Kulturen i Lund

Säsongsstart för hundraåringen Kulturens Östarp

Dela

Den 1 maj inleds sommarsäsongen på Kulturens Östarp, med nya krögare på Östarps Gästgivaregård, ett breddat visningsprogram, restaurering av Brytestugan inför publik samt flera kurser. Vi avslutar sommarsäsongen med att fira Kulturens Östarps 100-årsjubileum. Den 22 april finns det möjlighet för pressen att följa med på en rundtur på Östarp.  

1 maj på Kulturens Östarp.
1 maj på Kulturens Östarp. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

På Kulturens Östarp har man kunnat besöka korsvirkesgården Gamlegård sedan friluftsmuseet invigdes 1924. Gården som är byggd på 1810-talet är bevarad på sin ursprungliga plats och kulturlandskapet runt gården är ett viktigt inslag i friluftsmuseet. Sedan 2022 är Östarp också Sveriges sydligaste kulturreservat.

1995 köpte Kulturen även Gamlegårds granngård, Brödragården, som också hör till byn Östarp. Den är byggd i början av 1900-talet och därmed skapades en möjlighet att skildra två olika tidsskikt av landsbygdshistoria.

– Med reservatsbildningen 2022 tog vi ett viktigt första steg. Genom att ha mer program kring Brödragården tar vi ytterligare ett steg på vägen mot vår vision, som är att visa samspelet mellan människa och natur i olika tider, säger Kulturens chef Gustav Olsson.

Under sommaren blir det flera visningar av Brödragården, som en del av vårt program på Östarp. En annan nyhet i sommarprogrammet är olika visningar i kulturlandskapet, som ett tillägg till visningarna av Gamlegård. Vi arrangerar också flera kurser i år, både i egen regi och i samarbete med Länsstyrelsens Skåne och Hemslöjden Skåne.

Brytestugan som har använts för linberedning är en av de ekonomibyggnader som hör till Gamlegård. I sommar restaurerar vi den och vissa delmoment kommer ske inför publik. Tack vare restaureringen  ser vi framför oss att vi i förlängningen kan erbjuda prova på-aktiviteter kring linberedning.

Sedan påsk har Östarps Gästgivaregård varit öppen igen, med de nya krögarna Ivan Jurman och Camilla Iveteg. Det är ett viktigt inslag på besöksmålet och ökar Kulturens Östarps attraktionskraft igen, efter att gästgiveriet varit stängt ett år.  

– I augusti är det 100 år sedan den stora invigningen 1924. Det hoppas vi kunna fira stort den 25 augusti, och vi arbetar nu med att planera och finansiera festprogrammet, säger Gustav Olsson.

Följ med på en rundtur 22 april
Måndagen den 22 april är hela Kulturens personal på plats ute på Kulturens Östarp och gör en gemensam insats med att städa och fixa inför säsongsstarten. Då har journalister möjlighet att få en rundtur i friluftsmuseet – inklusive en titt in i Brödragården – tillsammans med museichef Gustav Olsson, fastighetschef Lars Salminen och intendent Per Larsson.

Föranmäl dig till maria.bohlin@kulturen.com om du vill komma!

Information om Kulturens Östarp finns på www.kulturen.com/kulturensostarp. I slutet av april läggs programmet för sommarsäsongen ut, men vi kommer också att lägga till fler programpunkter under sommaren.

Besöksadress Kulturens Östarp: Gamla Lundavägen 2481-79, 275 62 Blentarp

Kontakter

Bilder

1 maj på Kulturens Östarp.
1 maj på Kulturens Östarp.
Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen
Ladda ned bild
Brödragården byggdes i början av 1900-talet.
Brödragården byggdes i början av 1900-talet.
Foto: Jessica Ljung, Kulturen. Media use
Ladda ned bild
Värdar samtalar med besökare på Gamlegårds innergård på Kulturens Östarp.
Värdar samtalar med besökare på Gamlegårds innergård på Kulturens Östarp.
Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen Media use
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.

Följ Kulturen i Lund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kulturen i Lund

"Mycket glädjande att Ravensbrückarkivet blir världsminne"11.4.2025 15:52:30 CEST | Pressmeddelande

FN-organet Unesco har beslutat att Ravensbrückarkivet vid Lunds universitetsbibliotek ska bli ett världsminne. Beslutet välkomnas av det kulturhistoriska museet Kulturen i Lund som har den närbesläktade samlingen med föremål från just Ravensbrück. – Det är ett mycket glädjande besked att Ravensbrücksarkivet har blivit utnämnt till världsminne av Unesco. Det är en tydlig markering om hur viktigt det är att uppmärksamma de personer som utsattes för nazisternas förbrytelser under andra världskriget och bevara deras vittnesmål för framtiden, säger Nina Davis, intendent på Kulturen i Lund.

Kulturen i Lund har Häcken full!7.4.2025 06:55:00 CEST | Pressmeddelande

Nu öppnar den nya utställningen Häcken full på Kulturen i Lund, som handlar om hur det var att leva på landet i Skåne för 200 år sedan. I utställningen kan besökarna gå in i olika roller, som piga, fattighjon, farmor, barn, eller kanske till och med en höna. – Vi förenar rollspel med kunskap och humor och fokuserar på fantasi och kreativitet, säger utställningsproducenten Johanna Lisberg Jensen. Och vad betyder egentligen uttrycket "Häcken full"? Svaret finns i nya utställningen!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye