberg@hsr.seBilder

Om oss
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Skräpet – en festmåltid för råttorna16.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Vårsolen lockar fler människor ut på stan, och med uteserveringar och picknick ökar också mängden skräp i våra städer. Men det vi lämnar efter oss blir en festmåltid för en oönskad gäst – råttan.
Här är de bäst i Sverige på att engagera barn i skräpplockning14.4.2025 08:35:00 CEST | Pressmeddelande
Håll Sverige Rents stora Skräpplockardagar har varit i gång sex veckor och redan nu är nästan 600 000 personer anmälda, varav 500 419 barn. I Stockholm plockar nu drygt var tredje barn skräp, i Göteborg var fjärde och i Malmö var femte. Bäst av alla är de just nu i Arjeplog i Norrbottens län där 9 av 10 barn i åldern 1–16 år i kommunen plockar skräp.
Nya siffror: så mycket skräpar vi ner i Sverige8.4.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
I dag släpper Håll Sverige Rent sin årliga Skräprapport med ny statistik, fakta och analyser om nedskräpningen i Sverige. Rapporten följer trender kring nikotinskräp – fimpar, snus och vejps – samt lustgastuber, och granskar det förbjudna och reglerade skräpet, såsom plastkorkar, engångsmuggar och plastpåsar. Nya mätningar visar hur många skräp du passerar under en kilometers promenad till jobbet, och en djupdykning i skräpet på svenska stränder avslöjar alarmerande nivåer längs Västerhavets kust. LADDA NER SKRÄPRAPPORTEN 2025 - KLICKA HÄR
Håll Sverige Rent lanserar "Fräschify 3000" – ett aprilskämt om ett verkligt skräpproblem31.3.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Fimpar, snus och godisförpackningar är inte bara en vanlig syn i svenska städer – det är ett miljöproblem som kostar samhället över en halv miljard kronor om året. Skräpet skadar djur, natur och får människor att känna sig mindre trygga och trivsamma i sin omgivning. Ändå är det många som låter bli att slänga sitt skräp i papperskorgen – ofta för att det känns för kladdigt och ofräscht att hantera. Därför lanserar Håll Sverige Rent den 1 april kampanjen Fräschify 3000 – en humoristisk kommunikationskampanj med ett allvarligt budskap.
Så hög är kommunernas nota för skräpstädning24.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Senast den 31 mars ska alla Sveriges kommuner rapportera in sina kostnader för att hantera nedskräpningen. Detta enligt en förordning som bygger på principen att förorenaren betalar. Nu ska de som producerar vissa engångsplastprodukter stå för sin del av skräpnotan. Den senaste rapporteringen visar att kostnaderna för nedskräpning översteg en halv miljard kronor. Här kan du se vad skräpet kostar i varje kommun.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum