Pressvisning inför publikt evenemang med historisk möbeltillverkning

Se hur möbler tillverkas med medeltida metoder.
Dekanhuset är ett medeltida hus som tillhört en gård vid Kyrkogatan i Lund. I början av 1900-talet hotades huset av rivning men flyttades istället till Kulturen 1908. Sedan 1980-talet har husets ovanvåning stått oinredd och varit stängd för besökare.
Men nu ska det bli ändring på det. Här kommer en medeltida miljö gestaltas.
Kulturens timmerman Olof Andersson kommer under hösten att påbörja en historisk möbeltillverkning där han med gamla hantverksmetoder kommer att tillverka möbler, som ska visa hur det kan ha sett ut i Dekanhuset på 1500-talet. Till sin hjälp har han samma typ av verktyg som användes på medeltiden, som svarv, hammare, såg och yxa.
Kulturens textilkonservator Åsa Tornborg arbetar i sin tur med inredningens textilier, som sängkläder, dukar och kuddar.
De har båda studerat bevarade möbler från medeltiden och renässansen, målningar och bilder som visar interiörer från början av 1500-talet.
För besökarna kommer detta bli en unik möjlighet att få se hur en medeltida miljö växer fram och hur möbeltillverkning gick till på 1500-talet.
De äldsta delarna av Dekanhuset är från slutet av 1200-talet. Huset byggdes till under 14- och 1500-talen. Omkring år 1530 bodde dekanen Torben Bille i huset. Han kom senare att bli den siste katolske ärkebiskopen i det danska ärkesätet Lund.
En annan person som bott i huset var Jon Tursen som 1556 var kanik vid Lunds domkyrka, rektor vid Lunds domskola och magister vid Köpenhamns universitet. Efter reformationen i Danmark 1536 kunde präster gifta sig och Jon Tursen blev gift två gånger och fick flera barn.
Det är utifrån dessa personers historia som Dekanhuset nu får sin nya miljö, som en bostad för en präst på 1500-talet.
Välkomna på pressvisning den 17 oktober klockan 14:00 då Olof Andersson kommer att tillverka möblerna med sin medeltida svarv och Åsa Tornborg kommer att berätta om textilerna. Medverkar gör även projektledaren Gunilla Gardelin, fil. lic. i historisk arkeologi vid Lunds universitet.
Anmälan sker senast dagen innan till Kulturens kommunikatör Johan Romin (kontaktuppgift nedan). Detta eftersom utrymmet på Dekanhusets ovanvåning är begränsat.
Varmt välkomna!
Kontakter
Johan RominKommunikatör
Tel:0765-35 04 85Tel:0760-24 51 10johan.romin@kulturen.comBilder













Om Kulturen i Lund
Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.
Följ Kulturen i Lund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kulturen i Lund
"Mycket glädjande att Ravensbrückarkivet blir världsminne"11.4.2025 15:52:30 CEST | Pressmeddelande
FN-organet Unesco har beslutat att Ravensbrückarkivet vid Lunds universitetsbibliotek ska bli ett världsminne. Beslutet välkomnas av det kulturhistoriska museet Kulturen i Lund som har den närbesläktade samlingen med föremål från just Ravensbrück. – Det är ett mycket glädjande besked att Ravensbrücksarkivet har blivit utnämnt till världsminne av Unesco. Det är en tydlig markering om hur viktigt det är att uppmärksamma de personer som utsattes för nazisternas förbrytelser under andra världskriget och bevara deras vittnesmål för framtiden, säger Nina Davis, intendent på Kulturen i Lund.
Napoleons härjningar ledde till kunskap om Skåne!10.4.2025 10:28:19 CEST | Pressmeddelande
Kulturens årsbok för 2025 är här! Den handlar om livet på landet i Skåne på 1800-talet och är den 91:a årsboken från Kulturen i Lund. Boken skildrar en tid som känns fjärran för oss moderna människor men som ställer intressanta och viktiga frågor till vår samtid, inte minst om hållbarhet. Den visar också att kunskapen om 1800-talets Skåne har sina rötter i Napoleonkrigen!
Kulturen i Lund har Häcken full!7.4.2025 06:55:00 CEST | Pressmeddelande
Nu öppnar den nya utställningen Häcken full på Kulturen i Lund, som handlar om hur det var att leva på landet i Skåne för 200 år sedan. I utställningen kan besökarna gå in i olika roller, som piga, fattighjon, farmor, barn, eller kanske till och med en höna. – Vi förenar rollspel med kunskap och humor och fokuserar på fantasi och kreativitet, säger utställningsproducenten Johanna Lisberg Jensen. Och vad betyder egentligen uttrycket "Häcken full"? Svaret finns i nya utställningen!
Kulturen i Lund rekryterar två nya chefer!25.3.2025 15:17:33 CET | Pressmeddelande
För första gången på länge ska Kulturen i Lund rekrytera två nya chefer. Det är de båda cheferna för Kulturens samlingar och fastigheter som går i pension, och nu söker museet deras ersättare. – Det här är två nyckelbefattningar av stor betydelse för museet, säger museichef Gustav Olsson.
Kulturen i Lund väljer ViaTT18.3.2025 08:22:05 CET | Pressmeddelande
Kulturen i Lund har beslutat att gå över till pressmeddelandetjänsten ViaTT. Detta som ett led i en ny kommunikationssatsning från museets sida. – Det blir stort fokus på PR och digital kommunikation framåt, och därför känns ViaTT helt rätt, säger den tidigare TV4- och SVT-journalisten Johan Romin, som är ny kommunikatör på Kulturen i Lund.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum