Kulturens 90:e årsbok släpps lördag 23 mars
Kulturens årsbok 2024 släpps lördag 23 mars! Årets tema har koppling till (och bär samma titel som) vårens stora utställning, 2 tjugotal, som invigs dagen före.

Nedan citeras text på omslagets baksida:
Kulturens årsbok 1924! Förlåt, 2024.
Följ med Kulturen på en resa tillbaka till 1920-talet, ett väldigt spännande årtionde som valts som tema till årsboken 2024 med anledning av den nya utställningen 2 tjugotal. 1920-talet är ett årtionde av återhämtning efter första världskriget, en tid präglad av hopp, industrialisering och urbanisering, men också av förtvivlan och ekonomiskt sammanbrott. Kvinnor får rösträtt, stora framsteg görs inom teknologi, ekonomi och medicin. Det är en tid av kulturell blomstring (”The Roaring Twenties”): jazz, modern dans, filmindustri och litterära rörelser – stor kreativitet och självuttryck. Modernismen gör sitt intåg och nya konstnärliga riktningar och stilar präglar den svenska kulturscenen. Utforska detta mångfasetterade decennium i Kulturens årsbok 2024 med en mångfald av nedslag i 1920-talet, rikt illustrerad med bilder från Kulturens samlingar. En spännande och lärorik läsning väntar!
Innehåll och författare
För närmare uppgifter, se denna sida.
Ingår i alla medlemskap, och kan köpas
Årsboken finns tillgänglig från och med lördag 23 mars. Boken ingår i alla medlemskap och Kulturens medlemmar är varmt välkomna att hämta ut ett exemplar i museibutiken. Boken finns också till försäljning i museibutiken för 250 kr.
Vår 90:e årsbok sedan starten 1935
Kulturens årsbok började att ges ut 1935. Det var den som svarade för den dramatiska ökningen av föreningens medlemsantal och därmed skapade ekonomiska förutsättningar för den kommande moderniseringen av verksamheten under 1940- och 50-talet. Årets årsbok blir den 90:e volymen i ordningen!
De senaste årens titlar
2023 – Mönster
2022 – Kaffe – en het historia
2021 – Arkeologi
Digitaliserade årsböcker 1935–2023
Kulturens årsböcker 1935–2023 är tillgängliga för alla, helt gratis, i digitaliserad form.
För frågor om årsboken
Kontakta huvudredaktör Johan Hofvendahl, 046-35 04 25, johan.hofvendahl@kulturen.com
Bilder

Om Kulturen i Lund
Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.
Följ Kulturen i Lund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kulturen i Lund
"Mycket glädjande att Ravensbrückarkivet blir världsminne"11.4.2025 15:52:30 CEST | Pressmeddelande
FN-organet Unesco har beslutat att Ravensbrückarkivet vid Lunds universitetsbibliotek ska bli ett världsminne. Beslutet välkomnas av det kulturhistoriska museet Kulturen i Lund som har den närbesläktade samlingen med föremål från just Ravensbrück. – Det är ett mycket glädjande besked att Ravensbrücksarkivet har blivit utnämnt till världsminne av Unesco. Det är en tydlig markering om hur viktigt det är att uppmärksamma de personer som utsattes för nazisternas förbrytelser under andra världskriget och bevara deras vittnesmål för framtiden, säger Nina Davis, intendent på Kulturen i Lund.
Napoleons härjningar ledde till kunskap om Skåne!10.4.2025 10:28:19 CEST | Pressmeddelande
Kulturens årsbok för 2025 är här! Den handlar om livet på landet i Skåne på 1800-talet och är den 91:a årsboken från Kulturen i Lund. Boken skildrar en tid som känns fjärran för oss moderna människor men som ställer intressanta och viktiga frågor till vår samtid, inte minst om hållbarhet. Den visar också att kunskapen om 1800-talets Skåne har sina rötter i Napoleonkrigen!
Kulturen i Lund har Häcken full!7.4.2025 06:55:00 CEST | Pressmeddelande
Nu öppnar den nya utställningen Häcken full på Kulturen i Lund, som handlar om hur det var att leva på landet i Skåne för 200 år sedan. I utställningen kan besökarna gå in i olika roller, som piga, fattighjon, farmor, barn, eller kanske till och med en höna. – Vi förenar rollspel med kunskap och humor och fokuserar på fantasi och kreativitet, säger utställningsproducenten Johanna Lisberg Jensen. Och vad betyder egentligen uttrycket "Häcken full"? Svaret finns i nya utställningen!
Kulturen i Lund rekryterar två nya chefer!25.3.2025 15:17:33 CET | Pressmeddelande
För första gången på länge ska Kulturen i Lund rekrytera två nya chefer. Det är de båda cheferna för Kulturens samlingar och fastigheter som går i pension, och nu söker museet deras ersättare. – Det här är två nyckelbefattningar av stor betydelse för museet, säger museichef Gustav Olsson.
Kulturen i Lund väljer ViaTT18.3.2025 08:22:05 CET | Pressmeddelande
Kulturen i Lund har beslutat att gå över till pressmeddelandetjänsten ViaTT. Detta som ett led i en ny kommunikationssatsning från museets sida. – Det blir stort fokus på PR och digital kommunikation framåt, och därför känns ViaTT helt rätt, säger den tidigare TV4- och SVT-journalisten Johan Romin, som är ny kommunikatör på Kulturen i Lund.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum