Nu stärker vi beredskapen i 50 svenska kommuner
Energimyndigheten beviljar 1,6 miljoner kronor vardera till 50 kommuner för investeringar i reservkraft. Syftet är att minska sårbarheterna i kommunal samhällsviktig verksamhet vid störningar eller avbrott i energiförsörjningen.
Stark beredskap mot störningar i energiförsörjningen, på alla nivåer i samhället, är en viktig del av återuppbyggnaden av Sveriges totalförsvar. Samtidigt saknar många kommuner den grundläggande förmågan att snabbt och effektivt utveckla sin lokala energiberedskap. 2024 lanserade Energimyndigheten programmet Robust kommun, som ger både finansiellt och kunskapsmässigt stöd för robusthöjande åtgärder inom reservkraft.
– Genom att stärka reservkraften blir kommuner bättre förberedda och rustade att hantera olika typer av störningar. Reservkraftverk genererar elektricitet även vid avbrott i elnätet och är därmed viktiga pusselbitar för att stärka den civila beredskapen, säger Zandra Camber, projektledare för Robust kommun på Energimyndigheten.
Stort intresse för stödet
Totalt anmälde sig över 160 kommuner till det finansiella stödet som öppnade i början av 2025. Baserat på ett antal kriterier och hänsyn till geografisk spridning valde Energimyndigheten i samverkan med länsstyrelserna ut 50 kommuner som beviljas stöd om 1,6 miljoner kronor var.
– Stödet får användas till fysiska åtgärder, som reservkraftaggregat och nödvändiga förändringar i byggnader. Kommunerna ska ha genomfört en behovsanalys i förväg, så att de nu kan gå direkt till åtgärdsarbetet, säger Zandra Camber.
Kontakter
Energimyndighetens pressfunktion
Tel:016-544 23 99press@energimyndigheten.seOla WestbergPresschef
Tel:016-544 20 36ola.westberg@energimyndigheten.seBilder

Länkar
Följ Energimyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Energimyndigheten
Svensk batteriutveckling står inför avgörande vägval5.6.2025 08:17:03 CEST | Pressmeddelande
Sverige har goda förutsättningar att bli en stark aktör i den europeiska batterivärdekedjan. Samtidigt riskerar utvecklingen att bromsas av globala osäkerheter, inhemska flaskhalsar och försämrad investeringsvilja. Det visar en lägesbeskrivning från Energimyndigheten.
Svenskarna vill veta mer om koldioxidavskiljning och lagring20.5.2025 10:26:07 CEST | Pressmeddelande
Koldioxidavskiljning och lagring, CCS, som en av lösningarna på klimatproblemen. Men hur funkar det egentligen? 54 procent av svenskarna vill veta mer. Det visar en ny, världsunik undersökning.
Industriklivet öppnar för nya ansökningar10.4.2025 08:16:07 CEST | Pressmeddelande
Energimyndigheten planerar att öppna Industriklivets utlysning ”Uppskalning och kommersialisering” innan sommaren 2025, efter att den har varit stängd sedan i höstas.
Stora förändringar i energisystemet och utmaningar för svensk kraftvärme20.3.2025 08:08:35 CET | Pressmeddelande
Kraft- och fjärrvärmen står inför omfattande utmaningar. Elanvändningen ökar, industrins omställning är ingen grön bubbla, och EU:s politiska beslut är centrala för omställningen till fossilfrihet. Det visar Energimyndighetens nya långsiktiga scenarier.
Rättelse: Energimyndighetens nya prognos visar: Industrins omställning tar fart 202617.3.2025 14:00:40 CET | Pressmeddelande
En orolig omvärld gör att den svenska nyindustrialiseringen försenats. Först från 2026 leder industrins gröna satsningar till ökat elbehov. Det visar Energimyndighetens nya kortsiktiga prognos som sträcker sig fram till 2028.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum