Läkemedelsverket

EU måste stärka läkemedelsförsörjningen

Dela

I en ny rapport föreslår Critical Medicines Alliance (CMA) åtgärder för att säkra tillgången till viktiga läkemedel i Europa. Rapporten manar EU att agera kraftfullt för att stärka den europeiska läkemedelsindustrin och minska importberoendet.

Porträtt av en leende person bredvid logotypen för "Critical Medicines Alliance".
Rapporten är framtagen av CMA:s styrgrupp i samråd med ett brett spektrum av intressenter, företrädare från myndigheter, politiken, läkemedelsindustrin, hälso- och sjukvården och civilsamhället.

De senaste årens ökning av brist på viktiga läkemedel är ett problem för alla EU:s medlemsstater och i rapporten varnar CMA för fortsatt allvarliga brister i tillgången på viktiga läkemedel i Europa.

– EU har redan vidtagit åtgärder, bland annat genom en mer samordnad strategi, för att minska risken för brist på läkemedel. Europeiska läkemedelsmyndighetens (EMA) utökade mandat och arbetet via den verkställande styrgruppen (MSSG) har bidragit till en sådan, ny strategi. En första EU-förteckningen över viktiga läkemedel togs fram 2023 och den reviderade versionen innehåller över 270 aktiva substanser. Fler åtgärder ingår i den föreslagna översynen av läkemedelslagstiftningen och ytterligare åtgärder kommer att presenteras i kommissionens förslag till en biotekniklag, säger Maria Wanrud som är Läkemedelsverkets representant i CMA.

Händelser som covid-19-pandemin och invasionen av Ukraina har förvärrat situationen och påverkat patienternas tillgång till läkemedel. Oväntad ökad efterfrågan, problem med tillverkning och kvalitet, nedläggning eller flytt av tillverkningsanläggningar är andra orsaker till att det är brist på en viss produkt.

Rapportens resultat och rekommendationer:

  • En EU-förteckning över sårbara kritiska läkemedel: Denna förteckning kommer att fungera som ett verktyg för att rikta investeringar och politiska åtgärder där de bäst behövs.
  • Investeringar i EU:s tillverkningskapacitet: En ambitiös europeisk investeringsplan kan stärka produktionen av kritiska mediciner inom EU. Genom att kombinera EU-finansiering och statliga stödåtgärder kan man skapa incitament för företag att investera i Europa.
  • Stärkt försörjning genom beredskapslager och uppdaterade upphandlingsstrategier: Inrättandet av en ekonomisk ram för beredskapslager på både nationell och EU-nivå samt uppdatera kriterierna för offentlig upphandling som också tar hänsyn till försörjningstrygghet, resiliens och miljöpåverkan.
  • Främja rättvisa konkurrensvillkor: En rättvis konkurrenssituation för tillverkare inom och utanför EU med åtgärder för att belöna miljömässigt hållbar produktion och motverka illojala handelsmetoder.
  • Stärka av internationella partnerskap: CMA betonar vikten av att diversifiera försörjningskedjan genom strategiska partnerskap med länder utanför EU.

Critical Medicines Alliance

CMA är ett nätverk som samlar företrädare från läkemedelsindustrin, hälso- och sjukvården, det civila samhället och EU:s medlemsstater. Från Sverige deltar förutom Läkemedelsverket bland annat Socialstyrelsen, Karolinska institutet och Sveriges Kommuner och Regioner. Uppgiften blir att identifiera utmaningar, prioriteringar och möjliga politiska lösningar på problemet med brist på kritiska läkemedel i EU.

Kontakter

Bilder

Porträtt av en leende person bredvid logotypen för "Critical Medicines Alliance".
Rapporten är framtagen av CMA:s styrgrupp i samråd med ett brett spektrum av intressenter, företrädare från myndigheter, politiken, läkemedelsindustrin, hälso- och sjukvården och civilsamhället.
Ladda ned bild

Länkar

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

Rengöringsmedel vanligaste förgiftningsfrågan från småbarnsföräldrar 20245.3.2025 10:17:57 CET | Pressmeddelande

28 000 av frågorna till Giftinformationscentralen om akuta förgiftningstillbud under 2024 gällde barn under 10 år. I de allra flesta fall bedömdes förgiftningsrisken som liten, och lugnande besked eller råd om enkel vård i hemmet kunde ges. Det enskilt vanligaste förgiftningsmedlet som föranledde sjukhusvård i den yngre åldersgruppen var misstanke om intag av knappcellsbatteri.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye