Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor.
– Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.

Lista längre ner i pressmeddelandet: Så stor är risken att drabbas av glasskada i din region
Den vanligaste typen av anmäld skada på bilen är glasskador, orsakade av bland annat stenskott på vindrutan, enligt statistik från Svensk försäkring.
Flest stenskott inträffar vid omkörningar och när fordon kör in på en ny väg, till exempel i motorvägens accelerationsfält. Risken är som störst just nu, i övergången från vinterväglag till torrare vägförhållanden.
Enligt en sammanställning som If gjort visar att risken att drabbas av stenskott ser olika ut beroende på vilken region man bor i. Störst är risken att drabbas av stenskott bland annat i regionerna Stockholm, Uppsala och Sörmland – lägst är risken i regionerna Gotland, Västerbotten, Blekinge och Halland.
– Vi tror att den största orsaken till att risken är högre i vissa regioner är baserad på mängden halkbekämpning som används. I områden där det är större temperaturskiftningar så blir det fler omgångar med till exempel grus på vägarna och det i sin tur leder till fler stenskott. Ytterligare en förklaring är att risken ökar i de områden där det finns stora motorvägar med flera parallella körfält och accelerationsfält, säger Ifs motorexpert Johan Granholm.
Färre stänkskydd och större vindrutor
Stenskotten blir inte bara fler på våren – det har också blivit markant fler totalt sett de senaste åren. Enligt Svensk försäkring har antalet anmälda glasskador ökat med drygt 300 000 över en tioårsperiod, vilket är en ökning med 73 procent.
Orsakerna bakom denna ökning är flera: Antalet bilar på svenska vägar ökar, vilket leder till fler antal skador. Trafiken har också blivit tätare och därmed ökar risken för stenskott. En annan bidragande orsak är att nya bilar sedan flera år tillbaka inte utrustas med stänkskydd och har större vindrutor.
– De nytillverkade bilarnas framrutor är tunnare än för några år sedan. Dessutom används mer grus och sand på vägarna för halkbekämpning, delvis för att fler kör med dubbfria däck. Dessa däck är ofta gjorda av en gummiblandning som gör att grus och småsten lättare fastnar i mönsterdjupen, säger Johan Granholm.
Laga stenskottet direkt – innan spricka uppstår
Om din vindruta drabbas av ett stenskott är det bästa för både miljön och plånboken att så fort som möjligt reparera skadan. Att laga ett stenskott görs med modern teknik på den befintliga glasrutan. Ett stenskott som inte åtgärdas brukar efter en tid utvecklas till en större spricka – och då måste hela glasrutan i stället bytas ut.
– Självrisken blir betydligt lägre om man bara behöver laga stenskottet, skulle hela rutan behöva bytas ut ökar självrisken, vilket kan vara bra att tänka på. Så mitt råd är att direkt ta kontakt med ditt försäkringsbolag om du får ett stenskott på vindrutan, innan det hinner utvecklas till en spricka, säger Johan Granholm.
Lista: Så stor är risken att drabbas av glasskada i din region
Högst risk:
Region Stockholm
Region Uppsala
Region Sörmland
Region Västernorrland
Region Västmanland
Region Östergötland
Högre risk:
Region Gävleborg
Region Örebro län
Region Dalarna
Region Jönköpings län
Region Göteborg
Västra Götalandsregionen
Lägre risk:
Region Halland
Region Kalmar län
Region Skåne
Region Värmland
Region Jämtland Härjedalen
Region Kronoberg
Region Norrbotten
Lägst risk:
Region Blekinge
Region Halland
Region Västerbotten
Region Gotland
Källa: Skadestatistik från If. Uträkningen är baserad på antalet anmälda glasskador och försäkringstagare under 2020-2024.
Tips för att minska risken att drabbas av stenskott:
Håll avståndet till bilen framför dig, för då minskar risken för stenskott.
Ligg inte för nära mitten av körbanan.
Sänk farten vid möte.
Om du drabbas av stenskott – så här ska du göra:
Täck över skadan med genomskinlig tejp så att smuts inte fastnar och gnager på skadan/sprickan.
Reparera vindrutan så snabbt som möjligt. För varje dag som går kan skadorna bara bli värre.
Om din glasruta drabbas av stenskott och måste repareras betalar du en låg självrisk. Om glasrutan däremot behöver bytas är självrisken högre.
Kontakter
Pressfrågor
Tel:08-410 023 03press@if.seBilder

Om oss
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Flest antal sjukskrivningar på grund av stress på två decennier – se regionala siffror19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat. I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier, visar statistik från Försäkringskassan. – Arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
If varnar för ökat antal fysiska bedrägerier mot äldre19.2.2025 07:01:00 CET | Pressmeddelande
Ett flertal If-kunder har den senaste tiden utsatt för fysiska bedrägerier där gärningspersonerna gör hembesök och utger sig från att komma från bland annat If. De drabbade kunderna är främst äldre personer. – Vi vill understryka att varken vi eller andra seriösa aktörer gör hembesök på det sätt som sker i dessa fall, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på If.
Backventil den mest hållbara åtgärden enligt unikt forskningsprojekt18.2.2025 08:02:00 CET | Pressmeddelande
Tillsammans med forskningsinstituten CICERO och IVL Svenska Miljöinstitutet har If låtit undersöka hur hållbara olika åtgärder är för att skydda hem mot extrem nederbörd och för att förebygga skador. Analysen visar att backventilen är den åtgärd som mest sannolikt både minskar kostnader och utsläpp.
If uppmanar till försiktighet under sportlovet – knäskador ökar markant13.2.2025 14:13:28 CET | Pressmeddelande
Under sportlovet ökar risken för skador, för såväl barn som vuxna. Några av de vanligaste skadorna under perioden, enligt Ifs skadestatistik, är snedvridet knä och fraktur på knä eller ben. – De flesta av oss ställer sig på ett par skidor endast ett fåtal gånger per år, så var rädd om dig och överskatta inte din förmåga, säger Ifs personskadechef Jenny Grimstig.
If levererar starkt resultat för året och stärker sin nyckelroll i att hantera samhällsrisker6.2.2025 07:40:11 CET | Pressmeddelande
2024 var ett år med fortsatt stark tillväxt för If. Vi fortsatte att hjälpa våra kunder under ett år som präglades av en hård vinter och ett flertal större skador. Ifs roll i att främja det skadeförebyggande arbetet blir allt viktigare i dagens föränderliga risklandskap, kommenterar Ifs vd Morten Thorsrud.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum